Проф. Димитров: Ефектът от санкциите се проявява късно

Около 30% от петрола и близо 40% от газа идват от Русия
Обновена: 28 фев 2022 22:10 | 28 фев 2022 22:09, Веселина Йорданова
30

"Въпросът със санкции винаги е бил противоречив. Зависи какви са санкциите, какво очаквате от тях и доколко санкциите може да разграничат наказанието на държавата и политическия елит и на това на обикновените хора. Сега виждаме и спортни санкции също. Санкциите са лесни понякога за въвеждане. Техният ефект обаче се появява доста по-късно", заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

А за блокирането на Русия от системата SWIFT той подчерта, че това са двустранни отношения.

"Когато кажете: "Аз прекратявам моите финансови отношения с Вас", а Вие ми доставяте някакви стоки - очевидно тези стоки няма да бъдат доставени. Светът е глобализиран и обвързан", уточни проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на УНСС обърна внимание на това, че ЕС внася около 90 млрд. стоки от Русия, като голяма част от тях са петрол, газ.

"Около 30% от петрола и близо 40% от газта идват от Русия. Това са обмени за десетки милиарди евро. България е в още по-тежка ситуация, защото зависи повече от вноса на тези суровини от Русия", изтъкна гостът в студиото.

Той припомни, че в изявленията на ЕК е имало нюанси, че се търсят варианти да се разграничат плащанията, които са свързани с доставките на газ и петрол.

Какъв ще бъде ефектът за България - гледайте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: украйнарусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам режим на ток и да нямам парно отколкото да живея в бомбоубежище неопределено време, а навън да падат бомби. Сега му е времето на всички видове санкции към Русия. Ще изтърпим колкото трябва.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми дрогаро Димитроф, защо се срамувате! Кажете направо: да станем веднага руска провинция! Ний,нормалните хора, не сме толкова много Ентелигентни, не разбираме много от приказките, дето приказвате!
21
1
 
2
 
! Отговори
пешо преди 2 години
НЕУТРАЛИТЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ ! НЕУТРАЛИТЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ ! НЕУТРАЛИТЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ !КИРО ИСКА ДА ЗАТРИЕ 1300 ГОДИШНА ДЪРЖАВА ,ТОЙ Е ОПАСЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.
20
4
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Тоя кат е нам къв си разбирач по народно стопанство,хайде да обясни защо БВП на огромна богата Русия е 2 пъти по малък от БВП на Калифорния?По малък и от на Италия.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ни има, за да му се порадваме.
18
6
 
11
 
! Отговори
ц преди 2 години
До Гражданинкато ти спре газа и парното стигне висини, а заводите няма с какво да работят ще запееш друга песен, моралисте нещастен. петрола също се заби в небето, скоро ще се разхождаш пеша.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите са мирно противопоставяне на агресора и напълно логични... Да стоят и гледат ли само? Нали трябва да се реагира по някакъв начин за да се спре тази бeзyмна война...
16
3
 
3
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Няма страшно сега Русия ще се изтегли от Украйна, Путин ще се извини и всичко ще е по старому все едно нищо не е станало. А дано ама надали.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиТрагедията е пълна в УНСС никой преподавател не знае на академично или поне на разговорно ниво ниво английски с правоговор, тръгнали да слушат ЕС и САЩ!
14
8
 
9
 
! Отговори
РР преди 2 години
Русоробските професори трябва първо да разберат в какво се отнасят санкциите па после да коментират. Има вратичка за заплащане на горивата. Казаха си го хората, но говорит Масква си плямпа каквото му наредят. Не е случайно това, редовната руска пропаганда- страх, страх, страх. Разбира се, че ще има трудности, но свободата не е безплатна, робе.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният русофил... Бог да пази България от такива "експерти"!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кви са тия нови енергийни източници ?" Термоядрен синтез например. Или Изкуствена фотосинтеза с отделяне на водород. Батерии от кислород и водородни клетки за колите и т. н. Има много решения за възобновяеми източници на енергия, когато свърши петрола.
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещите бедни българи ще платят санкциите.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ги ползват със здраве и нефта и газа. Тъкмо ще има повече за тях, като не го изнасят.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нефт и газ има не само Русия. А и Европа отдавна работи по нови енергийни източници.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефекта от санкцийте при нас вече се проявява наближава 3 лв горивата може и 5 да стигнат
7
9
 
7
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Професорче, гледай си виаграта и студйенткитйе. Явно толко разбираш, ама повече от ясно е, че не си свалил потника със СССР...
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът на пеперудата е светкавичен. Скоро ще го видите щото сте слуги на ФаЩ
5
2
 
5
 
! Отговори
До факт преди 2 години
Кви технологии? За дестилация на водка ли? Оппс те и повечето водки вече не са техни
4
0
 
3
 
! Отговори
шопо преди 2 години
украинките са по хубави от тази!