Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци

Българските краставици се движат между 4.80 - 5.20 лв. на едро
30 яну 2022 10:22, Ния Христова
84
Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци
Снимка: БГНЕС
"Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците. Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители".
 
Това заяви пред Нова тв председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
 
"В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица  - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента", посочи той.  
 
По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. 
 
"Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни", подчерта той.
 
"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти", категоричен е Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм, че Бойко ще намали цените, като се върне. Все пак КЕВР МЕВР негуву.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 - Тея, дето викаш били "независими", са зависими от масинво количество капитал и достъп до евтин ток. Чеснто казано, дажи и лампи от 70-те да взема, ако тока е без пари, няма знаечение, па ако ще и -35 градуса да е навънка ... Ама не е етин тока, мойту момче.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириконджулът и Кокориното напълно ви оправиха, продължават с промяната.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ша свикваме де ще одим.... накрая тия краставици да не влязат нейде ....
15
2
 
28
 
! Отговори
шаран преди 2 години
Първо гласувах за ИТН. На следващите избори гласувах за ПП. Очаквах висок жизнен стандарт, а получих високи цени и висока инфлация.Започнах да поумнявам, и разбрах че червейчето на въдицата съм АЗ и милион щарани като мен.
14
2
 
10
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Те сега и в селата са модерни откъм всичко - храна и т.н. Навремето понеже беше оскъдица по селата и наистина каквото се намираше това ядяхме! Бабите се караха, когато прекалявахме с яденето, защото наистина нямаше, а пък трябва да помислиш и за утрешния ден! Сега вече всичко е в много и има предостатъчно!
13
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
По-добре си купете готова туршия, не че е много евтина, но там нитратите се унищожават от водата, витамините се запазват, полезни са в малки количества, особено лютите. Да бойкотираме цените!
12
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Точно на село не ядат по една тенджера цяла седмица, имам предостатъчно познати. Ако не си съвсем мързелив, на село все още може да се изкара прилична храна, особено ако имаш помпа за вода, но се иска доста бъхтене......Наистина трябва да бойкотираме цените и да купуваме по-малко от бо....луците им.
11
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не ги купувайте, и без това са отвратителни. Ха дано им изгният, защото тези търгаши буквално ще ни извадят душиците, защото причините едва ли са само в скъп ток и газ.
10
1
 
20
 
! Отговори
В. преди 2 години
А защо трябва да свикваме с по-високите цени. Те природно явление ли са. Цените на тока, газта и нафтата природно явление ли са. Който е предизвикал инфлацията да бъде съден, да се изземе имуществото на цялата му рода. Наподен съд.
9
4
 
19
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Честита промяна! Що не идете да поскачате малко по площадите от кеф?!
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 И краставиците и доматите са вредни, пълни са с нитрати, другите зеленчуци също.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо има цената на краставицата с тока. Единствената връзка е заплащането на служителите. Не съм видял на някого да са повишили заплатата, особено пък в земеделието. Да не би слънцето вместо за краставици, вече да го ползват за соларни панели?
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние на село си знаем- Каквото има, това ядем! Едно време баба правеше една тенджера маднжа и я ядяхме цяла седмица, докато се развали! Ама сега свикнахме на екстри в ГрадО!
5
2
 
16
 
! Отговори
селянин преди 2 години
с глад не се свиква тогава нещтата опират до тоягата
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените се надуват изкуствено да се крадат парите на хората. Не купувайте, нека им се скапят и плодове и зеленчуци и да ги изхвърлят.
3
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Свинското е много вредно! По-добре си вземи кило краставици и вечеряй краставици, отколкото свинско, което ще ти вдигне и холестерола, и кръвната захар!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой си купува кило краставици за 5 лева, като свинското пак е 5 лв. Чисто практично свинското ще ти осигури доста повече калории и ще те храни повече 1/2 ден
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, няма да ядем зеленчуци и това е!