С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

Поевтиняване не е изключено, но не в близко бъдеще
Обновена: 1 яну 2022 22:01 | 1 яну 2022 21:06, Анисия Иванова
393

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината "Булгаргаз" да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

"След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват", сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

"Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи", категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни "Булгаргаз" обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

"Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ", смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още по темата: отоплениегазBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
елате да видите цените на топлината в Германия, после ще си говорим
219
3
 
17
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Увеличават всичко,вече в пъти,а замразиха минималната заплата до 31.03. Всички си траем, а синдикатите къде са? Това е прецедент в новата история на страната.Уж увеличават пенсиите, а пишат,че на тези,на които им е преизчислена и стане по-ниска ще вземат по- благоприятната.Какво е това "увеличение "?
218
9
 
13
 
! Отговори
КАК, Е.. КАК Е..... преди 2 години
Как е У ПАНЕЛКАТА, БЕ...... ПО-ТОПЛО ЛИ ВИ Е СЕГА С 300-лв. НаМЕСЕЦ ЗА ПАРНО...... ХАХАХААА... ЧУДЕСНА, ПРОМЯНА, БЕ..... НАЛИ??!!!!..... ЕЙЙЙЙ..... КОЙ КАТО ВАС Е СЕГА..... А...????
217
3
 
14
 
! Отговори
Вълнара преди 2 години
Слагайте вълнени гaщи! Еко-топлина!
216
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
На запад газта го намалиха три пъти,а в Абсурдистан го увеличават,докога така?
215
7
 
9
 
! Отговори
Пачки по стотачки преди 2 години
Евала промянката.....дойде живот след провала на Баце и цялата евтиния по негово време...Искам Кирцата да води стадото форевър
214
7
 
11
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
АЙДЕ, ПАК "РОТ ФРОНТ", С юмручетата... ХАХАХААА.... РУНДЬОи КОРНИ, чудесно ВИ изработиха...ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА БЕ.... ХАХАХААА...
213
8
 
18
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
КАК Е "ПРОМЯНАТА", БЕ..... КАТО се разплатите за, тока, парното и ЖСМ-а, ШЕ ВИ ОСТАНАТ ЛИ ПАРИ ЗА ПЪТ ЗА СЕЛО...... ЩОТО там и стените на колибата помагат..... ХАХАХААА...???
212
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво отопляващите се на газ са по-различни от другите? Защо няма мораториум и за тях? Нали щяха да мислят за всички българи.
211
4
 
17
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ ДА СА СЪЩИТЕ НО В ЕВРО И ЩЕ СЕ ОПРАВЯМЕ НЯКАК С ТЕЗИ ЦЕНИ. А ТЕ НИ ГИ ВДИГНАХА СЪС 60 ЛВ?
210
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Германия и увеличаване на газта няма. Не знам как са успели да го постигнат.
209
4
 
22
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
При комунизма всичко е наред, ... докато свършат парите ! (изкарани от предходните правителства)
208
4
 
27
 
! Отговори
Продължаваме лъжите преди 2 години
Това българина си е жив мазохист и си умира от кеф да го лъжат и пускат по пързалката. Първо за мантрата за "високата цена в момента на световните пазари". Да наистина имаше увеличение близо два пъти през месеците август и септември и пика беше на 5.10.2021г.- 6400 $ за 10 топлинни единици на Лондонската борса. След едномесечни колебания в нивата 5000-6000, последва спад и сега е около 3700. Т.е. спрямо лятото повишението е около 30% с низходящ тренд. Това е истината ! Всеки да си прави изводите
207
5
 
20
 
! Отговори
???? преди 2 години
При капитализма няма братска дружба......има само пари и интереси.......Русия си е типично капиталистическа държава и няма нищо общо със СССР!!!Кога ще го разберете??Добро утро, селяни прости!!!
206
8
 
18
 
! Отговори
До опетков преди 2 години
Който държи кранчето за газта, той определя условията!!!Путин си е добър президент на руснаците.............той не е длъжен да пуска гювеч на БГ-политици, които не се спряха да плюят Русия!!!
205
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроинтеграцията е това............като искате газ, ще плащате колкото плащат франсета и германци и другите държави в ЕС...........нищо, че заплатите им са 10 или 20 пъти по-високи!!!
204
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма за какво да ревете................нали искате капитализъм и пазарна икономика???
203
9
 
18
 
! Отговори
До опетков преди 2 години
Путин не е длъжен да ни продава евтина газ............той си гледа руските интереси...........освен това България вече е от другата страна на барикадата.........член на НАТО с агресивна антируска политика от президенти като Плевнелиев!!Това че България не може да договори изгодни цени................така е, с некадърни министри на енергетиката - счетоводителки като Теменужка Петкова.............за това Путин няма вина!!!
202
7
 
27
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
300 ЛВ. ТОПЛО, ТОК, ВОДА, ТЕЛЕВИЗИЯ, ТЕЛЕФОНИ, СТАНА 500 ЛБ. НА МЕСЕЦ? А ХРАНАТА СЪЩО СКЪПА? С ТЕЗИ ВИСОКИ ПЕНСИИ НАПРАВО ДА СЕ ЧУДИШ КАК ЩЕ ГИ ПОХАРЧИШ? НЕЩО ПРОМЯНАТА ЗАПОЧНА ДА НЕ МИ ХАРЕСВА!
201
9
 
14
 
! Отговори
един преди 2 години
ЧНГ от "братската" ви Русия!!!