Последният жив модел на Майстора vs Мелиса от "Другите българки"

Има ли паралел между реалните музи на художника и съвременните транс модели?
Обновена: 4 фев 2022 21:38 | 4 фев 2022 21:30, Александър Попов
182

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта "Другите българки", предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.

Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.

Още по темата

"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
10
 
20
 
! Отговори
О, времена преди 2 години
Бездарни, нещастни души, неспособни да сътворят нищо авторско, стойностно и поради тази причина паразитиращи върху изкуството на истинските творци. Бедни, жалки хора. Сякаш с постоянното създаване на скандали и спорове търсят още веднъж себеутвърждаване, защото и те самите не се приемат. И е разбираемо, умът трудно побира носенето на болестта като медал, като знаме, вместо да бъде лекувана. Не се ядосвайте и не им правете повече реклама, само съжаление за такива.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя чете вучков разни коментари и се напъва , гей с брада като талибаните станаха неслучайно , иска му се да се приемат за картини фотосите , докато се ориентират хората ,дали е незнаен художник или фотограф нито едно от двете нпо смукач на пари бездарен,интелегентен е ама объркан Кумирът му Фреди Меркюри ако ни занимаше със секса си.....
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да сложиш транс да бере рози , ай ще си счупи маникюра , какво принизяване , те се имат за повече, полемика има но е гнус, вучков с някакви простотии търсиш провокация , ама това не изкуство , отговори си на въпроса , ако ги нямаше нпо какво щеше да сътвориш , защото има гейове и без нпо та са останали в историята и никой не пита гейове ли са или не , не си от тях бездарнико
108
3
 
8
 
! Отговори
Шороши вън преди 2 години
шиби риби , до там ви стигнало въображението в главата , и пак се отделят като марсианци , използат ви както изполват малките гримирани момченца в афганистан. И вие сте българи , заради парите от нпотта докъде стигнахте
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко е туй нящо"ТРАНС"
106
7
 
27
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Никой не пречи на така наречените "различни" - нито са безправни, нито са ограничени. Зная че са душевно болни, но това не ги оправдава да парадират с "ценностите" си.Бог да ни е на помощ с това общество, което създадохме -вече е срамно да си бял, хетеро и християнин.
105
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искаме да видим други творби на вучков ще се окаже , че няма
104
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука изкуство няма има пари , тоя от всякакви нпота смучи пари , друго не работи , бездарно копи пейст , очевидно и идеи няма , мисли че провокиране на скандал е изкуство
103
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този бездарен гей михаил вучков съществува само благодарение на парите на нпо , организатор на софия прайд , я да излезе да каже за парите които е получил , безплатно ли работи, ако е такъв говорител на тя общност да вземе да им подари публично хонорара си от 10 000 та да не стоят нощем пред министерството на земеделието
102
11
 
12
 
! Отговори
Исторически факт преди 2 години
Главният идеолог на идеята за "***" и "самоопределяне" на пола е новозеландски психолог и сексолог на име Джон Мъни (Dr. John Money). Този човек е бил застъпник за педофилията и вследствие на негови "експерименти" (например, симулиране на сексуален акт между братя близнаци с леки отклонения, единия, от които преоблечен като момиче), деца са се самоубивали. Който иска може да провери. Друг факт: 60-70% от регистрираните педофили са... познахте - хомосексуални.
101
4
 
11
 
! Отговори
Моооре преди 2 години
Транс-кюския за извр ат еняците
100
4
 
27
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
ТЕЗИ "ТРАНС" ЛИЧНОСТИ ТЪРСЯТ ИЗВЕСТНОСТ, Т.Е. ПАРИ , А НЕ ПРАВА, ЗАЩОТО ИМАТ СЪЩИТЕ ПРАВА, КАТО И ДРУГИТЕ ХОРА! БЕДАТА Е ,ЧЕ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ГАВРЯТ С НОРМАЛНОТО ,ИЗВРАЩАВАЙКИ ИЗКУСТВОТО ,КОЕТО СПОРЕД ТЯХ "НЕ МОЖЕМ ДА РАЗБЕРЕМ"! НА ВСИЧКО ОТГОРЕ, НЯКОЙ ИМ ДАВА ДЪРЖАВНИ ИЛИ ПО-ТОЧНО, НАРОДНИ ПАРИ ЗА ТОВА "ИЗКУСТВО"!
99
4
 
39
 
! Отговори
уффффф преди 2 години
нека си рисуват каквото искат,да си създават ново изкуство,щом могат,но да не посягат на вечните красиви и ценни български произведения.Това буди възмущение,то е все едно да замерваш прекрасна картина с кал и да твърдиш,че така става по-красива.Интересно,ако решат да направят същото с картини на Леонардо,Рубенс,Гоя...как ли би се приело от ценителите им?Дали ще има кой да финансира подобно отвратително начинание?Не ми се иска да го вярвам.Не го позволявайте!
98
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
121 Нещо ти лопа дъската.
97
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
121 Като си щастлив, трай си там, никой не те пита. Никой няма нищо против, да си куфееш, колкото си искаш, но не се натрапвай.
96
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е провокация, да не кажа подигравка с паметта на Майстора, с всички нас. Приживе, художникът не е показал желание, да замества моделите си с други, защо някой му натрупва тези? Нямам нищо против трансджендърите, но нека не ни се натрапват и не кощунстват с български творци.
95
1
 
26
 
! Отговори
Мда преди 2 години
С тея вулгарни мутри , то красота то чудо...
94
6
 
34
 
! Отговори
Винколо преди 2 години
Извратеняци елате у Перник да си откриете изложбата..
93
7
 
38
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
не е за вярване !....Некакви ДЕФЕКТНИСЪЗДАНИЯ са налазили и "Майстора" ?...Не е за вярване !!!!...АбеИЗВРАТЕНЯЦИ,никой не ви се бърка в това,какво си правите из лагъмите,но престанете да ни се натрапвате,че нема да издържим некой ден ..Нема майтап !
92
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разлика от небето до земята. Не си пуснах звука, а само гледах видеото. Виждаш една жена, която след толкова години е запазила достойнство и някакви полухора нявиращи ни 'пролемите' си . И всчко това на гърба на един толкова естествен и близък до реалността творец. Повърнах.