Енергиен експерт: Няма много възможности за овладяване на цените на тока

Нормализирането на цените се превърна в относително понятие, смята Васко Начев
13 дек 2021 11:20, Ния Христова
203
 
Овладяването на цените на тока е основен приоритет на новото правителство. Енергийният експерт Васко Начев обаче смята, че няма много възможности за влияние върху цената на тока.
 
Най-важният въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.
 
"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев.
 
"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.
 
Той е на мнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
1
 
! Отговори
ВЕИ + АЕЦ. преди 2 години
До Анонимен 107. Плащам колкото и предишни години, а до 2024-та тарифата ми е фиксирана. Ползвам 100% еко щром. При електричество от възобновяеми източници поскъпване няма. Поскъпнаха само доставчиците на евтитните и мръсни електроенергии, както и лъжците които продаваха уж еко щром а всъщност го произвеждаха от въглища и им купуваха зелени сертификати от стоковата борса.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи вижте само се загледаите каква е разликата между качественото строителство и евтиното строителство на светлинни години там където са си оставили ръцете си личи от хиликоптер за това ако теглите заем за жилище или сте събрали пари да си купите потърсете елспертите в бранша и обикаляите да гледате не се нахвърляите на първата оферта че е пълно с измамници.
61
3
 
4
 
! Отговори
CO2 преди 2 години
До Анонимен25 ст. за киловат плащаме за емисии - т.е. за ВЪЗДУХ !!!! 25 стотинки на киловат! Повече, отколкото сега е цената за киловат за бита! ДАНЪК ВЪЗДУХ !!! Как да не благослови човек роднините на европейските управници! Май ще трябва да избираме - дали по левче за киловат ток или вън от ЕС ???
60
4
 
0
 
! Отговори
морски преди 2 години
Какъв режим на тока е имало при бай Тошо, като Сезона продължаваше от пролет до Есен?
59
2
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Ами така е живота ,на едни хора акъла им идва рано,на други навреме,на трети -по-късно,а на някои -твърде късно!Ние сме от последните!
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 То пък щото само в Русия има приливи и отливи. Такава електроцентрала в морето има отдавна в Португалия и работи, за разлика от руските планове и мечти за бъдещето.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Плевен на т.нар стара главна повечето магазини вечер са вече без осветени витрини. Такова нещо не съм виждал до сега,явно тока е скъп дори да си осветят витрините вечер както трябва. Ако управляващите я карат така след няколко години и битовите потребители няма да смеят да си пуснат лапмите вечер,да не говорим за дурги уреди.
56
2
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Да ти кажа нещо. Само си представи, че раята прояви един нство и няма потребление 168 часа. Ще давате пари на хората, да си пуснат лампите, разбра ли ме, какво ти казвам, експертен.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Тодор Живков ви гони пък вас. При Хан Аспарух старите хора пак не са ровели по кофите. В момента всички управляващи политици са на руска хранилка. О там ни управляват цената на тока.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези новите блокове повечето са строени от фирми менте изкуствено създадени някои проверява ли здравината на бетона и неговата плътност какви добавки му слагат вижте какви носещи колони правят едно леки заметресение и всичко е долу ако си търсите апартамент българи залагаите на качеството не на евтиното има една поговорка евтиното ти излиза скъпо.
53
0
 
7
 
! Отговори
Глупости на търкала преди 2 години
Спрете да изнасяте евтиния ток в чужбина и готово. Тук ще си имаме евтин ток а на чужденците в чужбина ще продаваме скъп.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българия е пълно с менте строителство на разни строителни фирми фантони които строят некачествено и евтино спестяват материали и продават безбожно скъпо стига да има някои да се върже на въдицата търсете професионалистите в бранша.
51
4
 
1
 
! Отговори
черния преди 2 години
До Тодор ЖивковТо и при тебе на газени ламби седехме, а тока беше по схема 2 на 3, или 2 на 2. А ни банани, ни домати и краставици имаше зимата.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушаи те още изкуствените мошенници строители как се строи блок и от какви материали и ще стигнете много далеч на някои хора интереса им е проста да си вземат парите и да ви пробутат *** иначе има и качествено стоителство факт има фирми професионалисти но има такива ментета и такива *** пробутват че нямам думи българи недеите да строите след като явно не разбирате от строителство.
49
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По хубави къщи няма от гипсокартон и шперплат устрахте цялата държава с този бетон и това строителство от панти век преди новата ера наи хубавите къщи са екологичните къщи направени от рециклирана пластмаса термо панели и гипсокартон от далече си личи че в българия рядко да попаднеш на инжинер строител после защо има глобално затопляне ми застроихте всичко с бетон това строителство е било модерно преди 10 хиляди години не напразно доста цевилизации са изчезнали.
48
6
 
1
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
Ще плащате яко като не искате да сондирате и да добивате глупав народ яко в мизерията но като сте душевни комунисти това ви е съдбата.
47
3
 
3
 
! Отговори
Тези убиват преди 2 години
Защо ДАНС работят в симбиоза с ФАШИСТКА Пернишка Терористична организация! В ДАНС фашисти ли работят?
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През соца държавата продаваше ток на хората директно.Сега са се накачили доставчици,% кражби(задължение към обществото,казано по-замаскирано) и какви ли още не глупости.Половината сметка влиза в джобчета на определени хора.
45
3
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИДВА ЕРАТА НА ГАЗОВИТЕ ЛАМБИ ЧАТ ПАТ И СВЕЩИ
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каза,че няма?Намаляване на ДДС от 20 на 10 процента,пренасочване на милиардните печалби на енергийните компании към битовите потребители да речем първите потребени 500 киловата да бъдат на субсидирани цени а следващите на пазарни цени!