Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути

Говорим за репресии в независима Македония, заяви Илия Стояновски
20 яну 2022 14:03, Александър Попов
214
Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути
Илия Стояновски. Снимка: Личен архив

Посещението на Кирил Петков в РС Македония предизвика много полемики, започнаха анализи на историци и политолози. Но какво мислят българите в Македония, с които премиерът направи кратка среща?

Един от тях, Илия Стояновски, се обърна към министър-председателя и даде гласност и на позицията на наши сънародници в западната ни съседка.

Публикуваме обръщението в нередактиран вид, за да запазим автентичността на неговото мнение.  

"Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние.

Още по темата
По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България, аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
разгледайте историческите карти докъде се е простирала царство българия при крум страшни и симеон велики и им обяснете на македонските ***
129
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Кървавата сърбизация и асимилация на българската област Вардарска Македония, огромна бежанска вълна се отправя към майка България. Над 1 млн българи от Македония се заселват във вътрешността на страната ни. Тези българи, които остават там, биват преследвани и репресирани от страна на сърбоманските власти в Северна Македония. Тях, трябва да защитаваме, останалите са пълнибоклуци, на сръбскоруска хранилка.
128
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
133 Според турските регистри, Македония е била населена с 90 % българско население, през 19, началото на 20 век.
127
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131Че кой в РСМ твърди че нямат българи, мисля, че около 2000, като повечето са преселници от западните покрайнини на Сърбия.Става въпрос за вписване в Конституцията.
126
13
 
2
 
! Отговори
BG преди 2 години
Платен *** , ***.
125
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е потресаващо. Цитира се писмо до Ж.Желев, а коментарите са налазени от 'просто ***'. Всички искаме разкриване на истината за събитията в Македония от последните 30 години. Да се твърди, че там няма българи е недопустимо.
124
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми съграждани в РСМ, от продажник на комунисти и американци, за които балканските държави са само територия, не чакайте защита. Киро просто, призна, че в България е имало фашистки режим, е, как искаме, да не ни наричат фашисти? Предател. Каквито са и комунистите от БСП, настанили се във власта, по лесния начин. Това правителство няма да изтрие дълго.
123
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо ново от визитата на Киро ментата в Скопие. Всичко, по което говориха, вече е дискутирано, без резултат. Така ще бъде и сега. Петков се държа, като премръзнал селски ерген, на някоя провинциална гара, с палтенце, което не го стопля. Но не само външния му вид и поведение бяха жалки, а и фактът, че го посрещна външния министър на РСМ, вместо премиера, който трябваше да дойде пръв в София. РСМ иска да стане членка на ЕС, не България.
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРЕ КАКВО МАЗНО ЧЕНГЕСАРСКО АГЕНТУРНО ***
121
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ченгетата от ДС си повярваха че са някакви български патриоти хахаха щели да обединяват България хахаха у лево смрадове крадливи безродни..
120
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ООО МУТРО ХАХАХАХА, ИМАШ СИ ПРЕМИЕР БЕЙ ПРИ НЕГО! ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН!
119
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сори товариш Стояновски, повече пари от ЕС за правене на "българи" в Македония няма!Чурко го гониха.
118
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА БЪЛГАРСКО ЧЕНГЕНЦЕ КАТО ПРИБИРАШЕ ПАРИ ОТ ЕС ПРЕЗ БГ НЕ РИВА
117
6
 
48
 
! Отговори
Калкан преди 2 години
Етническият състав на РСМ в 63% БЪЛГАРИ, 31% Албанци, 4% Роми и 2% Турци. Етнос "Македонци" не съществува! "Македонците" и "Македония" са политически проект на коминтерна, целящ да накаже царство България и да раздели българската нация на две!
116
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърди на мутри от БГ
115
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МУТРЕНСКИТЕ ХРАНЕНИЧЕТА ЗАПОЧНАХА ДА МРЪНКАТ ПО ЗАПОВЕД
114
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По- грамотно пише от просто Киро!
113
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРСКИТЕ АГЕНТИ В МАКЕДОНИЯ ПОЧНАХА ДА СМЪРДЯТ.
112
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не така остро 116 кирето *** о К не знае кой е Гоце Делчев и Ленчето нали и тя харвард е завършила и тя не знае
111
4
 
64
 
! Отговори
115 преди 2 години
Киро предателя, станал министър. Председател, за да вкара македонците в ЕС, до кога харвардчета, и вносни УПРАВНИЦИ, НИТО ЕДИН НЕ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗА УПРАВНИК ТРЯБВА БЪЛГАРИН, ЖИВЯЛ И ОТСТОЯВАЩ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!