БХРА: Донор сме на квалифицирани кадри за Западна Европа

Проблемите са натрупвани в продължение на три десетилетия
12 яну 2022 09:40, Ния Христова
66
 
Ресторантьорският бранш обмисля възможността да започне да внася кадри от съседна Турция, Египет и азиатски страни. 
 
"Причините са много дълбоки. Те са натрупвани в продължение на вече три десетилетия. Последните десетина години вкарвахме хора за запълване на т. нар. дупки в пазара на труда от Украйна, от рускоговорящите републики, Казахстан. Проблемът е изключително сериозен. Той се натрупва от гледна точка на демографията", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той добави, че присъединявайки се към ЕС, ние сме с много нисък икономически статус на развитие, а трудовите възнаграждения не са реципрочни спрямо такива в развитите икономически държави в Евросъюза. 
 
"Несигурността, която предизвика Ковид пандемията допълнително утежни нещата, тъй като хората изпитват изключително голяма несигурност в нашия сектор. Нашият сектор е една игра на шах - един ход преди мат. Просто ще спрат да функционират поредица от обекти за хранене, за развлечение, в хотелиерството, ако не се вземат спешни мерки. Ние разделяме нещата на две - краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните мерки са насочени главно към създаване сигурност на хората в сектора и към привличане на чуждестранни кадри от чужбина", коментира Димитров. 
 
"Има недостиг на хора, а не на трудово възнаграждение. Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора. Има липса на хора и същевременно несигурност в сектора. Ако искаме крайно да се решат проблемите, трябва да се насочим категорично към политика по отношение на демографията и симулиране на раждаемостта", изтъкна зам.-председателят на БХРА. 
 
Димитров съобщи, че 40-50% от обектите са на загуба, 30-40% са в контролиран фалит. Той е категоричен, че България е донор на квалифицирани кадри за Западна Европа.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15"Какъв е този бизнес който не може да си позволи добри заплати на работниците" - съвременен, европейски бизнес.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в същото време ревът, че са на загуба. Но това е нормално за "бизнеса" в днешен ес - ривеш за помощи но не плащаш нормална заплата, та да може да се оцелее с нея и трябва да се внасят имигранти. ПП. ЕС планира 100 милиона да внесем!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този бизнес който не може да си позволи добри заплати на работниците? Насила ли ви кара някой да правите това или сте още по инерция че границите са затворени и 50 души чакат за едно място, и може да им плащате само да си купят хляб?
12
1
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
"Трудовото възнаграждение В МОМЕНТА не е причина"Всъщност точно трудовото възнаграждение ПРЕДИ ГОДИНИ е причината В МОМЕНТА да нямате кадри. Когато имаше хора им се казваше - "приемай каквото ти се дава или се махай". И хората се махнаха...
11
2
 
8
 
! Отговори
но комент преди 2 години
"Има недостиг на хора, а не на трудово възнаграждение. Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия всеки ден мрънкат за нещо.
9
1
 
14
 
! Отговори
Пачо преди 2 години
Каква загуба бе? Бачках в Рафи, собственика всички го знаят - Алибегов. С помощите за заплащане на заплати от държавата мутрата си купи нов джип и имот миналата година. На загуба биле - измамници
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ресторантьорски бизнес И "квалифицирани кадри"някой явно не си е пил хапчетата?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То това им беше идеята на недоучилите западни ***.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това ни е време за Възраждане.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квалифицираните кадри отивали там където плащат повече? На вас кой ви пречи да плащате? Да не искате държавата да плаща заплата на работниците ви, а за вас само печалбата? Докарвате *** от цял свят и правите социално изместване от алчност, сега щяли да фалират и държавата да дава.
4
0
 
18
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Аве смешници кой ше дойде да ви работи е? Да му давате примерно 1000 лв, пък шефа отвънка с кола за 200 бона?
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой умрял да дойде да работи за 400 евро в тая мизерия
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да внасят руснаци, отколкото ***
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"донор"!?????