Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м

Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото, заяви той
392
Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се крие по казуса с офисите, използвани от "Труд", и всичко случило се през годините ще бъде показано, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред ТВ+.

"Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов. И двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.

Още по темата
Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка - изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна."

Той е изпратил материали до прокуратурата, но му били върнати.

"За 1,5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.

Междувременно Съветът за електронни медии обяви, че следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: трудВелислав Минеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на Борисов и гювеча за клакьорите му ПРИКЛЮЧИ!
280
7
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Неграмотност на квадрат в три изречеиня. Общестевана поръчка за отдаване под наем на помещение НЕ СЕ ПРАВИ. Обществените поръчки се правят когато държавата купува или и се стои нещо.Цена от 68 лв. наем за метър в София и българия НЯМА. Освен ако не е за година.
279
6
 
9
 
! Отговори
Тошко преди 2 години
Слави Трифонов, Вие подкрепяте ли цензурата. Нали ще се съюзявате с БСП (к).
278
1
 
9
 
! Отговори
не са преди 2 години
До Сергей "Свободния ти печат" е с милиони дългове при постоянни подаръци от бюджета и от Европата и неплащане на смешни наеми, а татко блъсков и син са с май милиони кредити от КТБ, които никой не знае дали са върнали.....Свободните си плащат всичко и не са зависими, а тук частници бозаят от държавата постоянно - вижте "частните" болници, медии - почти всичко е на "хранилка" от НЗОК, от държавата и общините...ТОВА НЕ СА НИТО ЧАСТНИ, НИТО СВОБОДНИ!
277
2
 
7
 
! Отговори
защо настаняват преди 2 години
ДОКОГА ЧАСТНИЦИ ЩЕ СЕ "ОБЛАЖВАТ" С ЕВТИНДЖОС ИМОТИ ОТ ДЪРЖАВАТА??? И ПАРИЧНИ ГРАНТОВЕ??? ТЕ НАЛИ ЗАТОВА СА ЧАСТНИЦИ?? МАЙ И МАЯ МАНОЛОВА Е НАСТАНЕНА В ОБЩИНСКИ ИЛИ ДЪРЖАВЕН ИМОТ НА пл. СЛАВЕЙКОВ НАПОСЛЕДЪК - ДОБРЕ Е НЯКОЙ ЧИТАВ ЖУРНАЛИСТ ДА ПРОВЕРИ И ДА ПИТА ЗАЩО?? И ЗАЩО ПОСЛЕ ГИ ИЗКАРВАТ, ВМЕСТО ДА НЕ ИМ ДАВАТ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ?
276
5
 
11
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
В интерес на истината в съседната сграда наемите са от 30 лева на кв.м нагоре! Блъсков да си блъска сега тиквата на улицата, щом и 5.60 лева са му много и не си плаща..
275
3
 
5
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
До BG Вероятно защото трябва да ги пратят да играят на стадиона в Подуяне, че Левски пък висят на НАП с толкова, че вече и Винету не иска да помогне, а може с едно чекмедженце.
274
0
 
8
 
! Отговори
Лъже преди 2 години
Остава да занесе черните ковчези и бесилки във вестникарския офис.
273
11
 
10
 
! Отговори
Сергей преди 2 години
ЗАПРИЛИЧАХМЕ НА ЛАТИНО ДЪРЖАВИЦА ХУНТАТА МАЧКА НАЙ НАПРЕД СВОБОДНИЯ ЧЕЧАТ -ПЪК ВИЕ МЕ ГОВОРЕТЕ ЗА НАЕМИ !!!ЩОМ УПРВЛЯВАТ ГЕНЕРАЛИ -И ПРЕЗ ТОВА ТРЯБВА ДА МИНЕМЕ МАЙ ЗА ДА СЕ УЧОВЕЧИМЕ!!!
272
3
 
8
 
! Отговори
Вълчан Войвода преди 2 години
Самодоволен наглец е тоз.
271
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68 лева на квадратен метър наем в софия, ти за *** ли ни имаш бе другарю, нормален ли си бе другар, смъркаш ли?
270
2
 
6
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Да, вярно. Сега ще дадат офисите на Работническо дело.
269
1
 
7
 
! Отговори
Митко Гешев каратист преди 2 години
Оказва се, че Делта гард винги присъстват "законно" при спорове за собственост и наеми, а МВР-незаконно!
268
0
 
7
 
! Отговори
Тоя що лъже преди 2 години
Никъде няма наемна цена 68 лв/м2 за офис.
267
8
 
23
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Където и да пипнеш , установяваш , че ГЕРБ живеят на аванта!Мафиотска им работа , щом прокурора е с тях , значи овладяване на Държавата от мафията е пълно!
266
8
 
27
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Добре , добре Минеков ! Щом така яросно се активираха герберските тр- ве значи си много прав.Аз в последно време по това се ориентирам дали нещо се прави правилно.Зареват ли мъжката значи е добре направено.Айде хаерлия да е!
265
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 286 - Защото малко или много плащат нещо, а ако ги изритат, никой няма да дойде на тяхното място. 90181
264
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68 лева на квадрат за офис? Ам... Този офис, да не да е жилищна сграда в централен Аместердам?
263
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тримата велики умове,авангарда на Радев,пропаднали комунистически утреп** ки,алкохоли***зирани индивиди а именно Минеков,Янбабикян и 19 имота Рашков те са промяната за България,Честито
262
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ето ти я измамата, наема е десетократно занижен, на всичкото отгоре не се и плаща. Със сигурност става въпрос за политически чадър и е крайно време да ги изритат от там, все пак по нищо не се различават от което и да е търговско дужество със неизплатени задължения. Не плащаш, не ползваш.