Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците

Голяма грешка е да очакваме, че държавата ще покрива всичко
108
Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците
Снимка: БГНЕС

Отварянето на пазара на труда за бежанците от Украйна е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден.

Това заяви за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи, че това са хора с образование и желание да работят.

"Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго", коментира Димитров.

По думите му хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега.

Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит. Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити, заяви депутатът.

Той коментира, че икономическата цена от войната е огромна, като човешките жертви са най-ужасното нещо.

"Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.

Запасите са факт - те са за 90 дни - част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки,  тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.

Другото спешно е газовата връзка с Гърция  да бъде готова до лятото", каза още Димитров.

"Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
13
 
! Отговори
гнус ме е преди 2 години
Тая шушумига годин наред си изкарваше хляба да плюе срещу атомната централа. Айде сега да те чуем бе!! Първо на теб трябва да ти спрат тока
58
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Дали ще работят или няма да работят---повече от 40 лв няма да видят--така че е по добре да не работят--дори ще взимат повече от българите-ако ще им се плаща съботи и недели)))
57
1
 
16
 
! Отговори
аноним преди 2 години
скоро ще се питаме; Хляб ли? Какво беше това.
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да работят бежанците като Европейският съюз им плаща по 1200 лв. на месец или по 40 лв. на ден? Така е и със сирийските бежанци.
55
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цъкнете плюс ако в последните месеци сте си търсили работа но безуспешно .
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с цензурата е нещо нормално за властимащите.Телевизиите ясно,от време на време казват нещо.Реших да изкажа мнение на страничката на Кирчо."Българският премиер".Не Търпят критики хората.Но не се издържа. 280лв за ел енергия а се отоплаваме на дърва.Пенсийка мижава.Та мисълта ми е, докога ще траем това.Мислех си една възможност ама с придвижването трудно.Да бягам до румъния и се правя на бежанец.По голям е шанса да оцелея от колкото български гражданин в България.
53
1
 
4
 
! Отговори
Алко преди 2 години
До АнонименЕ много ясно, че са за помощи само, нали за това сложих усмивките. Ама кой ти разбира :) важното е хейта да върви!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния сме се развили защото много работим.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствен интелект.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алко, дали? Украинци и руснаци не са тук за да работят! Само им виж колите и чакай да дойдат и да подадат дори документи за бежанци! Тук са за да смучат без да плащат!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти я да не си мислят,че ще им дават помощи.
48
7
 
5
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Охааа, и сега като дойдат и почнат да бачкат за по 300-400 еврака, селяците ще трябва да се връщат по родните места :) ко да прайш, конкуренция брат :))) да живей капитализъма!
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия глупави хора-нашите политици, нямат наистина душа и сърце.Дали първото желание на човек преживял шока от война,загуба на син,баща,съпруг,ще е да почне работа? Ненормални хора.Точно този търговски свят отива по дяволите пред очите ни.Мошеника не мисли за болката на тези хора,а как да го накара да му работи.
46
4
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахаахахахах преди 2 години
украинците не са дошли тук за да работят! 15 години бях в туризма и такива гнусни хора като руснаци и украинци няма(освен евентуално евреи, но това е друга тема). Тези НЯМА да работят! Скоро ще ни се качат на главата. Очаквайте оплаквания от цялото черноморие заради гнусното им самочувствие и отвратително поведение. Всеки, който е работил дори един сезон в турзма знае какво имам предвид!
45
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 години
Доктора си е доктор, метача си е метач. Докторите няма от какво да се притесняват защото са малко в България. Метачите също са малко защото заплатат е ниска => няма от какво да се притесняват.
44
3
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
До 54Като по принцип на подобни евтино провокации, на шушляк с два лева в джоба не отговарям, но като знам как ще ти бръкна в либералния гъ... извинете душичка с два пръста ... Не мога се сдържа :))) Бъркаш. Склонен съм да приема, че доходите ми са над средното за форума , а за твоите съм убеден. Гладно ли ти е... :))) Яко, а?
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До столицата трудно ще стигнат тука е дукме,сигорно ще искат и по един чисто нов апартамент ново строителство.
42
1
 
12
 
! Отговори
Джони Далаверов преди 2 години
Аз съм за. Хвърлям личната карта,поназнайвам малко руски и ще си перна една боя на косата ала Мерелин Мъдо! Пей живот! Топла хотелска стая,гореща вана,шублера пълен с храна,какво му трябва на човека! Само от моята скумрия ще ттябва да се отърва,ще взема да и кажа че заминавам,примерно за фронта
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столицата е претъпкана има място в северозападна българия и в малките градове.
40
15
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
С това мислене ясно какво работиш. Нещо за таван 2-3000лв.. Шофьор, склададцжия, чистач или нещо подобно. Страхуват се за работата си само роби, които не умеят нищо.