Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е на два часа път от тука, а там минималната заплата е 12 евро на час, тука е 2 евро на час и после се чудят, защо работната сила в България намалява с между 30000 и 50000 души на година. Управляват ни тотално неадекватни хора, които отиват във властта да направят някой лев и толкова. Без реформи България ще стане едно голямо гето. Честито на тия с многото апартаменти, ама ромите нито купуват, нито живеят под наем.
164
1
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
...с които биха могли да отгледат не само едно, но и две деца !!! Майката на три деца трудно ще си намери и работа, а малцина мъже могат сами да издържат 5-членно семейство и да му осигурят нормален стандарт на живот. В същото време отвратитeлната хъxpешка напаст се самонастанява незаконно където иска, няма ипотечни кредити, нито наеми - не работят, но полечават пожизнени социални помощи. Затова хората не могат да си позволят повече от едно дете, а хъxреците се размножaват като мишkи !!!
163
1
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Държавите са злоНещастник, това е теза на комунизма и глобализма. И двете са деца на едни и същи родители. Само те искат смъртта на държавата. Задаваш ли си въпроса защо? Просто е, няма държава, няма данъци, няма социална и здравна система, няма кой да контролира корпорациите. По просто казано изчезне ли държавата и света се превръща в нещо като древния Рим. Робовладелци, стражи и роби. Робовладелците ще плащат на стражите който ще им държат добите в подчинение. Ти от кои мислиш, че ще бъдеш
162
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Проблема е в липсата на сигурност. А липсата на сигурност е поради липсата на правила.Закони бол но само така им викат - властта ги пише без да смята да налага спазването им.
161
7
 
12
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Имаме 2 деца жена ми абортира третото понеже държавата помага само първите година две после цялата тежест пада върху нас а условията стават от мизерни по-мизерни всяка година то си е голяма отговорност и е трудно да се гледа дете. Само безмозъчни същества като ромите могат да раждат така напосоки и после да ги захвърлят като животните.
160
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 202 Чужденецо, ние имаме едно дете, защото от три ембриона при второто инвитро се хвана само един. За което платихме обща сума достатъчна за чисто нов лек автомобил среден клас! А телефоните са ни стари и имат дефекти, моят е не повече от 300 лева.
159
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина няма пари за деца, обаче за смартфон от 1000 лв нагоре, винаги има, да гледа куче пари също винаги има, за почивки пари винаги има, за колата пари винаги има, да обикаля кръчми пари винаги има и т.н. Сбъркани ценности, едно егоистично, мързеливо и безотговорно общество от типа на след мен и потоп сме, всичко останало са слабоумни, оправдания.
158
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права деца безплатно. Ако има желаещи да кажат. Ще се жертвам за родината.
157
1
 
8
 
! Отговори
оххх преди 2 години
"Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно.".....Е какво ли е това "нещо", бе, аналитици? Сигурно ще да е високия стандарт. Ама най-високия в Европа. ***, сър!
156
1
 
7
 
! Отговори
Антон преди 2 години
В България непрекъснато се повдига въпроса за увеличение на пенсиите. Трябва, разбира се, но защо не се говори за умвеличение на детските надбавки?
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 години България загуби 1/3 от населението си, трябваше вече да сте разбрали каква е причината. Уплашиха се че тия с каруците, които не могат да кажат две думи на български, ще трябва да ги издържат. Да бяхте мислили на време, сега вече връщане назад няма.
154
3
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
10 Години управление на Бойко Борисов и ГЕРБ - "ВИДИМИ РЕУЛТАТИ"! Хитлер за 10 години прави Германия кономическа сила и макар и да я тласнал държавата си към война - ГЕРБ като са толкова способна партия защо не успяха да направят 1% от това което е правил Хитлер за Германия в мирните години на държавата си ???
153
2
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
10 Години управление на Бойко Борисов и ГЕРБ - "ВИДИМИ РЕУЛТАТИ" в които неуспяха нито да върнат младите нито да повишат жиненият стандарт на хората за да се чувстват щастливи и уверени да създадат семейство, а точно обратното младите бягат от България и никой не бяга от хубавото! Сега някой би написал, че участитието на 3-ната коалиция БСП са съсипали толкова държавата, че ГЕРБ не могли да я управят. Хитлер за 10 години прави Германия икономическа сила макар и след това да я тласне към война!
152
3
 
20
 
! Отговори
Банго преди 2 години
Как се гледат деца при тези ужасяващи цени на жилищата?! Ако едно младо семейство въобще успее да си купи нещо, то ще е 55-65 квадрата с общите части. Как се живее с деца в подобна теснотия?! Та то няма стаи. Стаите са 2 - хол+кухня на едно и една 10 квадрата спалня. Това дете къде ще е?! Ами ако са две?!
151
1
 
6
 
! Отговори
До 186 преди 2 години
Правилно ли разбирам, че искаш да ползваш децата като стока от която да печелиш по 5-6 хил.евро? Що за жалък човек си ти? Твой дълг е да създадеш деца, да ги възпиташ и отгледаш, а не на държавата /обществото/. Никъде по света социалните помощи не са довели до повишаване на раждаемостта, напротив ефекта е обратен, защото те правят безотговорни, учи ги на мързел и простотия.
150
6
 
11
 
! Отговори
Бъдеще... преди 2 години
Лично мен ме възпира това, че не виждам какво бъдеще би могло да има детето ми в държава като нашата. Не съм сигурен, че искам дете с ясната идея то да замине някой ден...
149
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа раята взема по 5-6 хиляди Евро за дете.
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме пари, пари за да ги гледам, а не един пакет памперси 50 и детските толко
147
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕЧИ ИМ МНОГОТО СТРЕС, НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ТЪПИТЕ КРАДЛИВИ УПРАВЛЯВАЩИ
146
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната причина за демографската криза в България, а и в цяла Европа, са сбърканите ценности. Патриархалното семейство целенасочено се унищожава, което логично доведе до ниска раждаемост и значително намаляване на здрави семейства. Семейство е фундамента на общество, на тази гнила основа днес, нищо градивно не може да се построй - това е жалката истина. А вината е във всички нас, без изключение.