Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, изтъкна пулмологът
13 дек 2021 11:03, Ния Христова
105
Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик
Снимка: БГНЕС
"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете." Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ. 
 
Той смята, че проблемът е лесен за административно решаване, но трудното е да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.
Още по темата
Пулмологът цитира данни, според които през миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика.
 
"Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност", поясни д-р Симидчиев.
 
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от "усещането за риск и за безсилие срещу този вирус". Пулмологът смята това за огромна грешка по отношение на общественото здраве.
 
"Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици", допълни Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
4
 
! Отговори
Сифилистик преди 2 години
Този човек лекар по какво е. Днес по радиото му позволяват волни излияния за Ковид без неудобни въпроси. Ами антибиотиците ги изписват в болниците. Много лесно могат да ги контролират от МЗ без този пъпчив *** да дава насоки.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам в момента колко струва антибиограмата, но когато децата бяха малки, съм си я плащала винаги аз. Ако трябваше да чакам не докторката ... и да й изпълнявам рецептите ... пиши ги с проблеми вече от недскончаем прием на антибиотици, най-малркото с по някоя развита вече алергия.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антибиотик се изписва след антибиограма. Ама никой не прави.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще медицината изисква лечение на пациента, а не на болестта! Но тук медицина просто няма. Поставеният под карантина още миналата година се чудеха тик вониите как ще бъде преглеждан през този период. Защото освен ковид има и много по-сериозни заболявания, от които може да страда един карантиниран. И държавата е длъжна да посочи кой преглежда тези хора и как!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще няма такава медицина с изписване на тежки лекарства, сред които са АБ, ей-така, "профилактично". Това, че у нас е норма, не означава, че е правилно. Има си ред, има си изследвания, има си основания. Не се гълтат като бонбони хапчетата. Вредите и на себеси, и на обществото. Като създавате резистентност към АБ, например. Като се съзцдаде такава, идея си нямате, че няма как да се реагира и срещу банална бактериална инфекция. Заради подобни безумни лечения.
92
0
 
1
 
! Отговори
До ъъъ до 80 преди 2 години
"Точно в този конкретен случай нуждата от антибиотик е абсолютно сигурна. Ще ти кажа защо - ако си с доказан или предполагаем ковид, ти си под карантина. В случай, че се появи някакво усложнение, ..." - Затова е нужна медицината - за да направи проверка какво е точно усложнението и какво би му повлияло, а не прилагаме някакви препарати, от които я има нужда, я не. И ако няма- бадева да се тровим и да пропускаме време за търсене на нужния. В белия свят се правят прегледи и при карантина! Напомням
91
0
 
2
 
! Отговори
93, преди 2 години
Глупости. Просто пишеш глупости. Абсолютно не е вярно това. Най-малкото няма болест "сърдечни заболявания" - те са много и най-различни. никой нормален лекар не лекува пациенти с такива по подразбиране "профилактично" /без наличие на установена инфекция с бактериален произход/ с антибиотик, освен акот не е пълен кр е тен. Е, то такива май у нас има достатъчно, де. Но това не значи, че те правят медицината.
90
1
 
2
 
! Отговори
д-р Фелдшер преди 2 години
Нито един Нормален лекар няма да предпише Антибиотик при Вирусна инфекция, освен ако в процеса на боледуването не констарира начална форма на бронхит или пневмония. Виж за не Нормалните доктори с купени дипломи не зная. Друг е въпроса при диабетиците или хора с хронично белодробни заболявания!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хората със сърдечни заболявания задължително се изписват профилактично антибиотици. Като се има предвид колко хора са с някакъв вид проблеми със сърцето, да вземат да престанат да се изказват, щото не са им антибиотиците проблема. И изобщо не знам за какво ги говорят тия работи, резистентността идва от блъскането на добитъка с антибиотици, не от това, че хората ги пият.
88
1
 
1
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 2 години
Единствения начин е децимация сред педиатрите!
87
8
 
0
 
! Отговори
смях преди 2 години
Този е мангърист и фашисст,как така без антибиотик бря?
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най новото лекарство предлагано срещу ковид е дисулфирам, което лекува алкохолизъм. Демек за нас ще свърши работа и то две в едно.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ковид понеже явно хора боледуват има и починали но не знаем от какво защото не се правят аутопсии на починалите без хронични болести. Но има ли безспорно доказателство че причинителя на ковид е вирус. Клиничната картина е доста разнолика и странна. Тестовете са доста спорни. Вирус се доказва чрез изолиране и или с електронен микроскоп....
84
2
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Ти явно не разбираш ,каква глу.пост си написал!Явно никога не си имал контакт с лекар , болнично заведение, лаборатория !?
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така и вирусите се адаптират към ваксините, по същия начин по който бактериите към антибиотиците...
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо тоя не е министър на здравеопазването а някаква жена представител на така наречената биг фарма? питайте я нея какво мисли за изписване на антибиотици за щяло и не щяло
81
4
 
7
 
! Отговори
ъъъ до 80 преди 2 години
Точно в този конкретен случай нуждата от антибиотик е абсолютно сигурна. Ще ти кажа защо - ако си с доказан или предполагаем ковид, ти си под карантина или самокарантина. В случай, че се появи някакво усложнение, ти нямаш вариант да си направиш нужните изследвания - освен ако не постъпиш в ковид отделение, а последното е доказано смъртоносно. Затова е по-добре да се презастраховаш и да минимизираш опасността от усложнения. Това е положението - избираш по-малката злина,
80
1
 
10
 
! Отговори
МдаАааааа преди 2 години
И трябва да разменим пациентите. ВИП-овете във Видинската болница, а обикновените във ВМА. Също и лечението. За бай Петко като за Кунчев, а за кунчовци като за бай Петко.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забраниха на Мангъров да говори пред медиите за да говорят те до някъде същите неща за лекуване с алтернативни неща чайчета и прочие. Много грубо и недостойно. Мангъров поне има човещина и е читав човек.
78
4
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Лицемерните лекари се опитват да спрат лекарствата за да не може да се бори ковида и да измират повече хора