Енергиен експерт: Няма много възможности за овладяване на цените на тока

Нормализирането на цените се превърна в относително понятие, смята Васко Начев
13 дек 2021 11:20, Ния Христова
203
 
Овладяването на цените на тока е основен приоритет на новото правителство. Енергийният експерт Васко Начев обаче смята, че няма много възможности за влияние върху цената на тока.
 
Най-важният въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.
 
"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев.
 
"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.
 
Той е на мнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на въглиащата се покачи над два пъти за последните месеци. Цяла Германия гори въглища и пуши като комин, въпреки на новото зелено правителство, защото за 2021 от предвидените 60 мегавата теоритични мощности за вятърна и соларна електроенергия поради липсата на вятър и слънце са произведени само 2 мегавата. Германия търси нови количества въглища за ТЕЦовете, и въпреки това не стига за индустрията и, която все повече започва да спира.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония обяви сторителството на 22 нови ТЕЦ на въглища. Най голямата от тях ще бъде 1.2 гигавата - почти колкото атомна централа.
81
4
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
По добре да мизерстваме в ЕС, защото излезем ли от ЕС няма да има какво да ядем и тогава умираме.
80
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора които извършват извращения тва не означава че са шизофреници, напротив, съвсем нормални хора са !
79
0
 
10
 
! Отговори
емисии преди 2 години
До АнонименМоля за разяснение такса "емисии" на кого точно се плаща??? Такса смет ясно, минават едни камиончета, събират контейнерите и т.н. - плаща се за гориво, заплати и т.н. А емисиите? При кого отиват тези 85 евро за тон емисиии, някой ги чисти от въздуха и събира такса за това? Или просто са едни пари буквално от въздуха!
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1) 100% ваксиниране на населението. 2) Вдигане на ветото за Македония 3) Приемане на истамбулската конвенция и хомосексуални бракове 4) Спиране на ТЕЦ-овете и АЕЦ 5) Нова военноморска база на САЩ на територията на България и бърза подготовка на България за предстоящия военен конфликт между Русия и НАТО. После разпускане ба правителството и Кирчо и Асенчо замимават на високо платени постове някъде в ООН като Соломон Паси и Николай Младенов.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула и ЕК ще пуснат диркетива на слънцето и на вятъра да греят и да дyxaт 10 пъту по силно, иначе ЕК ще им наложи санкции. И така ще имаме достатъчно ток от вятърните мелници и соларните панели и ще спрем да купуваме газ и нефт от Русия и Русия ще фалира.
76
0
 
7
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
"Който го кефи Беларусия да заминава за там." - А може ли да замина за САЩ да мия афроамерикански тоалетни да изкарам някой долар? Или за САЩ трябват визи? Впрочем какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.
75
1
 
1
 
! Отговори
ПланетатаНаОбреченит преди 2 години
И какво все едно слънцето и вятъра сякаш няма да ни спасят от кризата! Вярно, че слънцето го виждаме все по-рядко да грее през чисто небе, но нали искаме планетата да се охлади с кемтрейлите пускани от работливи самолетчета. Същото е и с вятъра, все по-рядко дуxa, но все пак го има, било и то за общо 20-30 дена в годината...
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТЕЦ. България в момента не може да спре въглищните централи. Това практически не е възможно. Редно е да се мисли за решение на проблема в следващите няколко години. Казвам няколко защото времето на централите безнаказано бълващи огромни количества CO2в атмосверата вече свърши. Щом изпускаш CO2, то трябва да си го прибереш или да му платиш таксата смет, която в момента се търгува за 85E на 1 контракт на борсата.
73
1
 
1
 
! Отговори
ТЕЦ преди 2 години
До Анонимен40 ст. ако не спрем въглищата, а ако спрем въглищата колко ще стане тока?Подсказка - сега въглищата са 44% от всичката ел.енергия, генерирана в България!
72
3
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
На всички българи , на които Кокорчо и Кико канадеца ще подарят по една свещ за 20 ст. препоръчваме първо да си я заврат в г.за , за да може да се ползва пълноценно.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който го кефи Беларусия да заминава за там. В момента за Беларус можете да заминете дори без виза и без всякакви документи. Лукашенко дори и със самолетния полет ще ви помогне.
70
5
 
7
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Важното е че направихме правителство. Пък цените на горивата дървата газта парното храните тока и лекарствата са бели кахъри. Ето я промяната. Нали това искахте протестъри ? И нов морал чисти от корупция, умни и красиви хора във властта, като К. Нинова. Х. Иванов. Това сме ние от Продуктово Позициониране. А сега защо не излезете да скачате и опикаете Орлов мост. А ?
69
5
 
6
 
! Отговори
Ъхъ! преди 2 години
Няма много възможности ? Има - дойде промяната и ще променим цената на тока така, че да не можеш да си позволиш ток ! Затова спестявай за свещи , другарю ! Кико Канадеца и Кокорчо щели да подаряват по една свещ за 20 ст. на всеки българин ! Преди 2 месеца щяха да ни дават шнорхели, но днес само по една свещ !
68
1
 
1
 
! Отговори
От 133 преди 2 години
"...роду, а както обикновено - в първо..." =============== Съжалявам, в бързането изтървах едно НЕ, на подходящото място
67
1
 
3
 
! Отговори
фвец преди 2 години
До ВЕИ + АЕЦ.Колко е генерацията от фотоволтаици в облачен ден като днес? Сериозно питам, някой тук с фотоволтаици 4kw примерно (такива ще субсидират по плана за възстановяване). 4 kw инсталирани в облачен зимен ден дават ли 1 kw за един климатик да си стопли човек една стая???
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ясно е, че без "пипане" на законодателството няма как да стане. Въпросът е, да бъде възможно по-бързо и когато се прави водеща да е мисълта за полза роду, а както обикновено - в първо лице, ед. и мн. число. Колкото до борсата, и там врътките се знаят, така че, ако има желание и то е сериозно, и там има какво да се пипне, най-малкото по отношение на предлаганите квоти и възможността те да бъдат изкупувани и изнасяни от няколко големи играча.
65
7
 
1
 
! Отговори
От Венецуела преди 2 години
До в Белорусия ....НО ИМА ДИКТАТУРА<КОЯТО УБИВА ИНАКОМИСЛЕЩИ ХОРА. А дано , болшевико си разбрал разликата.Аман от РАШКОВЦИ< НИНОВЦИ И РАДЕВЦИ.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една поговорка арменска евтиното винаги ти излиза скъпо.