Последният жив модел на Майстора vs Мелиса от "Другите българки"

Има ли паралел между реалните музи на художника и съвременните транс модели?
Обновена: 4 фев 2022 21:38 | 4 фев 2022 21:30, Александър Попов
182

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта "Другите българки", предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.

Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.

Още по темата

"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе моля ви се, какво изобщо се коментира в България права на транссексуални? Това са нелепици. Поредната платена статия. Никой българин не го одобрява това, но се плаща добре да се публикуват "анализи" от "журналисти" по тези теми, както с Ковит-а. Аз имам само един въпрос. Вие видяхте ли в този "репортаж" поне един журналист или човек, представящ се за такъв, да излезе с очите и лицето си в това видео? Не? Ами замислете се тогава? Дали няма нещо гнило в цялата работа? (както с ковит)
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама вижте как и тениската си е зацапало с малко жълта боя демек художник , смешно ама е голяма трагедия дето ги продръчкват да се отделят от обществото по сексуален признак
9
4
 
23
 
! Отговори
Сорош преди 2 години
Гейщината е до време, изкуството до гроб! Ако идете в имението на Жорж Сорош какво смятате, че ще намерите? Гейьове или изкуство? Хммм.. малко храна за акъллии хора.
8
4
 
20
 
! Отговори
Хехехе преди 2 години
Расате ще им палне клечката на тия. Но най-интересното е, че ще му дам един лайк. Даже няма да сезирам гея Гешев.
7
4
 
30
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Тези нови стандарти в изкуството от кои нестандартни акъли изтича? Срам, всичко българско се изопачава.Спрете се бе хора!
6
7
 
42
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Е какво да кажеш. Майстора е имал очи за красивото. Вижте тази баба на години вече, но колко млади очи има. Това е да си творец. Да видиш хубавото и да го изложиш на показ за удивление на поколенията. Браво! Поздрави за модела! Много по-красива е от хиалуроновите чудовища в инстаграм и фалиралия фейсбук.
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако транс жените не се афишираха много грубо и нагло, а си живеха кротко като всички останли никой няма да ги "потиска"
4
8
 
57
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Аз съм бял, хетеро и християнин. Трябва ли да се извинявам за това?
3
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи първо няма съпоставка има копи пейст и абсолютна пошлост и бездарност . Добрият художник си намира темите сам и не използва чужди произведения , даже има нарушаване на авторски права . Цинично е да се каже , че българките тогава не са имали права като са били стожерът на патриархалния дом и така са изобразени при Майстора . Това от филмчето се изказва абсолютно невежо , журналистката също като говори за нови стандарти родени от новото време.
2
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете това извращение, което наранява чувствата на хората.
1
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма ликой да ги съди за гавра с българската култура и по този начин с българите? Или чувствата на ненормалнте са по-важни?