Енергиен експерт: Няма много възможности за овладяване на цените на тока

Нормализирането на цените се превърна в относително понятие, смята Васко Начев
13 дек 2021 11:20, Ния Христова
203
 
Овладяването на цените на тока е основен приоритет на новото правителство. Енергийният експерт Васко Начев обаче смята, че няма много възможности за влияние върху цената на тока.
 
Най-важният въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.
 
"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев.
 
"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.
 
Той е на мнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергиет експерт :"Ама разбира се , че няма много възможности за овладяване цените на тока , даже няма никакви възможности ! Как така ще намалее маржа , как така ще секне кранчето - ако трябва не от девет , от осемнадасет кладенеца вода ще ви докараме ,келепира си не даваме! В тая ковид-пЛандемия няма само фарма-мафията да ви цоца - ние да не сме по-малко нагли ?!"
22
5
 
8
 
! Отговори
това е положението преди 2 години
Още официално не са встъпили във власт, а вече започнаха да се оправдават. Ясно. Ще има да си теглим, а високите сметки са само началото.
21
4
 
11
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Една от възможностите е да се конфискуват парите на Бойко Борисов. Нали той управлява България през последните 12 г. Ако неговите лични не стигнат, ще му помогнат и депутатите от партията му. те гласуваха облигационния заем от 16 милиарда евра. Заедно с тогавашните му коалиционни партньори !
20
2
 
19
 
! Отговори
СС преди 2 години
Вкарайте крадливите политици в затвора и тока ще бъде евтин !! А ЕС е пирамида борси директиви пълна спекула да пълним джобовете на богатите !!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз не съм енергетик ама кво пречи да се пуснат всички мощности (изкл. АЕЦ) за износ, а евтиният ток от Козлодуй да покрива вътрешното потребление. "пазара дуктива цените" ок, ама то няма конкуренция на този пазарСега доколкото знам е обратното - евтината енергия се изнася, пък ние плащаме скъп. От много години в съседните нам страни. държавата субсидира гражданите за изграждане на ВЕИ - тука гроп и ко монополизираха пазара със соларни паркове и ВЕЦ раздадени на послушни членове на партията
18
1
 
20
 
! Отговори
dogan преди 2 години
НЯМА НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА!ХОРАТА ПЕЧЕЛЯТ МИЛИАРДИ ОТ ТЯХ, ОЧАКВАТЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ЛИ?!?
17
6
 
6
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Няма как да се спре повишението на цените на ресурсите. Той, вода, газ... всичко ще върви на горе. По-добре работете в посока увеличаване доходите на хората, особенно най уязвимите, тия които работят за между 600 и 1200 лв. На месец. Това е решението.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм,че цените на тока няма да мръднат след нова година това с цените на тока е същата психоза като ковит и цените на имотите и златото.
15
6
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
За повишението на цените на тока се говори от години, както сега се говори за предстоящ огромен скок на горивата. И пак всички ще са изненадани. Най-евтината енергия в момента дори в Бългая е вятър и слънце. Около 25-30% по-евтина от АЕЦ Козслодуй , който в момента е на 161лв. Ако построят АЕЦ Беляне цената ще е към 300лв на мгВ/ч
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност - не е нужно използването на много възможности за овладяване цената на тока, а само на една: Да се вземе от свръх-печалбите на някои фирми в БГ и парите да се пренасочат като компенсации при формиране цената на тока )))
13
0
 
16
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
"Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество!" Божеееееее,сега ли се сетихте?!Значи ние досега захранваме първо европейския съюз с ток (все едно с негови пари построихме централите и са негови въглищата),а за нас каквото остане,така ли?Що за държавници имаме в тази глупава страна,които гледат първо чуждия интерес,а след това нашия собствен?!За европейските директиви ме боли фара,и за вас държавници трябва да е същото
12
6
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Има има ... Атака с Костя Копейкин и аншлус със СССР :)))
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как Борисов можеше, а "новите" и харвардите още преди да са започнали работа заявяват, че не могат....Дали не значи, че не искат да решат проблема с безумните сметки за ток, парно, вода, храна и гориво???? Или работят в полза на енергийните олигарси, които платиха за протестите и машинното гласуване, с което "новите и харвардите се докопаха до власт и пари, или толкова си могат????
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,ако излезем със сопите на жълтите павета бързо ще намерят решение,ама българина търпи и лае само на маса и пред компа.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 15 години си реших въпроса с ел.енергията. Ходих при евроге.йците слугувах им 10 години но успях да събера пари за собствен енергоизточник. От 15 години съм напълно независим от енергото. Така трябва да направите всички за да не им плащате за пренос превоз на тока. Изразходили сте 50 лв реална ел енертия и като ви резнат пренос превоз и ДДС и ви режат главата до кръста със 120 лева.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
7
0
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Аз съм експерт по кюфтетата, мога да кажа, много ли е хляба и лука вътре и има ли месо или е соя?Този човек такъв експерт ли е?
6
11
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Жалкия фигурант и шaйкaта му rpaбят България както и турчин не е rpa6ил!!!
5
0
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Как се прави експерт в България?Не виждам такава специалност...в обществени науки ли е, къде е тази специалност?
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак експерт. Експерт до експерта и накрая нищо.