Витанов: Заразата се свива бавно, но ще имаме спокойна Коледа

Ако ваксинацията беше обхватна, починалите щяха да са много по-малко
Обновена: 2 дек 2021 15:31 | 2 дек 2021 15:30, Анисия Иванова
75
Витанов: Заразата се свива бавно, но ще имаме спокойна Коледа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 2 декември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни, коментира в поредния си анализ във Facebook математикът Николай Витанов.

1. Базовото репродуктивно число днес пак е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхватът на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване вчера определих като мижави. Днес пак са мижави. Това е неприятност. Защо? Защото хората на първа линия са претоварени и няма съществено разтоварване. Но тези хора и те трябва да си почиват и да се съвземат от дългите работни дни и нощи. А за тях почивка няма.

Още по темата

2. Смъртността

Значи, дотук при тази вълна са починали 12.1% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. И не е заради ваксинацията. Напротив, ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Но не е - което е очаквано за България.

3. Картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера, като се изключи това, че Силистра прескача между нива 2 и 3. Обяснявал към го много това - случва се, когато заболеваемостта в някоя област е на границата между два цвята. Там трябва да е оцветено в райе - червено и жълно, но не го правя, за да не нарушавам методологията на Министерството на здравеопазването. Но да си знаете - когато една област танцува така, тя е на границата между два цвята. По-дългосрочната прогноза показва, че Силистра ще се върне обратно в жълтата зона. Там може да отиде и Сливен. Това ще го обсъждаме през следващата седмица.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран - случаите и смъртността продължават да намаляват. Както ви писах, днес е денят да видим какво стана с прогназата за края на ноември, която беше направена в началото на месеца. Знаете, че имаше 2 контролни числа - 2000 нови случая и 100 починали на ден. Вчера починалите са 89 - очаквано под контролното число от 100. Прогнозата се изпълни. Следващото контролно число - 2000 нови случая. Вчера са 2105. Когато тази прогноза бе направена, броят беше 6000 на ден и валяха прогнози за 10 000, че и 20 000 на ден.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в червената зона. После и в други области ще стане така при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий. А той ще е устойчив, ако имаме акъл в главата.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или, ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Тук да ви напиша нещо. Няма да се плашите - няма го Омикрона в България. Питате ме за количествени оценки. Мога да ги направя, но предпочитам да изчакам да дойде вариантът тук. Защо не бързам. В Южна Африка населението е по-младо, на него новият вариант му действа по един начин. Тук доста хора са  60+. Вариантът ще води до други резултати. Искам да видя как ще тръгне и дали ще тръгне съгласно педварителните изчисления, които съм направил. Второ - очертават се спокойни празници - нека други ви плашат какво ще е след Нова година. Аз съм казал само, че след Нова година ще имаме проблем. Но да изтикаме дотам.

7. Тотален локдаун до края на годината - йок.  Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
9
 
! Отговори
Евгения преди 2 години
Тоя шарлатанин докога ще ни го показвате? никой не можеда го понася
58
3
 
8
 
! Отговори
ЦИЦЕРОН преди 2 години
бАЯ ПАРИ НАТРУПА ТОЯ МОШЕНИК ПОКРАЙ КОВИ ИСТЕРИЯТА... АЗ ПЪК МОГА ДА ПРОГНОЗИРАМ ЧЕ ЗА ЮЛИ ИАВГУСТ КОВИДА ЩЕ ИЗЮЕЗНЕ ЯКОДИМ, НО СЕПТЕМВРИ ОТНОВО ЩЕ СЕ ПОЯВИ (СЕДМАТА ВЪЛНА)
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тоя на снимката е българския "Нострадамус". Нищо от това което е казал не се е сбъднало.
56
8
 
1
 
! Отговори
Троларий преди 2 години
Витанов ви разказва играта, а вие като не може нищо да му изправите насреща, виете от мъка. Такъв бил, онакъв бил. Жалки напъни. Прогнозите му са точни и затова не пада от екран. Вие ревете от яд, че не сте на неговото място. Няма как да сте. Нямате квалификацията. Включително и тези, които се пишат математици. Един от тях не направи прогноза, която да се доближи поне малко до прогнозите на Витанов. Какво искате още - каза ви човекът какво ще е през декември. Какво ревете - благоприятно ще е.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Класическа форма на нарцистично личностово разтройство.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на кой му е неспокойно и сега, освен на некъпания професое?
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е тоя клоун какъв се явява, някакъв световно известен вирусолог ли е, че е такъв специалист по ковида че ни го натрапват в очите всеки ден?
52
3
 
11
 
! Отговори
Витанка, за нищо преди 2 години
не ставаш - ни за програмист, ни за пророк. Спри да ни досаждаш.
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може ли поне един ден да не показвате клошарската физиономия на този човек?
50
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Отивам да претакам зеленцето, после сипвам ракийцата.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо ми става малко банално вече. Хайде да се кротнете вече и да спрете да дъвчете една дъвка няколко човека. Не е хигиенично.
48
1
 
18
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
"защо един професор математик да не коментира статистически модели?" - Защото този е математик, колкото ти си програмист.
47
1
 
14
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Какви спартанци, какъв Питагир. Кога, пък, е живял в Спарта? Ама защо да не се направиш на умен при хонорор от 20 ст за пост?
46
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
обаче сериозно:..-Толкова ли нема ВЪЗМУТЕНИ МЕДИЦИ да възроптаят против НАТРАПВАНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ на аритметика по теми,които НЕ СА МУ РАБОТА?!?!
45
2
 
11
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре, стига сте ни я показвали таз пиянка като някакъв мастит многознайко!?? Че тоз цока повече от мене е видно от космоса ,пък за глупостите дето ръси като светена вода няма равен !!!
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората умират,защото здравеопазването спря да функционира/ и без това беше под всякаква критика/ ,заради щедрите пътеки по ковида.
43
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшиви сертификати, фалшиви тестове криене от карантина, неваксиниране..... значи ще има скоро нов пик. Нови вълни.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами, мерк..рий не може да каже нищо, защото марс ще го затисне в скорпион, а после вестоносецът на боговете ще иде в стрелец- по лахири. а юпитер управляващ стрелец, е във водолей, управляван от сатурн, който е на трон в козирог. временно спокойствие.но след 2 месеца идва квадратура на марс в козирог и уран в овен. а питагор е бил заклет вегетарианец. :)
41
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от СЗО не са ваксинирани
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затазата няма да се свие щот тез сертификати никой не ги проверява от кога са до кога са сега ще ви кажа една позната има сертификат за отрицателен ПСР през юли месец е с тоз сертификат от юли който важи 72часа тя си ходи навсякъде Никакъв Контрол