Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци

Българските краставици се движат между 4.80 - 5.20 лв. на едро
30 яну 2022 10:22, Ния Христова
84
Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци
Снимка: БГНЕС
"Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците. Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители".
 
Това заяви пред Нова тв председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
 
"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица  - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента", посочи той.  
 
По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. 
 
"Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни", подчерта той.
 
"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти", категоричен е Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение,че на пазара присъстват турските зеленчуци,които не са толкова качествени но за сметка на това са много по евтини от нашите,шансът да си разигравате коня с нереално високи цени клони към нула,изборът ви е или Фалит или някакви съпоставими цени с турските зеленчуци!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз с моите 1600 лв. заплата. Този месец ТЕЦ, ВИК и Ток общо 608 лв. платих. Храна да заредиш, и парите свършват.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно трябва и да свиктем със сметки от порядъка на 700 лв за ток при заплата от 1000 лв. Ти да видиш. Да свикнем и с бустерирането сигурно, и с ограниченията, а с концлагерите да свикнем ли? Знаете ли, че май нашите и световните управляващи трябва да свикнат, че няма да им се подчиняваме. Трябва да свикнат и че ще им скачаме и ще си искаме нашето. Като ще се свиква, да е за всички. Нали?
36
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Капитализме, капитализме, ела в България капитализме, да отима и в България капитализъм да живнеме и ние българите малко, защото ние българите заслужаваме да живеем добре.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яжте турски салами,явно са много вкусни щом 500г. ги ядохте
34
5
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Капитализмът е най-добрата система, но комунистите му пречат да дойде в България! Требе да се изчистиме от комунистите да ни дойде един як капитализъм да заживеем като капиталисти да забогатяваме, ама комунистите пречат.
33
1
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
От 1 м2 земя се добива 50 килограма Краставици .5 лева на килограм ?
32
6
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
ГЕРБ и ДПС унищожиха и българските зеленчуци. Така че ще купувам вносни и те ще са скъпи.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз винаги съм се чудела на режима на баща ми, той е на 82г., ама сутрин закусва сирене с чай, на обяд хапва една филийка с кашкавал и за вечеря - чинийка леща с филия. Изобщо не е претенциозен, ни към ястия, ни към зеленчуци и плодове - той почти не яде такива неща. Особено пък зеленчуци. Казва, че така си е свикнал още от едно време, а ние се тъпчем до небесата и после така свикваш и пилееш пари за килограми храна.
30
1
 
6
 
! Отговори
Грешно заглавие преди 2 години
Не"ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци",а "ще трябва да свикваме да ядем по-малко".Не защото не ни се яде,а защото не можем да си го позволим.Позитив-хората ще стават по-елегантни и ще има по-малко заболявания свързани със свръхтегло.Освен това много хора,свързани със село,ще засилят трудовата си активност,като осъществяват собствено производство на екологични плодове и зеленчуци.Абе всичко е измислено и направено в името на човека.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте промяна и проблема ви беше Бойко айде не се оплаквайте свиквайте със промяната
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми стига яжте, вижте се кви дебели се станали! Ограничете се малко! От краставиците също се пълнее!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът който задържал цените бил"мощната конкурентна среда"демек ако не са турските зеленчуци ще ви стопим лагерите,да де ама при тия цени вашият шанс за Оцеляване клони към НУЛА!
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 - В България никога не е имало капитализъм, свободни пазари и правова държава. Имало е винаги едни хиени, дето я са комунисти, я са царисти, я са европейци - но все са си хиени. Законите се спазват, само ако е изгодно. Ако не - нарушават се и като кипне на народа - хвърля се някой колакал, да не викат. И винаги завъшва с кричи (ще речеш, че тея закони и правила са правени с причина ...) и винаги започнват от нова, а Българите са като овце и блеят.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 - Питай електроразпределителни и е комисиите. Тока от Мариците е на 7 стотиники. Както искаш го смятай.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пак не мога да разбера как е възможно Българската АЕЦ произвежда ток от работници на които се плащат Български заплати,същото и с Матриците,ток произведен от Български въглища и от Български работници с Български заплати се вдига до безумие и унищожава и малкото останала индустрия у нас....а може би това е целта....
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 - Всичко супер и се радваме, ама ... какво общо има това ?
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да увеличат доходите (заплати и пенсии)двойно и ще свикнем лесно...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Който е предизвикал инфлацията да бъде съден, да се изземе имуществото на цялата му рода. Наподен съд." - Хахха ... *** ... А после, като свършат от "старите лоши", ще почнете да си ги гоните вътрепартийно, нали? Ей ГЕРБ как започнаха - то не гониха Цецо, то не гониха Цецка, то не бяха рокади ...
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, моята баба останала вдовица на 38 г. дядо ми починал на 40 г. от инсулт. Сама млада вдовица с 4 малки деца, е айде най-голямото било на 16 г. (майка ми) ,тя помагала за всичко. В гората дърва да наберат, нивите да обработят, голяма мизерия, че и пенсии нямало. През вечер гладували, за да има кво да ядат, абе ужас е било, особено без мъжка ръка в ония години! Пари нямало! Ужас просто!