Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените

Потребителите са подложени на ценови натиск за всичко, заяви тя
Обновена: 29 дек 2021 16:09 | 29 дек 2021 15:49, Веселина Йорданова
188
Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.
 
"Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората", каза тя.

Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди №685/23.12.21г. и №684/23.12.21г., с които на основание чл. 68л, чл. 68в и чл. 68г от Закона за защита на потребителите забранява на "Теленор България" ЕАД и "А1 България" ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

В мотивите си Комисията подчертава: "При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година".

Видно от цитирания текст не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив - в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година. Заповедите са качени на страницата на КЗП, както и на страницата на Министерството на икономиката. Заповедите могат да бъдат обжалвани по съдебен ред.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, посочват от министерството.

Както се установява от събраните доказателство по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса.

Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение.

Комисията допуска предварително изпълнение на заповедта по ред на чл. 60 ал. 1 от АПК с цел да се защитят важни държавни и обществени интереси и да не се допусне накърняване на икономическите интереси на потребителите в ситуация на пандемия и настъпваща икономическа криза с оглед повишаването на цените във всички сектори, касаещи битовите потребители, посочи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Ггйжкжкжиг преди 2 години
До :-)От твоите уста в божиите уши! Да бъде!
73
2
 
9
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
В повечето държави , енергетиката е ДЪРЖАВНА , нищо чудно е и в Бг да стане , иначе няма евтин ток и парно !Необходимо е и други неща да бъдат одържавени !ЗАЩО НЕ ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА НА УНГАРИЯ , няма безработни , майчинството е 6 / шест/ години , който плаща данъци , нкрая на годината държавата му ги ВРЪЩА , имат 4 завода за автомбили , БМВ, МЕРЦЕДЕС , СУЗУКИ , И ОЩЕ ЕДНА ЯПОНСКА ФИРМА , завърналите се унгарци в държавата са над 1.8 милн. ???
72
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До HfjcjcufАми ако се правят на хитри, отнема им се лиценза, тяхна си работа, който се таковаа с държавата не е излязъл на добър край...
71
3
 
5
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Виждате ли калко са жалки троловете на ГЕРБ, какви сълзи ронят за олигархията и свръхпечалбите и, а били против олигархията... мобилните услуги са си естествен монопол и подлежат на държавна регулация, след като гербестия състав на комисията за регулиране на съобщенията не действа - сменете и тая комисия, сложете обективни хора.
70
2
 
6
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Нинова се оказва последователна , освобождава се и от олигарсите , като Гергов и Кирето Добрев , каквото каже го прави , да не вземе да наследи Тачър !
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализирай ги Корнелия, защо тия трябва да печелят едни милиарди а още не са направили национално покритие на мрежите си?
68
3
 
3
 
! Отговори
Hfjcjcuf преди 2 години
Без ръст, без ръст ама е Кво получих преди малко:Уважаеми клиенти, през първото тримесечие на 2022 г. предстои индексиране на месечните абонаментни такси за ползваните услуги. За повече информация: https://a1.bg/indx
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
незабавна оставка на баба фандък, спечелила благодарение на МВР гербест съпорт и консолидиран вот от махалитедегербизация на страната
66
4
 
2
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
Нинова , да и се ненадяваш , не очаквах чак толкова да е желязна !
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА ПРАЗНУВАМЕ ТАЗИ ГОДИНА ЗАЩОТО ВИЦЕПРЕМИЕРА САНДОВ МИСЛИ ЗА ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ НА КУЧЕТАТА, А ВИЦЕПРЕМИЕРА НИНОВА ВРЪЩА ИСКА ДА НАЦИОНАЛИЗИРА ЧУЖДАТА СОБСТВЕНОСТ.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
63
3
 
3
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 2 години
Айде , НИЦ !В България не се спазва КОНСТИТУЦИЯТА , камУ ли някой да се СЪОБРАЗИ , с Нинова !СпоВням си , как Бойко се закани на съд. система да не се вдигат заплатите / преди години / , И СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КОЛКО СтИНКИ МУ СТРУВАШЕ ЗАПЛАХАТА , все едно че не беше казвал нищо , пак си вдигнаха заплатите !
62
9
 
6
 
! Отговори
Шмайзер преди 2 години
Изкукалата комунистка може да роди само простотии - следващата стъпка е да ги национализира. Направо летим към Венецуела/ само, че без нефт/.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"чл. 68л, чл. 68в и чл. 68г от Закона за защита на потребителите забранява на ...... да се индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори." И не е само това - има и Закон за задълженията и договорите - чл. 20а. - "Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в закона". В случая държава ни трябва да ни защити, за да не се налага да водим дела поединично!
60
6
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Единият от мобилните оператори работи за Буци - не е Вива, не е ч Т-нор, сещате се кой. Защото кметицата на София е наредила ужасната коледна украса пред Народния театър и от нея може човек да се нарани
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилните оператори съкратиха повечето си персонал, не вдигат заплатите на останалите, е що им е индексация на цените, цените им трябва да бъдат намалени...
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те моблините оператори как ще обосноват цените си - а джиесемите работят на нефт и газ хахахаха...
57
1
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВСИЧКО ЩЕ ВИ СЕ ВДИГНЕ ДАЖЕ И КРЪВНОТО.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилните оператори вдигат цените...................ами да, те са частни фирми , няма да слушат Нинова или КЗП!!!
55
6
 
4
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Браво на Корнелия, тя изгони от Дондуков 1 Бойко Стиснатия СТОПАНИН НА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, изгони свинаря и киро Калотината от бсп, Буруджи герберистка и другата герберска посмина в БСП...боц как ти е постната пица от Корнелия, постиш ли ва?