Вярвайте на ваксините, те са като другите лекарства, зове проф. Пенка Петрова

Не си причинявайте прекарване на COVID-19, заяви ученият
Обновена: 14 сеп 2021 12:43 | 14 сеп 2021 12:42, Красимир Ангелов
135

В разгара на четвъртата вълна от коронавирус отново се повдигна въпросът за задължителна ваксинация за определена част от обществото - медицинските работниц и работещите в социални заведения.

"Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен. В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек", заяви в предаването "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Още по темата
Експертът отново припомни, че страната ни е на челните позиции по висока смъртност от Ковид-19

"Отиват си по 100 души на ден. При нас умират толкова, колкото във Великобритания, където знаем колко много хора са ваксинирани. Говорим за солидарност - така защитавате не само себе си, а и близките си", допълни проф. Петрова за Bulgaria ON AIR и отбеляза, че има спад в доверието към институциите и науката.

Тя бе категорична, че в случая трябва да се вярва на експертите.

"Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение. Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че се противопоставя имунитетът на преболедувалите на този на имунизираните.

"Не трябва да се поставят на риск тези, които още не са се срещали с вируса. Тромбозите се случват при самия процес на боледуване. Гърция, спирайки ни на границата, направи повече за ваксинационната кампания, отколкото нашата страна. Засега не е необходимо да се поставя трета доза ваксина. Вариантите на коронавируса се наблюдават и ако се появи някой, който е твърде различен, тогава ще има бустерни дози", обясни тя.

Ученият призна, че коринавирусите мутират много.

"До момента виждате, че действа ваксините, които се поставят преди година, но коронавирусите са мутиращи. Делта вариантът е изключително заразен и заболеваемостта върви нагоре. С началото на учебната година със сигурност вълната ще дойде с пълна сила при нас. Апелът е за ваксиниране, ваксините са единственият начин да спрем с ограничаващите мерки. Виждате как е в Дания вече", завърши проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ти платиха или ще се плаща скоро с фамозна кариера? Айде, слагай новата си игла и новата табелка.
78
3
 
16
 
! Отговори
СС преди 2 години
много са ми интересни тези дето агитират за ваксините, особенно от управляващите "призовавам да се ваксинирате" ами като го кажеш това вземи и листа с информационно съгласие който се разписва преди да ти сложат ваксина и го прочети пред хората и застани зад думите си. Прочети пред хората че доброволно се съгласяват с това че ако има странични ефекти, смърт и тем подобни са отговорни единствено подписалите се. А де питам що никой агитиращ не го направи това???
77
1
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Тази професорка ваксинирана ли е с Ковид - ваксина ? Моля, всеки който зарибява за ваксинация, самия той да представи доказателства, че е ваксиниран ! Иначе става - на чужд гръб и сто ваксини са малко.
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добрата стока сама се рекламира !" И няма нужда от разни врачки , баячки и прочее платени зомбировачи , щото ефекта е обратен !
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди ваксините вируса си беше нормален. Започнаха да ваксат и той започна да мутира. С всеки изминал месец става все по заразен. След като ваксаните се заразяват и предават заразата какъв е смисъла от ваксината. Фармамафията да печели милиарди ли и да си ги делка със СЗО и останалите хиени.
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надупчи се Пенке и не се показвай повече по медиите.
73
2
 
16
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
Като си пееш Пенке ле, кой ли ти вярва?
72
2
 
14
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Ха-ха , вервайте ни ! Наистина някои считат хората за много наивни !
71
2
 
16
 
! Отговори
Ясъмкон преди 2 години
Да вярваме на ваксините? Те са като другите лекарства? Ама то аз и на другите лекарства не вярвам!
70
14
 
3
 
! Отговори
мм преди 2 години
АЗ съм за насилствено ваксиниране с Астра Зенека.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенке, Пенкееееееее
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната антиреклама на ваксините, колкото повече специалисти се опитват да ги пробутват, толкова повече им нямам доверие.
67
5
 
15
 
! Отговори
ГайБаньо преди 2 години
До 57 Личи и на професор Пенка как е трупала знания и опит.Да сравняваш ваксина и лекарство е същото като да сравняваш камион с параход.Ходи и ти у лево с нея заедно,папагал шарен.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖА:"Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение.Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката."ИСТИНАТА:"This medicine is under additional monitoring, meaning that it is monitored even more intensively than other medicines." От официалния сайт на Европейската Агенция по Лекарствата.Превод на български трябва ли?
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек", заяви в предаването "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова." Да, и ваксините срещу SARS-CoV-2 не са от тях м.a Пенке!!!Синът ми утре тръгва на училище в 8-ми клас, и понеже е в ново училище му искат всичките задължителни ваксини според ваксинационния календар. Е, имаме ги!!!
64
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще повярваме когато производителите поемат отговорност ако с нас се случи нещо !
63
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на собствена отговорност оставам без ваксина, вместо на същата отговорност да рискувам, живота си е мой, и мисля, че знам най добре кое е за мен
62
2
 
24
 
! Отговори
sis преди 2 години
Може и да помисля да се ваксинирам, но това ще стане когато вместо документ, който освобождава производителя от отговорност, получа документ, подписан от производителя, че поема пълната отговорност в случай на настъпили вреди за моето здраве. До тогава да си тества ваксината който иска.
61
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 "А защо тия кресльовци срещу ваксини не врякаха досега срещу ваксините при т.нар. 'сезонен грип'?" Кресльовците сте вие, посраните от страх, дето и в тоалетната влизате с маски. Противогрипни ваксини ползват между 2 и 5% от хората и срещу тях сертификат няма. Капиш?
60
1
 
6
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
До АнонименНай-богатите, или най-задлъжнялите? Или да си задлъжнял за теб не означава нищо?