Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС

На обратното мнение са едва 7,5%
123
Приоритет за 70% са отношенията София - Скопие, а не членството на РСМ в ЕС
Снимка: БГНЕС

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата.   Това сочат данните от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.  Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.
 
71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.
 
Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета. Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата. Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата – където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.
 
Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на ПП, на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“. Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.
 
Съпоставката с ноември миналата година – когато този въпрос отново бе зададен – показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно, структурата на мненията на обществото може би кристализира.
 
Преди година отново най-голям беше делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през 2020 г. не могат да преценят коя от двете опции да изберат.
 
През лятото на 2021 г. „Галъп интернешънъл болкан“ провери общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% смятат обратното, а една десета изразяват колебание.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
2
 
! Отговори
мдаааа.. преди 2 години
На другия край на Европа,чак у Португалия разбраха истината за македонския език,само оттатък Вардаро се правят на yлaви..., туй за макетата кво да речеш бе, когато и да ги набъхташ все си закъснял...Събрали са всички псувни и правописни грешки от нашия език,яко са го посърбили и си напрайли техния Коминтерновски тюрлу гювеч...ВЕТО му е майкатаааа!!!!
85
4
 
1
 
! Отговори
цар Самуил преди 2 години
Как да им имаш доверие на тези хора,които най-сериозно твърдяха,че Ал. Македонски им бил баща?Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
84
4
 
1
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
РСМ и Албания вървят в пакет,но това не е справедливо и не е продуктивно.ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора,които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на Скопие?
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези сърбомани не заслужават и след 50 г. да са в Европа -вижте в тази телевизия мнения на обикновени хора в РСМ ,колко са индоктринирани и пропити с омраза към България . някакъв бабишкел ще ми говори - " бугарите са татарско племе" ....ами вие сте сърбоманско титостанско племе и затова ВЕТО !!!
82
3
 
2
 
! Отговори
татар-сеирджия преди 2 години
Хората на запад не пасат трева,знаят да четат и да зачитат историческите факти.В"Бялата книга",която излезе и на английски е документирано,точно как и кога е извършен от Коминтерна инженерингът на диалект,на българския език и как е възникнал македонският език.Тез СкопскиТУЛУПИ сериозно ли искат да ни убедят че Сашо Македонскиот е говорил на български диалект,а не е шпрехал на гръцки?
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята всеки си я тълкува така както му е изгодно.
80
3
 
2
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Стига с тия зайци и мишоци.Имаме си наши проблеми за решаване.Баста!ВЕТО до дупка,докле им уврят античните кратуни!Мониторинг заради посегателствата към българите там, като прекрасна добавка към ветото! Неочаквано добра комбинация! И ще даде резултат!
79
3
 
2
 
! Отговори
български избирател: преди 2 години
Отоваря на запитването с ТАБЛЕТ:Абе,докога ще ни занимавате с тези психопати от Скопския Дисниленд?Да си се затворят в резервата и да не ни занимават с глупости.ВЕТО и да пасат...Учудващо е, как не са поискали до сега излаз на Црно море?
78
5
 
2
 
! Отговори
татар от София преди 2 години
Тази държава РСМ нито ни е братска,нито ни е роднинска,нито сме и майка.Аре стига с това сервилничене.Да си спазват договорите,да не крадат история,да не трошат паметници,да не ни показват среден пръст,да не наричат външния ни министър фригиднаКУЧКА и да не горят български знамена.ВЕТО до ДУПКА!!!
77
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 2 години
Изследването е проведено лице в лице с таблети ....УНИКАЛНО...
76
3
 
5
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Който даде назад за Македония, си подписва еднопосочен билет за политическото небитие.
75
4
 
8
 
! Отговори
Кауза преди 2 години
Няма кауза която да обединява българите в момента повече от блокирането на антибългарската Северна Македоня за ЕС. Политиците които го допуснат ще приключат кариерата си в политиката.
74
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
Тоя процент от тавана ли го взехте? Щото аз не познавам никой който да е на мнение различно от това че България твърдо трябва да заяви че НЯМААААА да подкрепи радидатурата на Македония за членство. Е явно познавам само и единствено хора от 30-те процента!
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ги намират тия проценти?! Народа по скоро чака да види маке космонавта...
72
3
 
9
 
! Отговори
жоро преди 2 години
До Анонимен: Точно. Времето ще работи за нас. Никакъв натиск не се поддаваме сега. Ние не бързаме. Когато могат - те губят от това финансово. Мицковски е за Сърбо-Словено-Австро-Унгария. Ние ще чакаме докато имат консенсус да впишат българите в конституцията си. Ако сега нямат мнозинство, защо това е проблем на България? Аме да си решат проблемите и да заповядат в София. Дотогава - вето, или народът ще си каже мнението по друг начин.
71
12
 
3
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Цялата статия ,а и коментарите показват колко нищо не знаем за Балканската история. Незнам колко години и милиони и титли са дадени за измисляне на Велика Българска история,която просто да звучи красиво и достойно, но е основно псевдо,,горди,,измишлйотини.Това какво ни се иска,не е това което е било.По лъжи исторически сме лидери,надминахме дори гърците с лъжите си.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 Русия и СССР спасяват България на 3 пъти в 1878 г., в 1939 и в 1944 г. когато Турция и Гърция и Югославия искат да си я поделят. В 1919 г. не могат и България прави катастрофа. В 1838 г. Сталин ни връща Добруджа.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До жоро Мицкоски е в изолация ако се върне на власт зашото иска да махне дигивира с Гърция и ще избяга в Сърбия или Австро унгария.. За България няма проблем и ще чака докато бг ппартия вземе власта и раздели Македония с албанците.
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия никога не е имала полза от силна България!И винаги е гледала на България като част от Руската империя!Наглостта им е безгранична!
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я Берлинския е ключа. Ако бяха върнали на България Тракия и Македония нямаше да има балкански и световни войни. Британската, френската и османската империи са против България и губим. И сега се оформя нещо подобно срещу бг в полза на Косово или на Македония.

Спонсорирани публикации