Последният жив модел на Майстора vs Мелиса от "Другите българки"

Има ли паралел между реалните музи на художника и съвременните транс модели?
Обновена: 4 фев 2022 21:38 | 4 фев 2022 21:30, Александър Попов
182

Предстоящата изложба на 8 март, част от проекта "Другите българки", предизвика остри полемики, включително и на политическата сцена.

Може ли да има паралел между реалните музи на Владимир Димитров-Майстора и съвременните транс модели от проекта "Другите българки"?

Пред Bulgaria ON AIR говори Боянка Аракчиева - последният жив модел на Майстора.

Големият художник я рисува, когато тя е дете - само на 8 години.

"Изпратен от Бога при нас в Шишковци - един светец, добър и благ, да увековечи Рая на земята", сподели Аракчиева.

Близо век по-късно моделите са други и предизвикват скандал. Транссексуални, облечени с носии, позират за изложбата "Другите българки" с репродукции на Майстора.

Още по темата

"Това не трябва да се подценява. Това трябва да се издига в култ. Колкото страни да е обиколил, не е подценил чуждото изкуството, но и не е взел нещо от там, за да го пренесе в своето", каза тя.

Организации и политически партии настояват изложбата да бъде отменена преди официалното ѝ откриване на 8 март. А новият прочит на изкуството не е за всеки, категорични са участниците в проекта.

"Ние имаме огромно уважение към Майстора. Той за нас е икона. Не се опитваме да заместим неговото изкуство или да се подиграваме. Това е съпоставка как живеят транс жените и колко са потискани от обществото. В случая, когато Майстора е рисувал българките - тогава жената също не е имала права", сподели Мелиса Рангелова.

А въпросът ражда ли новото време нови стандарти в изкуството, остава открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
101 Волтер е имал друго предвид истинската содомия на тези с кози. Намери му книгата и я прочети
70
17
 
12
 
! Отговори
До : 95 преди 2 години
В Библията пише че на земята няма нито един праведник, това важи и за хетеросексуалните. Ти знаеш ли какво е содомия? Всеки сексуален акт който не завършва с възпроизводство е содомия. Всички хетеросексуални имат такива содомитски практики да не ги изброявам, които не завършват с възпроизводство. Даже папата критикуваше хетеросексуалните че са се отдали на страстите си вместо да допринесат за естественият прираст. Човек прави през живота си секс 4 200 колко от тях завършват с прираст при хетеро?
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Била подтисната българката на Чудомир, Ив.Вазов Елин Пелин Й.Йоков, Д.Талев ама сериозно ли ? Това са приказките на БКП функционерите от началото на века. Да не забравяме , че Коминтерновците отричат семейството и брака , виж по отношение на изврастеняците са имали по строго отношение , ама сега си навкасват
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има цяла книга Волтер , с критически прочит на Стария завет и разобличаване на лъжите им на е.в.р . Това няма да издадат НПО та
67
5
 
18
 
! Отговори
Извращение преди 2 години
Нека оставим теологичните спорове и погледнем по-просто.Както и да го гледа всеки един нормален човек няма да го хареса.Това кето е видял твореца и е изобразил това е и класиката всички други наподобявания са си един вид извращение.След като всеки транс нещо си желае да се представя по някакъв начин нека го прави по свой начин без да се сравнява с касиките понеже е грозно.
66
3
 
14
 
! Отговори
Соломон е фейк преди 2 години
Далеч е Соломон от мъдростта. В най отвратителната и безмислена книга в историята на литературата "Песен на песните" най ясно личи моралната деградация на пияния шейх Мони. В тая несръчна рапсодия пълна с пошли метафори и нелогизми, безсмислици, никъде не се споменава нито веднъж името на бога. За сметка на това алкохолният "мъдрец" цели седем пъти споменава думата "гърди" Става ни ясно що за приоритети е имала тая пияна бухалка. Въпроса ми е с какво думата гърди ще ни направи по мъдри?
65
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при разпада на цивилизациите винаги са се появявали такива свободии, така е било при гръцката цивилизация , за която има сведения , та и сега , разликата, че тука се прави насилствен разпад на цивилизацията , на НПО се дават пари за подържане на определени групи, не се подпомага обикновено семество с три деца да речем- за тях НПОта няма, а за безутробната уттроба
64
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
о явно някои от трансчета отричат и бог и търсят по библията правилните цитати за хомосексуализма на бога дори, недорасляци пак сте се забъркали в тема , която вообще не ви е ясна, за лъжите на е.в.р.е.и.т.е в старозаветната библия се произнася още Волтер но не е свързано с някакъв хомосексуализъм , а с техните лъжи и притчи. Той казва , защо ще правят закон против содомията , яво е имало случаи. Поне се ограмотете , но от гримове и прически не можете да се надскочите
63
12
 
