Последният жив модел на Майстора vs Мелиса от "Другите българки"

Има ли паралел между реалните музи на художника и съвременните транс модели?
Обновена: 4 фев 2022 21:38 | 4 фев 2022 21:30, Александър Попов
182

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта "Другите българки", предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.

Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.

Още по темата

"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
6
 
! Отговори
Религията е болест преди 2 години
Какво е психично болен? Личност която живее в Антиреалност като например библейската в която всякаква логика е обърната с главата на долу: бог създал на третия ден растителността и чак след това на четвъртия ден Слънцето. Библията твърди че в първия ден изгряла светлина. Как е изгряла в първия ден тази светлина щом като Слънцето било сътворено чак на четвъртия ден? Растителността не може без фотосинтеза затова не може да се е появила преди Слънцето. В такива глупости може да вярва само луд човек
130
5
 
7
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
*Веднъж "дева" Мария се обърнала към Йосиф: Исус няма обувки. Йосиф отвърнал: светият дух да му купи, хихихи.*В един ресторант сервирали голяма топла наденица на "дева" Мария, тя я хванала с ръка сякаш се кани да яде банан, поднесла я към устата си подушила я и въздъхнала прочувствено: ахх как ми напомня за..."светия" дух, хихихи. *набожен натяквал на някакъв евреин: защо продадохте Христа за 30 сребърника? Евреина: е щом казваш че ние сме го продали за 30 значи е струвал 15 (сребърника) хихихи
129
6
 
7
 
! Отговори
бог е богиня 3 преди 2 години
Библейският бог има женски гърди. Това се вижда от едно име на бог в библията: "Ел Шаддай" На иврит това име буквално означава "бог има (женски) гърди" Възможен е друг преводен вариант: "бог с множество (женски) гърди" ( бог много(женско)гръд") На иврит думата "shad" се превежда буквално женска гърда, а "shaddai" множество женски гърди. Преди да злословите по транс хората спомнете си за "Eloah" (богиня[та]) и нейното превъплъщение в образа на "Ел Шаддай" Тя (или Той) посестрима на Мелиса.
128
5
 
7
 
! Отговори
бог е богиня 2 преди 2 години
В оригиналния иврит на библията "Eloah" (EI-Lo-A) e женска форма на бог и буквално означава богиня. "Eloah" e женската половина на EL който е бог. ElohIM (богове) е едновременно богиня и бог. На оригинален арамейски език господнята молитва започва с думата Abwoon която е полово обвързана и означава баща-майка. бог е полово неустановен. Затова господнята молитва не трябва да започва с "Отче" наш а с "***" наш ти който си на небесата..." Не се знае тоя Исус от баща ли е бил пращан или от майка
127
4
 
8
 
! Отговори
бог е богиня 1 преди 2 години
Платените от църквата преводачи на Библията умишлено прикриват женствеността на бог. Дори при някои от думите на иврит за бог които имат ясно определен женски род преводачите не желаят да използват думата от женски род "богиня" Женствеността на бог се вижда от еврейската дума "Eloah" която буквално се превежда "богиня" Думата Елохим (богове) е съставена от дума в женски род ед.число "Eloah" с наставката IM за мъжки род мн.число. На иврит окончанията oah, oh, ah правят думата от женски род.
126
11
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Всички тези транс са просто объркани хора ... същите като антиваксърите и всякакви други които ги пръскат самолетите. Трябва някак да им помогнем...
125
5
 
12
 
! Отговори
Религията е болест преди 2 години
Американската Психологическа Асоциация обяви че вярата в бог е психична болест. Нищо чудно ако включат религиозността в списъка с психичните заболявания и напълно основателно. Не е нужно да си психиатър за да знаеш че набожните са психично болни с тежки халюцинации. Така религиозните маниаци ще могат да бъдат подлагани на принудително лечение защото са опасни както за себе си така и за околните. Няма по голямо зло от религията, а зло това е да се убиват живи хора заради мъртъв бог.
124
10
 
2
 
! Отговори
пет преди 2 години
До Анонимен 142 Получовеците нямат право на мнение !!!!!!!
123
2
 
