МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията

На срещата присъства и съпругата на загиналия подполковник Терзиев
Обновена: 24 сеп 2021 20:13 | 24 сеп 2021 12:21, Нели Христова
107
МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи 9 - виновни няма, човека е загинал, шефовете муса наградени ... Горката жена, как ли е изтърпяла днешното скодоумие.
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали не е ударен от приятелски огън на ескортиращие го F15? Нищо не се казва за американския самолет който също е участвал.МИр на праха на нашия пилот.
46
3
 
8
 
! Отговори
Сравнение преди 2 години
МиГ-29 скороподемност 330 м/сек макс.скорост 2450 км/ч, F16 скороподемност 254 м/сек макс.скорост 2145 км/ч.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия верно са от МО, много добре се отбраняват при допуснати грешки! Резили! Пилотът им бил неадекватен!!! А командването, защо не го е предупредило и предприело действия срещу неговата "неадекватност"! Търпи народе РадеФ и други шапкари! Търпи, робството ти е малко за наказание, мили ми народе!
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, нема виновни (както винаги), а човека - мъртъв. Мдам, бравос, господа, бравос. Такива действия са директно отговорни за шокиращото ни високо ниво на доверие в институциите.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е виновна че кара воените да карат стари круци дето са за скрап.Бедна Държава няма пари за нова Техника , никога няма да има
42
0
 
7
 
! Отговори
Т.е. ,... преди 2 години
,.. виновни ПАК нЕма !
41
0
 
6
 
! Отговори
От както преди 2 години
свят светува, при смърт и изнасилвания и други гадории в армията и казармата- виновни са само и единствено пострадалите.........
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МиГ-29 тва все едно да караш Москвич на 40 г.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имаме убийство, те искат да го изкарат самоубийство по невнимание, хитри сте само за пред ***
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновенно при нощни "учения" се практикува да се лети в "двойка" ("водещ" и "воден" самолет). Това е практика и за бойни полети в страни, който имат много по-голям "стаж" от нас! Ако "стане нещо" с единия вторият вижда и съгласува ситуацията! Защо на задание в мирно време е бил изпратен само един самолет могат да отговорят само с МО! Лека му "" на пилота! Да не говорим и, че 29-те в БГ не са "първа младост" и обслужването им зависи не от нас!
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% Руснаци са ударили самолета , сега ще се пази в Тайна както се пази в Тайна 11 века за Насилственото похристиянизиране на българите през 866 г от Византия. Един живот в Тайни
36
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 2 години
някой е сгафил и си измиват ръцете с пилота, жалко за човека.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са неадекватни. Логично е в тъмното, а и не само, да следиш уредите пред теб, защото скоростта е много висока и ти разчиташ на уредите. Няма как пилот на самолет, да не знае къде се намира дет се вика. Всичко е човешка грешка, но ако признаят - трябва всички от тия на хранилката да бъдат съдени и затворени. Още повече - тоя дет се обяснява че пилота бил изпълнил бойна задача. Алоо, това е било учение а не въздушен бой че да е бойна задача. Казвам ви, всички са неадекватни. Само лангъркат
34
1
 
4
 
! Отговори
Попитай Боко преди 2 години
В 21-век се манипулират и убиват хора дистанционно!Забравете за Конвенционалните оръжия!
33
11
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Пилота не е следил висотомера и жироскопа (прибор показващ ориентацията на самолета в пространството). Случва се когато е превъзбуден и следи само мишената и не обръща внимание на уредите. Миг-29 е двудвигателен много бърз самолет с огромна скороподемност надвишаваща тази на Ф16 и не прощава грешки.
32
2
 
3
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Тоя на снимката не е ли Фигуранта на младини, преди да се разведе щастливо?
31
1
 
3
 
! Отговори
Хавански Синдром преди 2 години
Вече се убиват хора дистанционно, има над 200 патента, вкл. Синтетична Телепатия, свръх бърз световъртеж, раздвояване на очите-дезорентация и всичко това дистанционно от 200 километра и дори от военен сателит!............
30
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Самолета къдя е намериха ли го :)))
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгубил ориентаци ли. Уредите в кабината за какво са. 25 години съм летял на мигове. Няма как да изгубиш ориентация даже в мъгла. Приборите показват. Скорст височина налягане посоките и когато нещо нее нааред има аларми които точно покозват какво се случва и къдее проблема..