НС: Правителството да предложи помощ на Украйна

"Възраждане" е против да се налагат санкции на Русия
94
НС: Правителството да предложи помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха дебатите по проекта на обща декларация на НС за военната инвазия на Руската федерация в Украйна. Проектът беше представен от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров.

В документа е посочено, че НС осъжда нарушението на международното право от страна на Руската федерация и посегателствата срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Още по темата
"НС подкрепя партньорите си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки включително санкции с цел деескалация на конфликта", пише в проекта на декларация.

"Парламентът подкрепя българското правителство да предприеме нужните мерки, съответстващи на предизвикателствата. Подкрепя правителството да обмисли и предложи помощ за Украйна. Подкрепя правителството да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани да бъдат приоритет. Подкрепя правителството да съдейства за получаване на помощ на живеещите в Украйна български граждани дори при нужда от евакуация", е посочено още в него.

В проекта на декларация е записано, че НС очаква правителството да предложи план за справяне с последствията от военните действия.

"НС настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем", пише още там.

По време на дебата стана Константин Константинов и отсече, че "Възраждане" е против в декларацията да е посочено, че България подкрепя налагането на санкции спрямо Русия.

"България ще понесе сериозни икономически щети и въпросът е дали е в интерес на страната ни да взимаме страна в конфликта. България е независима държава и тя трябва да си взима решенията сама. Каква точно е ползата за България от налагането на санкции, от които ще пострадаме ние, какво печели българският народ? Имаме ли ние интерес да участваме в този конфликт?", мотивира се той.

Христо Иванов от ДБ отсече, че българският национален интерес е да се спазва международното право и когато той е нарушен, да реагираме, защото на това се крепи нашата сигурност.

"Когато на по-малко от 400 км от нашите брегове се развихря безпрецедентна война след Втората световна война да си мислим, че можем да се снишим и да избегнем налагането на санкции, е страхотна самозаблуда. Налагането на санкции е за да се консолидираме с нашите партньори", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НСУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
10
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Ние с Украйна сме едно към едно по отношение на управляващите. Ние обаче имаме огромният късмет, че не сме станали съветска република и затова Русия нямат претенции към нас. Бог да пази невинните, които могат станат жертви на тези атаки!
18
13
 
9
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Костя чака ли да пристигнат руските кораби вв Варна?
17
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желаещите да наложат санкции да погледнат географката карта и да преценят какво са тези 400 км за руските Калибри. Ако солидарните пъвосигналници си мислят, че отановската членска карта ще ги защити, да налагат санкции. Путин ясно каза, че всеки който се опита да нанесе ущърб на Русия ще бъде смачкан.
16
7
 
16
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
За кои , за тези стотина двеста хиляди малообразавани парвенюта ли ?! Не смей да принизява милионите нормални българи до ниското си ниво и до нивото на любимия ти шебек Коста тъ, пото !!!
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството да запази помощите си за нас, защото газа и петрола хвърчат вече нагоре, а с това ще ни удари невиждана инфлация!!! На Украйна помощи да и дават тези, които я тласнаха във война с Русия!
14
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позор за руския окупатор! Свобода за Украйна!
13
7
 
31
 
! Отговори
Лореререр преди 2 години
Киро окраде държавата за 3 месеца. Сега ако изхарчи и пари за украйна, няма да дочака и 100 си дни
12
16
 
19
 
! Отговори
Българският преди 2 години
Хитлер в лицето на Константин Константинов цъфна кото кокиченнце от снега с кекомпетентното си и неадекватно мучене от трибуната на НС. Ха ха ха жалки напъни за самоизтъкване ,но най жалкото е че не осъзнава, колко е не съществен и не значим за МИЛИОНИ БЪЛГАРИ .
11
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка сутрин като се събудя благодаря на бог, че съм се родил в Европа, най-хубавото място за живот, а не в мизерната Русия където половината ми живот щеше да е преминал смачкан от диктатора Путин
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До3/10 "Кой си ти да решаваш кой каква позиция ще има в конфликта и що е то български интерес?" Някой който знае какво се случва, кои са агресорите и какво е международно право. ТИ кой си, че задаваш такива въпроси? Очевидно не някой, който знае какво значи членство в НАТО и ЕС, не знае какво е демокрация, не знае какво е нарушение на държавен суверенитет, тъй че ТИ кой си?
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле...нашето правителство излиза че украинско ,много са загрижени голям цирк бря то бива да ни правят на наивни ,но това е прекалено ,че толкова ли сме богати ,да помагаме на чужда държава ,украйна е 42 милиона ,това което вършат правителството и на е популизъм
8
4
 
25
 
! Отговори
Харвардски Тарикат преди 2 години
Киро погазил Конституцията, защо още не е арестуван
7
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството да предложи помощ на собствения си народ. Има безработни, хора с 270 лева пенсия, просяци, а те тръгнали на Украйна да помагат.
6
3
 
3
 
! Отговори
До3 преди 2 години
Кой си ти да решаваш кой каква позиция ще има в конфликта и що е то български интерес?
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се занимавали с глупости. Оправихте ли нашата държава, че сте се загрижили за Украйна? Нека те да се оправят сами с проблемите си, ние на руснаците няма какво да се репчим, защото нищо няма да променим - само ще станем мишена ние.
4
1
 
39
 
! Отговори
На Иван брат му преди 2 години
То правителството на собствените си граждани не може да помогне, хукнало на украинците да помага... Ако ще ги докара до студ, глад и бедност - само това може българското правителство.
3
5
 
35
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Отказме газ нефт от Русия и решаваме проблема.О тъпоумни и юроде.Всички депутати си трайкаха 8 години за геноцида в Донбас.
2
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По време на дебата стана Константин Константинов и отсече, че "Възраждане" е против в декларацията да е посочено, че България подкрепя налагането на санкции спрямо Русия" Кога ще се търси отговорност от националните предатели русофили като Копейкин и Радев? Изказванията и поведението им не само, че нямат общо със защитата на българския национален интерес, но в момента активно поддържат една терористична държава!
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще ни помогнете на нас българите в България?