9
 
! Отговори
Киро ЕвроГел преди 2 години
Продължаваме промяната.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера четох за първия трансрасов англичанин, който иска да стане кореец и след 20 пластини операции да заприлича (естественно с нескопосан резултат), сега щял и достойноството да си скъси за достоверност и мечтаел да се омъжи за идола му, но за сега за жалост бил женен само да картонената му фигура. Незнам, какво още ни чака.
121
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Мелиса, вижте го само какъв неприятен поглед и излъчване е имал, като мъж и сега се дзвери ми прави някакви мили физиономийки по снимчици и интервюта, все едно е непорочна девица. Не ми се иска да слагам етикет на хората с обратна ориентация, но истината е, че в голям процент са страшно злобни, двулични и много филмирани. Кой човек независимо от ориентацията, който е с всичкия си ще участва в такива циркове, ако не е ку-ку?!
120
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие какво очаквате от Евро#гейския съюз и НАТО - това са новите евроценности, новото нормално и т.н! Целта е всичко що е нормално все още да се изврати, защото тези които налагат това много добре знаят, че един образован, с човешки ценности и морал народ е много трудно да бъде манипулиран и асимилиран, така че ако България не напусне тази евроатлантическа п0мия много скоро ще изчезнем като народ и държава!
119
4
 
16
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Утре ко решиш да се превъплатиш в крава, на пиедестал ли трябва те издигне. Що не идеш в Индия да ти се кланят.
118
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро тези **** ще ни налагат да мислим,че щом сме нормални хетеросексуални хора,то това е престъпление..Вижте премиерът ни къде ровичкат,а сега и това.. *** и западнали модели..
117
7
 
18
 
! Отговори
неомарксизъм преди 2 години
Откъде дойдоха всички тези странни понятия с които ни бомбандират медиите? Защо не се говори важно ли е да могат да си позволят да си купят хляб и мляко възрастните хора, а постоянно се говори колко са важни правата на малцинствата? Защо не се говори важно ли е болните да могат да си платят лекарствата, а се говори колко е важно да се уважават правата на лесбийките, гейовете и трансджендърите (ЛГБТ)?
116
4
 
1
 
! Отговори
-- преди 2 години
Как пък ви хрумна, че госпожата е последния жив модел на Майстора?Включително Лили Иванова има портрет от него... И не, не е майтап.
115
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне да не харчат обществени средства- има мераклии да финансират тези извращения. По принцип всичко трябва да се прави с вкус и елегантно, а тук е меко казано грозно и отвратително.
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли днес някои използват думата *** като обидна, а други пък се гордеят, че са такива?- *** е аналогия на фашизоид. Соросоидът има някакви идеи за индивидуална свобода, за човешки права - права на ***, права на гейовете, права на джендърите... само права. А задължения?- Парите на Сорос развратиха доста интелектуалци. Но те влияеха и на политиката.тТова е точно така. А когато спекулантите решат, те атакуват дадена национална валута, сриват я. Хора като Сорос могат не само да купят всичко, но могат да срутят всяко българско правителство. Финансовата криза през 1996
113
8
 
10
 
! Отговори
Р.Вод-ров за Сорос преди 2 години
Какви са задните му мисли, за да направи този план, е друг въпрос. Но той даваше около 300 милиона долара годишно, което днес прави по няколко милиарда на година за фондациите. Това са 35 фондации в 35 страни с около 1800 служители от рода на Евгений Дайнов, Красен Станчев, Деян Кюранов и др. Защото от "Отворено общество" се нароиха най-различни институти. То не бяха Институт по етнически взаимодействия, по либерална икономика, по пазарна икономика... Десетината институти на яслата на Сорос живяха много добре тези години и според мен те вече не са българи. Могат да работят за всяка друга кауза
112
7
 
11
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Наследниците на Майстора не заведат иск в съда за тази гавра? Правата върху произведенията му едва ли са изтекли. Той няма деца, но има законни наследници. Един път да ги зашлевят както трябва и повече няма и да си помислят да се гаврят по подобен начин.