Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в БВП
16 яну 2022 13:13, Александър Попов
474
Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?
Снимка: БГНЕС

Населението на България намаля до 6,5 млн. души и с 800 000 душу за 10 години, сочи последното преброяване, като окончателните данни ще станат ясни през март.

Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви пред БНР доц. Стоянка Черкезова от БАН.

Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси, то последното преброяване през миналата година сочи, че населението е намаляло приблизително с 800 000 души и се вижда, че през последните десет години има засилване на влиянието на миграцията, поясни доц. Черкезова.

"Изселените имат превес над заселените. Това не означава, че естествените процеси бележат подобрение", допълни Черкезова.

Относно раждаемостта тя заяви, че не се очертава особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си и уточни, че жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно.

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години преминаваме към страни със силно застаряваща структура на населението, посочи специалистът.

"Имаме определени профили на смъртността, ниска раждаемост и това са тенденции, заложени от по-рано. По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти", отбеляза още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не искат да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, коментира доц. Григор Сарийски от БАН. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, тоест те виждат перспектива в своята икономика, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за насърчаване на раждаемостта не работи.

"Не всичко е пари, а въпрос на перспектива".

През 2010 г. едно от седем деца се раждаше в София, в момента е всяко четвърто, заяви Григор Сарийски. Според него след София следващата стъпка е Терминал 2.

Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, каза доц. Черкезова. Тя е съгласна, че доходите са само малка брънка и е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование, работеща икономика.

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в брутния вътрешен продукт, защото населението в активна възраст намалява много сериозно, коментира Стоянка Черкезова.

Виктор Орбан пое за втори път управлението в Унгария при катастрофален коефициент на обща плодовитост, в момента благодарение на множество мерки ситуацията е различна, изтъкна Григор Сарийски. Той даде пример с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете вече няма подоходен данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Дайте по 1000лв на месец за дете и ще станем 100 милиона за 20г
224
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
271 Ами няма модерация и се флъди и спами. Дори днеса нарочно го правят. Регистрирани тука хер мер калеко алеко един същ И по цял ден мелят каквото им спуснат нпо малоумии
223
1
 
3
 
! Отговори
Не преди 2 години
Не правете деца. Във фабриките работят роботи, войниците са роботи, метрото го кара робот, в небето летят дронове.
222
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 269 Китай специално внасят 70 % от чиповете. Те затова искаха да си върнат Тайван. но САЩ ги блокират с кораби и санкции.
221
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви чипове, кви русии, кви амеирки, темата е за България и е много важна. Тов азасяга целия български народ, понеже българите намаляваме, а това е лошо за България. Само врагове на българския народ биха злорадствали при наличието на такива новина, а тя, за съжаление, е факт. Българите трябва да мислят да създават млади семейства и деца.
220
7
 
4
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 251 ---- Сигурен ли сте, че НАТО може да направи подобна фатална грешка. САЩ, ЕС + НАТО ако бяха *** нямаше да управляват света и да отрежат голямото и сочно парче от баницата на руските кретеноиди "спечелили" ВСВ. За какво им са тези ракети ? Да не са решили да се самовзривяват или правят борш, щото магазините им са абортирали, а народът - гладни въшки.
219
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирай и русия отдавна правят собствени чипове хайде отиди се образовай малко че ме мързи да пиша за всяка твоя тъпотия
218
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е обезкръвена смачкана и унижена ,процесът вече необратим ! Колко от тия които се броят тука са българи и на каква възраст са те ?
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
258 мъск не е частник, тръм сложи локаут на държавната администрация за 1 месецкогато искаха да повишват дълга. Наса не работеше мъск не можа да стреля по план ракети. Отделно получава дотирания от държавата и намаления за данъци както и другите занимаващи с подобна дейност. И накрая трябва да иска разрешение от военните за всеки пуск. Така че забрави за частник освен ако не е метеобалон с камерка.
216
9
 
5
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
Ъъъъъ ... защо не опитате секс и с жени бе братя българи?! Едно, може и да ви хареса и второ, може отчасти да забави демографския срив в кенеффисттана ...
215
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 255 Компютр правят само страни на които САЩ дават чипове. Тайван, Корея и Япония. Китай внасят чипове и те. Чиповтет са много скъпи и само с долари е изгодно, защото се стъргува с долари.
214
5
 
6
 
! Отговори
Младите българи да преди 2 години
не се страхуват да се женят рано, да създават семейства и деца. Колкото по - рано създадат семейства и деца (след навършено средно или висше образование), толкова по - добре за българската демография. Чалгата допринася за ниската култура, ниската българска раждаемост и огромния борй аборти, тя прави младите българи бездетни и неспособни да създат и имат свои семейства и деца
213
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Еми то Виктор Орбан успя да обърне статистиката в Унгария, ама родният елит е твърде зает да спазва евроатлантическите директиви.
212
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците правят и чипове но за военната сфера. Там няма TPM модула на интел примерно. Този модул в Русия е забранен. А се оказа че на микромеките им е нужен за боза 11. Което показва и защо са го забранили.
211
4
 
6
 
! Отговори
Сбогом преди 2 години
Аз съм лекар-специализант и заплатата ми, сравнена с чуждестранните колеги, е мизерна. Завършвам и веднага напускам територията. Приятелката ми няма да роди българчета.
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Манол О в провинцията е само обезлщдяване и разруха. Как ще има деца там като то даже няма вече и пенсионери не останаха по биологични причини. А пенсионери няма как да раждат и само смъртнос.
209
2
 
0
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До МанолНа неграмотен и толкова са му много.А 1500-2000 дават достатъчно възможности за отглеждане на дете. И са много повее като покупателна способност от тези с които се отглеждахме децата си.
208
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 243 Русия прави АЕЦ напр. Имат и ракети за космоса. Не може всички да правят едно и също, защото за компютрите е много скъпо а САЩ иммат предимство на долара и не дават други валути да са също.
207
4
 
4
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Може, ако престанем да избираме и да се подчиняваме на колониална администрация, и като следствие правителството престане да бъде враг на народа.
206
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живков хващаше самолета за Москва и без уговорена среща го пускаха при главния и започваше да крънка Брежнев за евтин нефт, за пари и за какво ли не. Нещата се промениха, сега ще ходят при Милер и ще спят в чакалнята докато ги приеме да молят да им продава скъпо газ.