14
 
! Отговори
Библията е фейк преди 2 години
Библията съдържа безсмислици. В Тимотей пише че "свещените" писания могат да те направят мъдър и че те са полезни. Така ли е? В Ездра 2: 67 е описано колко магарета имали евреите когато се връщали от Персия. За магаретата пише и Неемия 7:69, сакън някое магаре да не се загуби, всички били 6 720. Въпроса ми е, с какво тази информация за броя на магаретата ще е полезна за нас и по какъв начин точният брой на магаретата ще ни направи мъдри?
62
0
 
1
 
! Отговори
от 89 преди 2 години
И това е Месията....хихи
61
3
 
13
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 2 години
Ида попитам-За колко сребърника се продадохте!Поне заслужаваше ли си!Или получихте пак едни пари за семки.И така до следващата гавра.БЕЗВЕРНИЦИ .***.
60
0
 
3
 
! Отговори
ИОщеНещо преди 2 години
Евангелие от Йоана 3:16.
59
8
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
То и християните са плагиатствали религиозни идеи от другите религии като например умиращия и въскръстащ бог, възкресението не е монопол на християнството. Идеята за възкръсващия бог е по стара от християните които са откраднали тази доктрина от езичниците, финикийците вярвали че техния бог Ваал умирал и възкръсвал, вавилонците вярвали че техния бог Мардук бил убит без вина, бил бичуван и прободен с копие, погребан в гробница и възкръснал. Християните са плагиатствали от вавилонския мит директно
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои са чели някои източници, освен Библията.....и там ясно се казва, кой ще царува на небето и земята за 1000 години...но не е опоменато след колко време ще дойде, но като наблюдавам събитията, които се случват времето...хихи.
57
8
 
0
 
! Отговори
До 88 Гомор преди 2 години
Аз да питам знаете какво е крава,кравата яде трева а лното и е едно водно дълго?.А на козата и тя яде трева пък е на топчета сухо.Защо е така може ли да ми обесниш???Моля.
56
6
 
18
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 2 години
Господи прости им!Те не знаят какво правят!
55
5
 
11
 
! Отговори
Гомор преди 2 години
Я даи оригинални текстове,да ги прочете,че ми се струва че си от тия гнусните на снимката противни на Бога.
54
10
 
16
 
! Отговори
Гомор преди 2 години
Някой да не си мисли че гнусните истории в Библията свършват с Ной? Кво да кажем за духовният баща на вярващите кръвосмесителя Авраам, освен че бил женен за сестра си, ами пък и подлагал на сексуален тормоз роба си Елеазар. Ще цитирам Библията според еврейският оригинален текст. Битие гл. 24 стих 1 пише: "вземи в ръцете си моите полови органи" по нататък в гл.24 стих 9 се казва: "тогава роба хвана с ръката си половите части на господаря си Авраама" Може ли мъдрият бог да пише такива гнусотии?
53
16
 
9
 
! Отговори
ИОщеНещо преди 2 години
Вярата в Бог и приемането на Исус Христос е въпрос на личен избор. Ние сме съгрешили пред Бога и така сме избрали да се разделим с Него. Това е довело и води до всички наши страдания от този момент и досега. За да се сдобрим с Него, трябва се покаем за греховете си и приемем саможертвата на Исус Христос за изкупление на греховете ни. Отхвърлянето на Исус Христос е непростимия грях. Къде искате да бъдете въд вечността- с Бога в Неговата светлина и благодат или във вечния мрак на страданието?
52
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Библията е сборник от литературни текстове нищо повече. Дори исторически факти в нея няма. Много от събитията кат Ной у Моисей са измислени или преразказани от други митове като сагата за Галгамеш. Като е толкова вярно някой да ми обясни от къде идва жената на Авел :)