БХРА: Донор сме на квалифицирани кадри за Западна Европа

Проблемите са натрупвани в продължение на три десетилетия
12 яну 2022 09:40, Ния Христова
66
 
Ресторантьорският бранш обмисля възможността да започне да внася кадри от съседна Турция, Египет и азиатски страни. 
 
"Причините са много дълбоки. Те са натрупвани в продължение на вече три десетилетия. Последните десетина години вкарвахме хора за запълване на т. нар. дупки в пазара на труда от Украйна, от рускоговорящите републики, Казахстан. Проблемът е изключително сериозен. Той се натрупва от гледна точка на демографията", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той добави, че присъединявайки се към ЕС, ние сме с много нисък икономически статус на развитие, а трудовите възнаграждения не са реципрочни спрямо такива в развитите икономически държави в Евросъюза. 
 
"Несигурността, която предизвика Ковид пандемията допълнително утежни нещата, тъй като хората изпитват изключително голяма несигурност в нашия сектор. Нашият сектор е една игра на шах - един ход преди мат. Просто ще спрат да функционират поредица от обекти за хранене, за развлечение, в хотелиерството, ако не се вземат спешни мерки. Ние разделяме нещата на две - краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните мерки са насочени главно към създаване сигурност на хората в сектора и към привличане на чуждестранни кадри от чужбина", коментира Димитров. 
 
"Има недостиг на хора, а не на трудово възнаграждение. Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора. Има липса на хора и същевременно несигурност в сектора. Ако искаме крайно да се решат проблемите, трябва да се насочим категорично към политика по отношение на демографията и симулиране на раждаемостта", изтъкна зам.-председателят на БХРА. 
 
Димитров съобщи, че 40-50% от обектите са на загуба, 30-40% са в контролиран фалит. Той е категоричен, че България е донор на квалифицирани кадри за Западна Европа.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Т.е. ако скоро време искам да посетя някое от 'изисканите' ни заведения, ще трябва да науча китайски, за да си поръчам кафе или ще ни обслужват и на английски?
34
0
 
7
 
! Отговори
Няма страшно! преди 2 години
Добрите ресторанти правят разнос до адреси.
33
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 2 години
До Ооо - Те винаги ще реват, че са на загуба! Така получават облекчения от кръчмарското лоби! Вижте ги колко нашироко живеят, една дума после няма да им повярвате.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само труповете са донори...България е жив труп неподлежащ на реанимация, още е топъл. Който го разбере по рано просто се изнася
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може повече от 30 години да има геноцид при отворени граници и в същият момент да се реве за кадри,дойде време да си сърбате попарата която надробихте!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата емиграция беше 2001 след като завреният зет разсипа икономиката и раздаде на жълти стотинки всичко. За това прокуратурата му е трън в очите.
29
0
 
9
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Това ли е извода след 32 години отпушване на границите ? И сега да внасяме маймуни ? Що? Щото някой е на загуба и иска да получава нещо по-евтино Що? Да се подбива цената на тия дето работят по-добре и да им се краде пазара ? Що? Така ли вдигаме качеството? Така ли сме конкурентно способни ? Така само увеличавате агонията като не си рентабилен - прави нещо с което да си хората затова напускат страната , защото някъде другаде те са рентабилни и доволни и докато това не се проумее няма оправия
28
0
 
5
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Нахалници
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той добави, че присъединявайки се към ЕС, ние сме с много нисък икономически статус на развитие, а трудовите възнаграждения не са реципрочни спрямо такива в развитите икономически държави в Евросъюза.-----------Ами направете ги. Ако не можете - фалирайте.
26
1
 
2
 
! Отговори
Влезе в Затвора... преди 2 години
там попадне на ХОРА, излезе - на всяка цена става ресторантьор. На заплата разчитат наивните (много са), бай Тарикат е все с пълен джоб!
25
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
С трафик мигранти се правят мнооого парички! Затова го простреляха Митьо Очите! Да ги вържеш тук, пак няма да останат...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно,ако средното възнаграждение на труда тук е от порядъка на четири-пет хиляди лева,дали ще има липса на кадри?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадрите направо от мигрантските центрове ли ще ги набавят или интервютата ще са на границите?
22
2
 
1
 
! Отговори
Цените са им народни преди 2 години
- две за лев и 1 бакшиш! КеФ!
21
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ха ха ха 30 години направихте чудо да изгоните ората ся нямало нема проблеми от бангладеж само тва чекат да дойдат да ви бачкат за 5 лв надник
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се реве за липсата на барманчета и сервитьори,представете си какво е положението в секторите в които действително има нужда от КАДРИ,явно ножът е опрял вече до кокала!
19
0
 
14
 
! Отговори
ЯЯ преди 2 години
Квалифицираните кадри ли .. сега ли се сетиха че като плащат под масата, не водях хората на ТД, отношението към работника е като за улично куче а мизерията е сравнима с тази в държави от африка... какво точно очакваха да стане не ми е ясна, куцо, кьораво и сакато бегат от тая дупка, от общи работници до ядрени инженери всичко бяга от тук в секундата в която се отвори възможност, останаха само тия дет имат некаква далавера и хората с възрастни и болни родители че да се грижат за тях
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата ЛИЧНО заяви, хората да заминават в чужбина.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простете, за какъв "бизнес" става дума? Този говори че сме изтървали "квалифицирани кадри", а всъщност става дума за сервитьори.
16
4
 
15
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
"Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора"...Не бъди толкова сигурен, селски. Я пусни обява сервитьорка за 4 бона и ще усетиш навалицата. Точно това е причината, но сте стиснати и не искате да си го признаете. Не ви върви, щото ловите маймуни с трици.