Енергиен експерт: Няма много възможности за овладяване на цените на тока

Нормализирането на цените се превърна в относително понятие, смята Васко Начев
13 дек 2021 11:20, Ния Христова
203
 
Овладяването на цените на тока е основен приоритет на новото правителство. Енергийният експерт Васко Начев обаче смята, че няма много възможности за влияние върху цената на тока.
 
Най-важният въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.
 
"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев.
 
"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.
 
Той е на мнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергията се плаща................добро утро, селяни прости!!!
102
0
 
2
 
! Отговори
До Веселинъ 71121368 преди 2 години
Много си зле...............хаха.............пий си хапчетата редовно!!!
101
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Още днес правителството на Другарят Петков може да подпише вечен договор за сътрудничество с Китай ! Само месец след такъв договор Родината ни ще има не една ,а няколко МОЩНИ електроцентрали. На руснаци не може да се разчита,защото "освободителите" се сецват в кръста от строене на електроцентрали в Турция и въоръжаване на турската армия. Позор за Русия! Да живее Братски Китай!
100
2
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Още днес правителството на Другарят Петков може да подпише вечен договор за сътрудничество с Китай ! Само месец след такъв договор Родината ни ще има не една ,а няколко нощни електроцентрали. На руснаци не може да се разчита,защото "освободителите" се сецват в кръста от строене на електроцентрали в Турция и въоръжаване на турската армия. Позор за Русия! Да живее Братски Китай!
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 156 Анонимен . . . . до 153-. . . . Сутринта казваха че във Франция тока е около 650 Евро за мегаватчас, а във България е около 430 Евро. Задължават ни да вдигаме цената.. . . . . . . . . . Нали искате еврозоната бе шушумига или вече забрави за какво гласува мнозинството?
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 147-Ама пропускаш да кажеш че например във Германия се влияят от северния ветър, има ветър има по евтин ток НЕМА ветър ША плащат скъп ток, Анадъмо. Това го казаха сутринта.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 153-Ами друго е да си дадеш за*н*ка на ЕСЕСОВЦИТЕ нали? Дал си го и от там ти казват цената. ША си траем да сме мислили някога. От есесовец само порази. Сутринта казваха че във Франция тока е около 650 Евро за мегаватчас, а във България е около 430 Евро. Задължават ни да вдигаме цената.
96
1
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Дано ти прочетат коментара, не тази зима, другата ще е изпитание за оцелелите.
95
0
 
10
 
! Отговори
Има начин преди 2 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!! На Енергетиката и водоснабдяването
94
0
 
26
 
! Отговори
СПРЕТЕ преди 2 години
СПРЕТЕ ПРОДАЖБАТА НА КОЗЛОДУЙСКИЯ ТОК ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ!!! ПРОСТО И ЛЕСНО РЕШЕНИЕ! НО НЕ ВИ СЕ ГУБЯТ ПАРИ, АЛЧНИ !!!
93
1
 
18
 
! Отговори
А беее преди 2 години
КИРО КАЗА ТОКУ- ЩО ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕБОРИ С ТОВА! ВЕРВАМ МУ!!!
92
1
 
7
 
! Отговори
Без правителство преди 2 години
2020 Холандците направиха темпо 100 км/ч и доказаха чрез научно изследване че така намалят замърсяването си с цел да получат повече EUA. Също и в началото на тзи година купуваха масово EUA на цена от 20Евро. През това време България в предизборна кампания и практически беше без правотелсто. Сроковете в които трябваше да се реагира бяха изпуснати, към това добавете и че енергийния сектор масово се контролира от про-руските политици чиято цел е да изнасят пари и ето как сега тук плащаме скъп ток.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата 30 годишна фирма е на ръба на фалита, кой знае още колко са
90
1
 
8
 
! Отговори
До съзнателен човек преди 2 години
Аман от неуки хора. Со2 е само 0.04% в атмосферата. Слънцето ако си засили активността и в каменната ера да се върнеш пак нищо няма да направиш. Горите защо не са защитени? Азота е 70% него няма ли да се помъчим да го намалим? Дишай по-малко, такива като теб абат кислорода.
89
7
 
1
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Монтирайте солари ветрени инсталаи вместо шибаното Белене. Място за монтаж в БГ дала ГОСПОД.А под инсталцаийте нека овчици да опасват тревата.Това е бъдещето.
88
1
 
16
 
! Отговори
ток преди 2 години
Добре де, разните експерти и еколози - родители пенсионери нямате ли?сега сметката за отопление на ток (щото друго няма) - 100 лева, след "либерализацията", която искат от ЕС - ще е мин.350 - 400 лева. Пенсия - и тя толкова! Та с какво да се топли един пенсионер примерно?????
87
0
 
2
 
! Отговори
Работи като такса см преди 2 години
До АнонименОК, замърсявам много, плащам такса смет, НА КОГО, КОЙ ГИ ПРИБИРА ТЕЗИ ПАРИ И КАКВА УСЛУГА ИЛИ СТОКА ДАВА СРЕЩУ ТЯХ, ТОВА ПИТАМ!
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До емисии. Прочети ЕС е публикувал достатъчно документи по темата. Потърси за EUA = European Allowance сертификат. Грубо казано така. Ако замърсяваш малко можеш да продадеш твоите EUA сертификати на някой който замърсява много. Трябва да имаш определено количество EUA сертификати с което да докажеш че си зелен, иначе поличаваш глоба от ЕС! Работи като такса смет за замърсяването на атмосферата. Ако имаш чисто педприятие няма да плащаш, дори ще получиш пари.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем насекоми. Съдържат протеини и всички амино-киселини. Ще ядем насекоми и синтетични химически каши вмесо плодове и месо защото няма да има селско стопанство и растителност за плодове, зеленчуци и животновъдство (впрочем ЕК вече одобри производството на храни от насекоми). Всичко ще бъде покрито със соларни панели и вятърни перки за ток, които могат да произведат едва 10% от необходимата енергия. Няма да има газ и нефт и въглища. Населението трябва да се съкрати до 20% от сегашното. Но ще спасим планетата.
84
8
 
3
 
! Отговори
Съзнателен човек преди 2 години
Ако не спрем ТЕЦовете които отделят СО2 температурата ще се повиши с 1.5 градуса и децата ни няма да доживеят до 30 години. Да помислим за нашите деца.