Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените

Потребителите са подложени на ценови натиск за всичко, заяви тя
Обновена: 29 дек 2021 16:09 | 29 дек 2021 15:49, Веселина Йорданова
188
Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.
 
"Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората", каза тя.

Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди №685/23.12.21г. и №684/23.12.21г., с които на основание чл. 68л, чл. 68в и чл. 68г от Закона за защита на потребителите забранява на "Теленор България" ЕАД и "А1 България" ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

В мотивите си Комисията подчертава: "При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година".

Видно от цитирания текст не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив - в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година. Заповедите са качени на страницата на КЗП, както и на страницата на Министерството на икономиката. Заповедите могат да бъдат обжалвани по съдебен ред.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, посочват от министерството.

Както се установява от събраните доказателство по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса.

Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение.

Комисията допуска предварително изпълнение на заповедта по ред на чл. 60 ал. 1 от АПК с цел да се защитят важни държавни и обществени интереси и да не се допусне накърняване на икономическите интереси на потребителите в ситуация на пандемия и настъпваща икономическа криза с оглед повишаването на цените във всички сектори, касаещи битовите потребители, посочи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
7
 
! Отговори
БКП НА ВЛАСТ преди 2 години
АКО СЕ МИНЕ НА РЕЖИМ 2 ч. ИМА 2ч. НЯМА ЦЕНАТА ЩЕ ПАДНЕ НА ПОЛОВИНА.
53
2
 
1
 
! Отговори
:-) преди 2 години
До Калеко Алековече няма власт олигархично из-чаддд-иееее.
52
0
 
6
 
! Отговори
+1 бр. безработен преди 2 години
Болен ми легна Кирето Добрев, лошо го изгони партията-майка, кака Корни каза: Няма вече папкане!!!
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко получих смс, че Виваком ще вдигат...
50
1
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Оцелиха кофти период за създаване на правителство. Ако всичко поскъпна догодина и има народно недоволство ще трябва да си играем пак на избори до безкрай... да видим какво ще стане с плана за възстановяване. :)
49
2
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Оцелява кофти период за създаване на правителство. Ако всичко поскъпна догодина и има народно недоволство ще трябва да си играем пак на избори до безкрай... да видим какво ще стане с плана за възстановяване. :)
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да се увеличава цената при вече сключен договор и аз съм се подписал за таксата която плащам и ползвам услугите.
47
1
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Ами да издадат заповед за токаЦените вече са като вьв виена а заплатите - африкански
46
8
 
4
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
ЩОМ ПРИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЪРКА, АЗ ПРЕДЛАГАМ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ПАРТИЯ ГРОБ С ТЕХНИТЕ ВЕЦЧЕТА И ВЕИ ПАРКЧЕТА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПАЗАРА С ТОКА СИ 20 ПЪТИ НАД ЦЕНАТА НА ТОКА ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ДА ФАЛИРА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ГЕРБ.... А НЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!!!!ДОЛУ ГРОБ! БАЙ-БАЙ ЗАВИНАГИ!?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На някой направи ли му впечатление, че операторите искат през 2022 да индексират с инфлацията от 2020? Ами ако след 6 месеца решат, че не са си и секси рали цените от 2010 по старите договори? От къде накъде ще го индексираш с инфлацията ПРЕДИ неговото сключване? Тази инфлация си можел да включиш в цените, на които този договор е бил сключен. Това е рискът, когато караш клиентите да подписват договори с огромен срок. Трябва да си поемеш и твоят ангажимент да си спазваш договора през същия период
44
7
 
11
 
! Отговори
КИМ ЧЕН УН преди 2 години
ПРИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ БЪРКА. ЦЕНИТЕ СЕ ОПРИДЕЛЯТ ОТ ПАЗАРА
43
2
 
7
 
! Отговори
Мобилен оператор преди 2 години
Като не може за двете години наведнъж с макс. 5% ще ви увелича цените само с инфлацията за 2021 ... която до момента официално е 7,3 %
42
4
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен......Хахахаааа в Сърбия минималната заплата е 500лв. колега.
41
1
 
13
 
! Отговори
Пълен пунтаж преди 2 години
Ниновата се прави на загрижена за народа. Един вид " аз им казах че ще ги глобя, но те пак вдигнаха цените. Каквото можах направих. " Попитайте я дали плаща някаква сметка на А1 ? Това важи за всички дупетати, шапкари, милиционери и т.н. !
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и Виваком разпратиха честитка. С по левче нагоре за всяка активна услуга. Робите се дерат най-добре с по-малко, но начесто и отвсякъде.
39
1
 
3
 
! Отговори
Разменен Курс преди 2 години
Един Бустер = 3 Месеца Право на Живот! Обезцени се 2-но от 6 месеца!!
38
8
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Румен Гечев и Румен Овчаров, които бяха експертите на Импексова при коалиционните и договорки и с Кирчо и кокорочо, ни върнаха пак във Виденовото време и неговото радево продължение...При Виденов фалираха банките, изгоряха спестяванията на хората и се раздадоха едни приватизиационни бонове, чрез които такива като Импексова приватизираха на безценица държавтите предприятия ... при Румен радеФ пак се върна тъмночервената номенклутатура от Прехода и ДС-кадрите за да транжират и обезкостят държавата
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako не изпълняват, щяла да ги глоби по хиляда лева. Цирк!
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сирене под 15лв няма, кашкавал за под 15лв няма, хляба е 500гр - 1.35,олиото е 3.20 на промоция в Била, ориз е 2.30, 5.40 250 грама масло иначе оспожа Техноимпексова се е запритеснявала за 80ст на месец повече мобилна сметка.
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОСЕГА ГЕРБЕСТАТА КЗП ЕДИНСТВЕНО ОБСЛУЖВАШЕ СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ НА ГЕРБЕСТАТА ОЛИГАРХИЯ. АКО МОБИЛНИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ОСТАВЯТ КОМПАНИИТЕ СИ НА ДЪРЖАВАТА. В СЪРБИЯ МОБИЛНИЯ ТЕЛЕКОМ Е ДЪРЖАВЕН, ПЕЧЕЛИ НАД ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА ГОДИШНО И ПЕЧАЛБАТА ДИРЕКТНО ОТИВА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, А ТУКА ДЕДО КОБУРГ ПОДАРИ БТК ЗА 300 МИЛИОНА... В СЪРБИЯ ПЕНСИИТЕ СА С 45 ПРОЦЕНТА ПО-ВИСОКИ ОТ У НАС ПРИ ТОВА БЕЗ ДА СА В ЕВРОСЪЮЗА.