Енергиен експерт: Няма много възможности за овладяване на цените на тока

Нормализирането на цените се превърна в относително понятие, смята Васко Начев
13 дек 2021 11:20, Ния Христова
203
 
Овладяването на цените на тока е основен приоритет на новото правителство. Енергийният експерт Васко Начев обаче смята, че няма много възможности за влияние върху цената на тока.
 
Най-важният въпрос бил откъде ще дойдат парите, за да не се увеличава цената на тока за битовия потребител.
 
"Нормализирането на цените се превърна в относително понятие. Очаквам да има успокоение, но за цени като преди година трябва да забравим в следващите няколко години. Пазарът е толкова дисбалансиран, че ще трябва много време да се намести", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Няма яснота, кардинално няма полезен ход. Не сме островна държава, която може да се изолира и при нас нещата да изглеждат различно от енергийната карта на Европа", подчерта Начев.
 
"Енергийната борса работи като всяка друга борса, цените се влияят единствено от пазара. Няма какво да очакваме от нея. По-скоро новият парламент трябва да пипне законодателството. Да има лимит, който да бъде да оставен за собствени нужди и едва след него да имаме износ на електричество, съобразен с европейските директиви", разясни Васко Начев.
 
Той е на мнение, че дори да не се вдигнат цените от 1 януари, проблемът ще тлее и един ден ще се върне като бумеранг.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
5
 
! Отговори
Малка препоръка: преди 2 години
онези, които преди няколко години възторжено стопираха Белене и Южен поток, сега да се готвят за уличен диспут с използване на бу хал ки. Препоръчителна е моментална емиграция в прогресивни топли държави, например Дубай. Бай-бай!
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя "Експрет" кой знае колко са му платили и дали въобще има понятие в тази насока ...
41
2
 
2
 
! Отговори
Тези убиват преди 2 години
Защо ДАНС работят в симбиоза с ФАШИСТКА Пернишка Терористична организация! В ДАНС фашисти ли работят?
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още повече ще ви притиснат .... докато гнилите круши изпадат от европейското дърво.
39
2
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Благодарение на скоро напълнените язовири имахме Лято 2021`... Иначе Туризма, по точно мутротуризма си заминаваше...
38
1
 
3
 
! Отговори
Тези убиват преди 2 години
Защо ДАНС работят в симбиоза с ФАШИСТКА Пернишка Терористична организация! В ДАНС фашисти ли работят?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България май е с най-много експерти на глава от населението в целия свят?
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много възможности но някои ще трябва да обеднеят много и да се откачат от клона от който краднат мангизи.. Този знае ли какви са заплатите в енергетиката. Чистачката взима 3 500 лева. За другите може да се досетите. Как по бай Тошово време цените на тока бяха 1.5 стотинки за кв.час и нямаше пренос и превоз а сега неможе. Не правете хората на луди и не ги лъжете като долни мънгожеровци.
35
1
 
16
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Скъпи съграждани,вземете последната си фактура за ток и ще видите за какъв цинизъм става въпрос !Цената на киловат потребление и цена във фактурата за плащане е 100% отгоре,натоварена от безброй безумия! Например- "задължения към обществото"! С какво съм му длъжен аз на обществото, не ми е известно?!Следва 20% ДДС, пренос и достъп до преносна мрежа(доставете тока без кабел,ако можете),АКЦИЗ .Сега разбрахте ли как може да се намали цената на тока?Надявам се на всички е ясно!
34
4
 
7
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава България изхранваше ~9 милиона. Днес намалени с 1/3 и пак много българи мизерстват.
33
3
 
1
 
! Отговори
до 43 vlady преди 2 години
В България в Англия дрън дрън,слънцето залязва.На екватора не залязва като има пояс все грее под един и същи ъгъл.Освен това е еднакво отдалечен от всички,по средата на планетата е.Не говоря за енергетика на една или друга държава,а на всички.Обща глобална система за ток без пари!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай и вас да ви няма.
31
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонименОколо екватора не е удачно - слънчевите часове не са много повече от България на места дори по-малко, далеч по-добре е в пустините с голям брой слънчеви часове.
30
1
 
7
 
! Отговори
СС преди 2 години
България не може да има енергетика,икономика,земеделие ,а младите да работят за богатите,да ви е... европейските лицемери!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 1/1/2022 ще ти покажем има ли няма ли...
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе има начин ама не искат да го направят.Иначе говорят за глобалното затопляне,за спиране на въглищата,но не инвестират в пояс от слънчеви панели на екватора.Токът за цял свят ще е без пари и на много хора ще им спре кранчето от атомни,газови,въглищни и вецови централи.Който държи енергията държи властта!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"или се разделя с 11 милиарда от фонда за развитие" .. на мен лично хич не ми дреме за този фонд, парите така или иначе няма да стигнат до хората. Ако евро*ейският съюз ще ни изнудва с цел да забави икономическото ни развитие, то с какво той е по-добър от другите (виизрам Русия).
26
2
 
15
 
! Отговори
СС преди 2 години
Какъв ЕС по време на криза да вкарат насили "Зелена сделка" икономиката и хората са обречени на мизерия и фалити !! Дане би Африка и Азия да им дреме за климата ???
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аеца прави ток на 3 стотинки за киловат няма от къде,нали? Те го изнасят в чужбина и го продават на тая цена а в бг купуваме на 20 стотики за киловат.Нямало откъде.Спекула спекула и пак спекула.няма край алчноста
24
0
 
17
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Жалко че се води експерт.Начини има цените да са ниски и то много,без държавата да компенсира,но трябва здрава ръка.