Николай Младенов е вторият политик в „Досиетата Пандора“

Той регистрирал офшорка, но не декларирал пред ООН
Обновена: 7 окт 2021 12:43 | 7 окт 2021 12:27,
369
Николай Младенов е вторият политик в „Досиетата Пандора“
Снимка: БГНЕС

Бившият външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува в „Досиетата Пандора“.

Името му беше обявено преди минути от сайта Bird.bg.

По тяхна информация той е регистрирал офшорка без дейност, но не я декларирал пред ООН.

Фирмата на Николай Младенов се казва Afron Enterprises и е регистрирана на Сейшелските острови. Тя работи от 2013 до 2017 г., когато Младенов е на много висок и отговорен пост в ООН.

Той не е регистрирал фирмата си в декларацията, която е длъжен да попълва всяка година като високопоставен служител.

Младенов беше министър на външните работи в първия кабинет на Бойко Борисов. Преди това беше евродепутат и за кратко министър на отбраната.

Още по темата
През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През 2015 г. Младенов стана специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и остана на този пост до края на 2020 г., когато се оттегли изненадващо.

Аферата „Пандора пейпърс“ беше разкрита преди няколко дни. Разследване на международен консорциум от медии разкри, че световни лидери и много популярни лица са криели богатството си офшорни компании.
В него се появиха имената на чешкия премиер Андрей Бабиш, бившия министър-председател на Великобритания Тони Блеър, йорданския крал Абдула Втори, певицата Шакира, Клаудия Шифър и много други.

В началото на седмицата стана ясно, че в „Пандора пейпърс“ присъстват имената на двама бивши български политици. Едното от тях – това на ексдепутата Делян Пеевски беше разкрито малко по-късно.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е герберумнгел няма начин да не е крадлив.
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз юнак е "Недосигаем" агент на ЦРУ !
215
1
 
7
 
! Отговори
Пунта Мара.... преди 2 години
Някой написал ,че чрез офшорката просто по-бързо си връщаш ДДС-то .... Ами ако офшорката се пълни със пари от криминална дейност и после парите от там идват във страната като чуждестранна инвестиция и така започва прането ???
214
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
човешкото лицемерие, което край няма. в швейцария е бъкано с банкови сметки, които са анонимни и ги ползват само с код. няма данни за собственици, доходите им, откъде са им парите. ама защо никой не говори за швейцарците? може би така им е удобно на световните политици?
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
офшорните фирми не са данъчна измама; между другото, ние, кипър и ирландия сме приравнени на офшорна зона заради ниския ни корпоративен данък от ОРД и ЕК. друг е въпросът, че от офшорното законодателство се възползват хора с мръсни пари и нечисти идеи
212
1
 
3
 
! Отговори
Пунта Мара.... преди 2 години
Пандората е другаде -- ТЕЗИ които са имали фирми във разкритите зони са знаели че тези офшорни зони ще разкрият клиентите си по силата на някакъв закон който са приели прреди години-- е кой голям нарушител ще държи нещо там ? Като е пълно със други офшорни зони които не подписват нищо и не показваъ нищо на никой !
211
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
до тука нищо незаконно сега въпросът е ако има общество в българия да синаправи изводите а не да плее по телевизионните студия а за межд организацииаз отдавна съм ги отписала генерират огромни разходи никаква полза за човечеството
210
5
 
0
 
! Отговори
Сърцераздирателно преди 2 години
Невинен е! Несправедливо обвинен.
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като не е декларирал фирмата си, да си плаща глобите и да си бере срама пред оон. не е бил у нас, какво ни засяга? просто си имаме обеца подобни типове повече да не лъжат народа с мили очички.
208
2
 
5
 
! Отговори
Ние падаме от Марс преди 2 години
Офшорна фирма се използва, когато имаш незаконни пари или когато правиш данъчни измами.
207
1
 
6
 
! Отговори
Айде стига Опорки? преди 2 години
За да имаш офшорка, вариантите са 2: 1. имаш физически бизнес в някоя офшорна зона или 2. Криеш пари от държавата и регулаторите
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фирма без дейност НЯМА банкова сметка. тук се говори за фирма, не за сметка. иначе за младенов ми е точно през оная работа. ама големи конспирации са се завихрили :)
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тоя с КриСталинка да си идват
204
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леле, колко нещастие има на тези географски ширини..смея се през сълзи..хора, вие знаете ли къде се намират британските вирджински острови и къде са сейшелските? ама чукча толкова може :)
203
2
 
9
 
! Отговори
Хара Мати преди 2 години
Е сега ако лъсне и Буци в Пандора - 100% няма да е виновен, а ще каже че Мата Хари е направила офшорка на негово име, без той да подозира, докато спи сладко.
202
4
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ Jugend преди 2 години
Айде на амбразурата, герберуги!
201
5
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Поредния честен политик от ГЕРБ. Тоя има и офшорка. Няма да се учудя да я е направил за благотворителна дейност по принцип.
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 221 Вече по всички телевизии го обясниха, защото избягват плащане на ДДС, което между другото така или иначе щяха да му го върнат, но след една година. Тоест тези офшорни фирми избягват администрацията и проверките, и правят бързи сделки. Но проблема е, че държавите в ЕС не могат да следят какво прави всеки.
199
2
 
4
 
! Отговори
Празна офшорка преди 2 години
Празна е, щото чака да се препълнят другите му, тая му е резервна.
198
10
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Странно, явно половината истерици тук, четат само заглавието. ФИРМА БЕЗ ДЕЙНОСТ !. "Голямото" му престъпление е че не я посочил в декларацията си пред ООН, тоест вече не е бил министър, това не се е случило на територията на България, нито той се е намирал тук. Само бля, бля.