Навършват се 18 г. от атентата срещу българската база в Кербала

При нападението загинаха петима български военнослужещи
Обновена: 27 дек 2021 14:07 | 27 дек 2021 11:28, Елка Василева
94
Навършват се 18 г. от атентата срещу българската база в Кербала
Снимка: архив, БГНЕС

Днес се навършват 18 години от атентата в българската база в Кербала.

През 2003 г. при самоубийствено нападение с камион-бомба загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха ранени, припомня БГНЕС.

Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява в близост до оградата, където е щабът на българския батальон.

Експлозията причинява големи щети в лагера, а бойците са евакуирани.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души.

13 българи загинаха в хода на операцията.

За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Жалко за загиналите млади мъже.Обслужихме американски интереси,загубихме петима българи и спечелихме кръгла нула.
45
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 2 години
"Снайперситът ми е авер и лично ми е казвал, че са си върнали стокаратно и то първата седмица. Ако не е трябвало да внимават, заради другите войници, сиг са щели да попилеят 3-4 градчета и 20 села."=>=>С което само потвърждават, че са убийци.На кого са си го върнали - на невинни хора.Да бяха убили тези, които са пратили камиона,ама за тях са им къси ръчичките.Едни убийци, американските, започнаха, а други продължиха делото.И ми ги изкарват герои.
44
1
 
0
 
! Отговори
Хм преди 2 години
До 60 и 61 =>Ясно е, че не сив състояние да разбереш за какво става дума.Е, който не разбира по лесния, разбира по трудния начин. Съдбата води тези, които искат и влачи тези, които не искат.
43
2
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
Аз също съм бил наемник много преди войната в Персийския залив. Бил съм и командир на отделение. Ще ви кажа едно ! Няма милост ! Командир който изгуби битка губи главата си ! Такъв е закона при нас !
42
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Колко загинаха заради некадърно командване ? И беше ли потърсена отговорност от някой ? Всъщност иракчаните са си прави. Всички чужди войски в страната им са окупатори ! Ако някой окупира (не дай боже) България вие какво ще правите ? А да не забравим,че USA излъгаха света ,че Садам имал химическо оръжие ! Такова беше ли открито ? Какво плачем ?
41
0
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Бог и иракският народ да им простят. Защото те си бяха чисти наемници, отишли с оръжие в ръка в друга държава най-вече за пари.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снайперситът ми е авер и лично ми е казвал, че са си върнали стокаратно и то първата седмица. Ако не е трябвало да внимават, заради другите войници, сиг са щели да попилеят 3-4 градчета и 20 села.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хм - А и още нещо = станах такъв, защото ме удряха с бумеранга, без да съм го искал. Просто един ден го хванах и им го забих в лицето, докато не им излезе от другата страна на главата. И не ми говори за права и последствия - това са човешки концепции, вървящи срещу реалността. Вие, дето все искате да налагате, не сте с нищо по-различни от нас. Просто нямате топките, да си го признаете.
38
2
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Бог да прости момчетата,но те не бяха виновни.Главните виновници бяха шефовете от бившия Генерален Щаб,които небяха подготвени теоретично за напълно обезопасяване на базата.Наказани нямаше,така е в България...за съжаление.Честита Коледа на всички българи!
37
2
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
"Хахаха .. СЛАААААААБ! МНООО СИ СМОТАН УЕЕЕ!"=>=>Аргументче нещо да дадеш. Знам,ч е нямаш затова можеда опиташ да направиш пари на гърба на нечие нещастие, пък после, ако си жив, ела и пиши как е. Може би и ти си от тези "мисионерите".Когато се върне бумерангът може и да се чукнеш по главата, ако имаш акъл,де.
36
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
За какви благородни цели бълнува момчето от клипа.Американците разораха Ирак, загинаха над 1.5 милиона мирни хора, основно жени и деца. А нашите ходиха подир американските за.д.ни.ци, да пазят вместо тях.Какви миротворци.Кого нападна Ирак.Колин Пауъл размахва в Сената една епруветка с "биологично оръжие", което имал Садам Хюсеин, а години по-късно си призна, че никакво биологично оръжие не е имало.Толкова са м.р.ъ.сни, че чак отвратителни, а нашите ще ходят да пазят.Е, опазиха.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хм - Хахаха .. СЛАААААААБ! МНООО СИ СМОТАН УЕЕЕ!
34
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Отишли са доброволно, на "мисия". Но да правиш пари на гърба на чуждото нещастие понякога се плаща твърде скъпо.Жалко е, че млади хора загинаха, но не ги изкарвайте герои.Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв атентат Муньовци вие влизали ли сте в там въобще по цял ден се играеше карти и PS чешаха се топки никога не се излиза на вън постови патрули спят и гледат порно на телефона и вишките.Лигльовци поверяват автомобили и малеят от мързел и ганьовщината сранйе пикоч и воня навсякъде Цяло чудо е че не са влезли тежко въоръжени талибани и не са изтрепали до крак всички тези мал.умници които не знаят ко правят там ,назначавани с връзки само за да одят да взимат пари от мисиите
32
0
 
4
 
! Отговори
ЖИД преди 2 години
До Вуйчо Ваньо"Кажете гусин Паси..."=>=>И какво ще ти каже ***'син Паси - ***.***.та му на православието.
31
4
 
2
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 2 години
Момчетата загинаха, защото не бяха спазени всички мерки за безопаност - на атаки от този род с камиони и други превозни средства, предназначени за движение по обществени пътища, се противодейства превантивно - чрез изграждане и поддръжка на изкоп около базата. Или с бетонни елементи, което е по-скъпо.Когато мерките са компрометирани, отговорност носи командира на базата.
30
0
 
0
 
! Отговори
Любопитни факти преди 2 години
Македония изпрати разузнавателни роти в Афганистан и Ирак. Бойците бяха на първа лини, извършваха дозорни операции, няколко пъти влязоха в бой. Активният член на НАТО изпрати СОТ.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навършват се 32г от атентатът срещу България от страна на ДПС.
28
0
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Я кажи с кой полк беше там,къде точно и кой е загинал лъжецо?
27
6
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Писах го, щото някои обвиняват снайперистите и другите войници, които живеят сред нас, и може би изпитват вина или нещо такова. На такова място - си обезопасяваш периметъра. И един войник или система Винаги е на пост с Противотанкова ракета, а Един със Стингър. Турците за Удобство тази година си произведоха - 240 броя - бронирани машини с Автономни системи - само за тази цел. Защото не е лесно да висиш на пост с ръчни ракети - МанПад