Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените

Потребителите са подложени на ценови натиск за всичко, заяви тя
Обновена: 29 дек 2021 16:09 | 29 дек 2021 15:49, Веселина Йорданова
188
Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.
 
"Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората", каза тя.

Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди №685/23.12.21г. и №684/23.12.21г., с които на основание чл. 68л, чл. 68в и чл. 68г от Закона за защита на потребителите забранява на "Теленор България" ЕАД и "А1 България" ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

В мотивите си Комисията подчертава: "При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година".

Видно от цитирания текст не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив - в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година. Заповедите са качени на страницата на КЗП, както и на страницата на Министерството на икономиката. Заповедите могат да бъдат обжалвани по съдебен ред.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, посочват от министерството.

Както се установява от събраните доказателство по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса.

Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение.

Комисията допуска предварително изпълнение на заповедта по ред на чл. 60 ал. 1 от АПК с цел да се защитят важни държавни и обществени интереси и да не се допусне накърняване на икономическите интереси на потребителите в ситуация на пандемия и настъпваща икономическа криза с оглед повишаването на цените във всички сектори, касаещи битовите потребители, посочи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
8
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Издаде заповед, но а1 ми пратиха СМС че ми вдигат таксите с 4.9% за първото тримесечие. Освен това вдигането не ми давало право да прекратя предсрочно договора, понеже било описано в договора...
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самата Нинова направи ли нещо, освен да ни ИНФОРМИРА за заповедите на КЗП? Направи ли нещо за цените на тока, на газта, на хляба, за вдигане на заплатите? Изобщо нещо, каквото и да е? Всъщност си вдигнаха само заплатите в Народното събрание, още на първото заседание. ОСТАВКА!
92
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая правителство което не остава народа си да го праскат отвсякъде! Ако продължаваме в същия дух скоро няма да плащаме повече и за храна произведена в България в нашите магазини отколкото в Германия
91
7
 
11
 
! Отговори
Овца преди 2 години
Нинова колко си зле! Това да не ти е комунизъм? Във договрите изрично пише че операторите имат право да индексират веднъж годишно. Тази заповед си я заври да не кажа къде
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Методи Андреев затапи крадлата в телевизионни студио, крадлата само взе да се прозява, не каза как открадна техноимпекса и парите за техноимпекса от къде открадна. Как изпрати синчето да учи в Америка с какви кинти и защо не го прати в Мацква в госуданрствения държавен университет.
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скока на цените в нашата страна се дължи на две причини - първата е антиковид парите в ЕС и нашата страна, от които бизнес и население се поопаричиха. Втората е диверсантската дейност на Мутробизнеса. Скоро втория фактор ще заслабне, като го погнат както погнаха те някои безнесИ ХАХАХАХА. Наиграхте се герберчета... конец филма туто финито, капуту ди капо ди тути капи хахахаха тути фрутиии айде тролчета маршшш да работите 12 години мързел и тролене за тиквената псевдопартия стигат.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е та аз имам съобщение от Виваком, че от февруари 2022 г. ще поскъпне услугата с 1 лв.
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно разни приближени на върхушкато на ГЕРБ са разквартирувани на мързел-позиции в телекомите, затова е тоя вой... пада им тринайстата заплата...на фамилиите от калинки. Телекомите - изгонете герберите и си балансирайте бюджета... и без тва гербер работа не похваща... а хване ли да работи... по-добре да не е започвал.
86
3
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Интересно защо получих смс от Мтел, че повишават цените. Явно не им пука от ***. И не става дума за комунизъм, а за това че имаш 2 годишен договор, който ако не спазиш, яко те цакат с неустойки, но ако те не го спазват, няма никакъв проблем. И *** ще ги плаши с 30 000 лева глоба. Ще платят глобата, че и даже ще си я съберат от нас.
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе незнам дали е крадла а лежалия в чешки затвор автокрадец е почтен... хахахахахаТе критериите на ГЕРБ се различават с критериите на САЩ. САЩ заклейми ГЕРБ!
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За здраве и късмет Виваком също разпрати честитките.
83
3
 
5
 
! Отговори
до герб преди 2 години
Кога ще бъде извършено канонизирането на вожда ви , насочете И ''национален'' празник ?
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вой на мутротроловете, победа за България! Абре гербери, с вашата алчна наглост вие обединихте БСП и автентичните десни, вие сте истински обединители на българския народ! Даже самите гербери сте толкова умни, че не виждате, че и вие и децата ви ще спечелите от паданите от власт на вашата в кавички ваша мутрототалитарна партия и нейните корумпирани партии патерици.
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Известна крадла, да не е хвърлила око да обере някоя мандра да кажа телеком, в обирите на държавни техноимпекси е царица крадлица.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен--81 ''Г-жо Нинова не е комунизъм'' .... Верно че не е комунизъм , ама и друго не е , според мен излиза ''КОЙ ТУЙ НЕЩУ '' !Защо след като и в други държави е имало КОМУНИЗЪМ , то там държавите са къде , къде , пред нас , а ниЙ сме на всички последни места в ЕС . Така че , комунизмът е виновен , НЕ ВЪРВИ---ВЕЧЕ !
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербестите сайтове удариха нова дъно. Абре гербери, та вие дадохте на Виваком и държавния дял за без пари, поне ако държавата имаше дял, щеше да печели... Вие предадохте националните интереси с Македония и договора та джоба на българския народ ли няма да предадете...
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да! Създайте държавен мобилен оператор!
77
4
 
4
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
Добре, че изгонихме СИК от властта. Хайде *** на ГРОБ грабвайте бухалките и в ансамбъла по художествена гимнастика хахахаха
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Виваком не е включен в тази заповед, защото току-що получих съобщение, че от 1.02.2022 се увеличава абонаментната такса с 1 лев. Не се съмнявайте, че Теленор и А1 ще намерят начин да заобиколят заповедта.
75
2
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ ПРОВАЛкьорфишек преди 2 години
Ако мобилните оператори ни извиват ръцете, държавата може да пусне свой мобилен оператор и ето как цените ще си дойдат на мястото...Нинова има много джокери в ръцете си.