МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията

На срещата присъства и съпругата на загиналия подполковник Терзиев
Обновена: 24 сеп 2021 20:13 | 24 сеп 2021 12:21, Нели Христова
107
МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е,че е пилотска грешка,но не го казват директно. Полетът с изтребител винаги е потенциално смъртоносен.Нищо учудващо няма ако е сбъркал и за съжаление е платил с живота си.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фаровите . Фаровете са важни. Да ги глобяват ако карат нощно време без фарове ;)
26
1
 
16
 
! Отговори
Немърливост преди 2 години
Ако са загубили един пилот и самолета му заради дневна мишена пускана нощем, то всички ръководители на базата и учението, както и генералния щаб са за уволнение!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах, съветските другари ли казаха че пилота не е осъзнавал в каква ситуация е? Самолета не е каруца има достатъчно много уреди които да сигнализират в каква ситуация е пилота.
24
0
 
2
 
! Отговори
Хавански Синдром преди 2 години
Хавански Синдром убива!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешки стават(понякога и фатални), ама не ми иглежда този човек да не осъзнава ситуацията. Освен да е бил нещо неразположен. Или внезапен сърдечен пристъп...
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измиха си ръчичките фуражките и сега са чисти като сълзички.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа... Умрелия не може да стане и да ни каже осъзнавал ли е ситуацията или не..... Браво! Умници!
20
1
 
5
 
! Отговори
Хавански синдром преди 2 години
Явно бил Targeted Individuals, просто са смачкали психиката му от разтояние!И като е секретна Синтетичната Телепатия трябва ли да се убиват хора!
19
0
 
4
 
! Отговори
Гинирала преди 2 години
Накажете няколко старшини и капитани ...и да се приключва...
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то цялата държава е в дезориентация, не знаете на кой първо да се подмажете и за това ще се размажете
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО станаха за смях, България им видя сметката
16
1
 
7
 
! Отговори
ЗАДник преди 2 години
Над морето лесно се губи ориентация,защото небе и море много лесно се сливат в очите на пилота.Получава се пространствена дезориентация.Все пак този човек е бил пилот с горе долу добър нальот ако го сравняваме с другите,но да се заблуди така жестоко чак не ми се вярва.При нощни полети се работи по уреди,пък ако ще и да греят 15 луни.Отраженията в прозорците,в морето и в небето,а понякога и светлините от населените места много често създават грешни илюзии на мозъка.Загубен в пространството...
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновните са ясни ! Ръководителя на учението и ръководителя на полетите ! Нека нощем те да пилотират самолет с които не може да се локализира добре границата вода = небе !
14
6
 
1
 
! Отговори
До 8 Бонго Бонго преди 2 години
Демек на върбава сряда, защото ГЕРБ да се върне на власт е равносилно на това гравитацията да изчезне.
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с убития лейтенант дето на фигуранта хората го покриха като самоубийство?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С уговорката, че категорично не съм експерт.... то това не беше ли и съвсем началното становище? Пуснали са му мишената изключително ниско, а не както е по графика на обучението и понеже е било през нощта, той е загубил ориентация. Сега май само е преразказано по по-приемлив за тях начин...
11
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 години
И за чий *** има една камара радари, командир на учението, наземен екипаж направляващи полета, командир на полета?!?! Казват, че не е пилотска грешка, да не дразнят съпругата и електората, ама иначе пилота не знаел къде се намира, не знаел какво прави... А тия на земята какво са правили да питам пак?!?!От записа ясно се вижда,че пилота точно е изпълнявал нарежданията! Нарежданията кой ги е давал и на база какви данни?!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,ръководителя на полета какво е "осъзнавал"?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Счупиха ***! Жалко за човека, отиде си за нищо.