Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си

Липсата на допълващия доход се отразява на семейните бюджети
126
Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си
Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е важно е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира пред Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„Това което може да се случи е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още Николов.

Най- много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: чужбинабългарипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в огромната си част тези пари са "мръсни" пари, вероятно от про ститу ция и трафик на хора, които сега са силно затруднени заради коронавируса.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма чинии за миене, ресторантите все повече ползват съдомиялни, бай ти *** вече не може да си оползотворява потенциала.
84
4
 
3
 
! Отговори
Обективен до Ирена преди 2 години
Родителите ни са си плащали осигуровките, но през 96/7 *** година в БГ се случиха едни лоши неща, благодарение на БСП. Фалити на банки, хиперинфлация и т.н. Натрупаните пенсионни средства се стопиха до стотинки. Затова се започна НАНОВО натрупване на средства във фонд "Пенсии", вече почти на базата на осигуровките на младите поколения, т.е. на нас. Затова родителите на моето поколение и след него, разчитат на нашите осигуровки за пенсия, вкл. и на тези, дето са трайно зад граница. Разбра ли?
83
3
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До Радо Точно за това говоря . Под 1000 евро на месец даже . Без договор без нищо . Даже и работни дрехи си носиш . Аз бях шофер и взимах над 1500 на договор за 1200 евро . Ама ми писна и си се върнах в София . По малко като число взимам , ама ми е далеч по спокойно . Навремето е имало яко поляци . Ама и те са се махнали .
82
1
 
13
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Няма как да цъфнат и да вържат българите в чужбина. Трудно е. Давам пример в Испания. Там латиносите подбиват пазара и се хващат за по- малко пари и нашите увисват. Под 1000 евро взимат масово в Мадрид и като платиш наем, ток, телефон, метро храна и я останат месечно 100 евро и тва говоря ако не си пушач.
81
3
 
1
 
! Отговори
T преди 2 години
До ИренаЕ да де, нали и аз това казвам - да си търсят пенсиите от тези, които са ги откраднали. Какво не ти е ясно?! Откраднали им техните пенсии, мен ще ме праща да им ги диря. Супер смешници сте. Акъли и половина.
80
1
 
2
 
! Отговори
Пфу преди 2 години
Антисоциално племе
79
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Трябваше да броят оцелелите след тая зима..
78
1
 
7
 
! Отговори
Интернационал преди 2 години
За какво да хранят алчните.. хиперинфлация Няма никъде. По евтино е да си приберат родителите. България е на финалната права ..
77
9
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Затвориха публичните домове, строежите и ресторантите и умнокрасивите в чужбина спряха да са вървежни вече ;) !!!
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изплащат си гъзарските коли сега, с които се правеха пред изстрадалите си роднини в България.
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то в бг стана по-скъпо от чужбина и няма смисъл да живееш в бг и хората се изнасят и се обезлюдява и няма на кой да праща пари.
74
8
 
7
 
! Отговори
Великите инвеститори преди 2 години
Те сега вече загинахме без техните пари.Щото.само на тях се.крепеше държавата. Ххх.
73
3
 
6
 
! Отговори
Ирена преди 2 години
До Tогава търсете отговорност на тези които са ги откраднали, а не на българите в чужбина.
72
2
 
4
 
! Отговори
гошето преди 2 години
До Ирена Не са ли ви учили да си гасите caps-lock .
71
7
 
4
 
! Отговори
T преди 2 години
До ИренаАйде стига с това били плащали 40 години осигуровки. Плащаното от тях го откраднаха едни другари с благословията на точно тия пенсионери, които сега искат от нас, младите хора с деца, да им плащаме подарените на другарите пенсии. Знаеш ли, че държавата затъва с милиарди дългове всяка година, защото ги тегли, за да плаща пенсиите. Милиарди, който можеха да отидат за бъдещето на България. Подариха си пенсиите на разбойници, а сега нас ще врънкат да им ги плащаме.
70
6
 
10
 
! Отговори
Ирена преди 2 години
До Обективен, УВАЖАЕМИ ОБЕКТИВЕН, ПЕНСИОНЕРИТЕ КОИТО ПОЛУЧВАТ ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ СА РАБОТИЛИ 30-40 ГОДИНИ И СА ПЛАЩАЛИ ОСИГУРОВКИ. ИМЕЕНО ЗА ТОВА ИМА ПЕНСИОННА СИСТЕМА. ДЕЦАТА НА ТЕЗИ ХОРА УЧАТ ОТДАВНА В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е КРИТИЧНО. ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ПОДДЪРЖАТ ЗАМРЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ.СТИГА СТЕ ПИСАЛИ СМЕХОРИИ ...
69
11
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
А кой плаща пенсиите на родителите им и училището на децата им? И защо те, от май.ната си, с вота си да ни определят съдбата на управлението? За един приятел питам, бунака остана в България и плаща осигуровки и за горепосочените. Та питам, къде е справедливостта?
68
6
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Малко се излагаш с тези цифри... Вземи нещо се изучи, че тези пари ги вадят програмистите на 2 дни.
67
6
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
До Анонимен Евала . И аз съм на това мнение . Казвам и завтарям за кой ли път . Бях три години в Испания . Българите в испания са адски мързеливи . Не им се работи , камо ли да научат как с лекота да си вадят хляба . Масово бачкат за по 500-800 евро на месец . 40 евро надник на общ работник и то 15 дена в месеца . прави 600 . Аз като казах че взимам 1300 като шофер , и се скъсаха да ме питат как го правя. След два месеца минах на 1600 . умряха от яд . Аз идвам от софия и веднага на повече .