Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците

Голяма грешка е да очакваме, че държавата ще покрива всичко
108
Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците
Снимка: БГНЕС

Отварянето на пазара на труда за бежанците от Украйна е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден.

Това заяви за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи, че това са хора с образование и желание да работят.

"Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго", коментира Димитров.

По думите му хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега.

Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит. Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити, заяви депутатът.

Той коментира, че икономическата цена от войната е огромна, като човешките жертви са най-ужасното нещо.

"Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.

Запасите са факт - те са за 90 дни - част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки,  тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.

Другото спешно е газовата връзка с Гърция  да бъде готова до лятото", каза още Димитров.

"Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
6
 
! Отговори
Спомени преди 2 години
Нещо не си спомням МаБтин ДимитБов да искаше да се отваря трудовия пазар за бежанци от Сирия и прочие а искаше да се ограждаме да пращаме войска по границата с Турция.... а ***
38
7
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Заплатите в Украйна са много по-ниски от нашите. Например, principal човек при нас взима минимум 9000лв. месечно и стига до 14000, а за същата позиция в Украйна се взимат около 6000лв.. Всичките ги преназначаваме тук с нашенски заплати.
37
7
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Писах ви го. Всичките толерантни, русофоби... В момента в който тия дойдат ви вземат работните места, друга песен ще пеете. Това 40 милиона, като скакалци са. Няма друго п*еме толкова нихилистично, като българското. Всеки друг народ има някакви естествени инстинкти за самосъхранение. Тук ми се радват на пришълците, били бели, щели да облагородят генофонда(?!) и да раздвижат (?!) трудовия пазар? Бе всички вие работодатели ли сте бе? Щото ако не сте,сте еб.. и д**лите да се радвате на конкуренция?
36
2
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Украинци от съветско време имат техническа грамотност,стават да работят! Младите го раздават Ай Ти Та,демек по-тежко нещо от смартфона забрави да вдигнатИ все пак,ако им намериш работа,да не съжалявате,че сте ги наели,ще ви направят маса поразии!Дай на мързеливия работа
35
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от бежанците у нас идват с работата си- служители на западни компании. Ще раздвижат доста икономиката. В ИТ сектора сме, очакваме над 200 души от офисите в Украйна. Вече 100 дойдоха. Компанията покрива наем, всичко е светло и парите отиват в икономиката. Хора със сериозен доход, които ще бъдат назначени и релокирани у нас със заплати в пъти над максималния праг. Това ни трябва, а не мрънкачи и берачи на малини, на които Космосът им виновен, че са неуслели аутсайдери.
34
1
 
4
 
! Отговори
некви преди 2 години
кухи обяви за девелопери
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи като си видят първите фишове за заплата и веднага ще напуснат страната :)
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако им дават колкото е тук социалния минимум за българите, значи тези хора ще се върнат или обратно във войната или Германия ще прати самолети да си ги прибере. Ако помагаш- помагаш като хората, а сега, че тук мизерства населението- това е друга тема...
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на ефтините уркопрограмисти, давайте, че бързо свършват и вече македонците и другите евтинджоси са на свършване.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мартинчо и тои се натяга , събира елетрорат
29
2
 
16
 
! Отговори
ама преди 2 години
бьлгарите никои не ги оби4а дори собственото им правителство
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудов пазар тоя *** за какво говори
27
1
 
1
 
! Отговори
за преди 2 години
кво да яде6 като го поврьща6 няма да хаби6 я
26
5
 
10
 
! Отговори
Лакомия до шия преди 2 години
Изпратени са писма до български хотелиери из цялата страна за прием на бежанци. Кирил Петков бил много загрижен за бежанците. Ако беше толкова усерден и за нас българите,нямаше да живеем толйова мизерно в ЕС. Борисов беше крадлив,ама ги нямаше тълпи които ще вземат хляба ни. Комай да се връща и да ги почва с Гешев щото тия ни върнаха в първи клас!
25
4
 
13
 
! Отговори
БЕЗ ! преди 2 години
Нямаме нужда от хора които ще понижат заплатите ни ! По-добре да ни увеличат заплатите значително а на бежанците да им се дават по четиридесет лева . Но първо да се повишат нашите доходи . В противен случай ще имаме държавническо-чиновническо решение което е от полза на политическите експлоататори от сдс и герб които целят само да им робуваме .
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои ще се хване на работа като другото предложение е да лежат в хотел и да ядене на корем , иде и лято за плаж
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние трябва спешно да отворим най-после съдилищата и затворите за такива като теб, Мартинчо. Крайно време е. Не се търпи вече вашата безпределна наглост и издевателства внад българския народ.
22
0
 
3
 
! Отговори
някои преди 2 години
на мартин4о маимуната и оная истери4ка 6е им седи за никакви пари по 12 4аса диван 4епраз докато ни обират здравето и домовете и си бьркат по дупките и ни кроят 6апка
21
1
 
18
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
А ТИ БЪЛГАРИНО ОЩЕ ЛИ СЪБИРАШ ПЛАСМАСОВИ КАПАЧКИ
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Мартинчо! Още солидарност трябва и можем да приемем и милион от тях! Тези хора са готови за работа и не трябва да се назлъндисваме, а веднага още тази седмица да гласува Парламента те да могат да работят без ограничение! Това ще е шанс и за България и вместо да сме на загуба и да тежат на бюджета може по- скоро да спечелим! От 30г. само я напускат тази държава- ето шанс сега да приобщим малко население!