Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците

Голяма грешка е да очакваме, че държавата ще покрива всичко
108
Мартин Димитров: Бързо да се отвори трудовият пазар за бежанците
Снимка: БГНЕС

Отварянето на пазара на труда за бежанците от Украйна е по-добре от това да им се дават по 40 лв. на ден.

Това заяви за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи, че това са хора с образование и желание да работят.

"Има условия за това и бързо трябва да се предложат конкретни решения. Особено, като войната продължи по-дълго", коментира Димитров.

По думите му хотелиерите, които настаняват бежанци у нас, ще получат първо по 40 лв. на ден за човек, а също и компенсации за тока до март, които са гарантирани засега.

Ако покажат сметки, че въпреки това не могат да се справят, този разговор е открит. Но голяма грешка е да очакваме, че държавата трябва да покрива всички разходи. Държавата не трябва да допуска да прави огромни бюджетни дефицити, заяви депутатът.

Той коментира, че икономическата цена от войната е огромна, като човешките жертви са най-ужасното нещо.

"Води се война на територията на Европа, това безспорно води до поскъпването на редица стоки, най-вече на енергоносителите. Това никой не може, за съжаление, да го избегне. Това, което ние в България можем да направим, е да бъдат взети възможните мерки специално за петролните продукти.

Запасите са факт - те са за 90 дни - част от тях са на територията на България, част от тях са на територията на ЕС. Сега трябва спешно да вземем мерки,  тези, които са на територията на ЕС също да бъдат гарантирани, че ще бъдат ползвани на територията на България.

Другото спешно е газовата връзка с Гърция  да бъде готова до лятото", каза още Димитров.

"Обмисля се компенсациите за небитовите потребители заради високите енергийни цени да продължат и след март. Това трябва да се направи, като цените ще се дискутират колко да бъдат. Удължаването трябва да бъде съобразено с това, кога ще приключи и войната, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
ЖендарПендар преди 2 години
Що триете коментари бе мазньоч??? Не ви е удобно нали, лицемери пропаднали!!! Знаем какво е свобода на словото или кво да си траем??? Тоя жалък жълт сайт скоро ще изчезне от Интернет!!! Мазньочипрости
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видов ден идва за негодниците, продажниците
17
4
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Хора тези Украински граждани са заплаха за Българските работници,те ще почнат работа на каквато и да е заплата и цената на труда ще се срине...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Говоря за хора с над 40г. трудов стаж, които "демокрацията" прати в гроба, а тези дето ти ги споменаваш...след 10г. ще ти определят правилата в държавата, защото законите ги правят пак любимите ти " демократи ", любезни *** и чуждопоклонници!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчни феодали, безплатни работници сънуват :)
14
1
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЩЕ ГИ ХРАНИТЕ ДОКАТО ИМА ВОЙНА. ПО ДОБРЕ Е БЕЖАНЦИТЕ ДА ИЗЯДАТ ТОВА КОЕТО ПОЛИТИЦИТЕ ИСКАТ ДА ОТКРАДНАТ
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе този нор мален ли е? Що не го отворихте така бързо при коронакризата и сума българи се оказаха без препитание? Да не почнем и тук война срещу Украинците. МВнимавайте! Че вече нема накъде да бегат.
12
0
 
31
 
! Отговори
БОГАТ БЕДЕН преди 2 години
Богат на беден не вярва,сит на гладен също. Днес слушах Ани Цолова по радиото,която се възмущаваше,че всички българи,които се жалват от ниски доходи и високата издръжка за украинците ,са платени????*** на Русия!!! Тази хептем е изплискала легеня,ама аз я разбирам. С заплата от 5 к. всеки може да реве за уктаинците,ама бабичката с 300 пенсия,какво да прави? Направо някой хора живеят в нереялен свят и всеки не мислещ като тях е враг! Това ли е ЕС.....??
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, eto koi ste puska novite stari smartonosni virusi po horata i jivotnite v dobrata trudova gostopriemna bulgaria, milite ukrainski christianski teroristi, koito sa dogovorili i prieli ot usa i velikobritania ogromni kolichestva ubiistveni virusi za bratiata si slaviani. zatova li vladimir klichko evakuira dasteria si v amerika?! zatova li sportistite na ukraina sa dobre evakuirani v chujbina? zatova li zelenski, jena mu, decata mu se kriiat v kilera i ne izlizat pri naroda si po ulicite?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как? Ама ще карате украинците и да работят ли? За какво ли дойдоха
9
0
 
20
 
! Отговори
До мартинчо преди 2 години
Мартинчо хубаво ще отвориш пазара на труда за украинците ама нали се сещаш ме това е нож с две остриета който ще бъде използван от ДС олигархията в лицето на КРИБ АИКБ БСК и т н !! Дъмпинга ще продължи с нечувана сила, българите отново ще стоят безработни а украинците ще бачкат за жълти стотинки докато ДС робовладелците продължават да трупат милиарди на гърба на съвременното робство . Така че ти си М-А-ЛОУМНИК
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо, но тия хора знаят ли български език!? Как ще работят на руски?
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай малко сега. Нали са майки с деца? Кой ще им гледа децата? Да ги вкараме в бг детските градини, че е празно и няма чакащи български еца за място и майки които понеже няма кой да им гледа децата стоят в къщи? Така ли? Това са скачени съдове бре Мартине! Кой ще им гледа децата? За българските деца няма места, ти украински ли ще вкарваш в градините?
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и ако се грижиха за българите ..
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3, за безработните Българи които не искат да работят ли говориш ?Тези с по 5-10деца на помощи ?
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе момче...нахрани си първо собствения народ щот не знаеш кво са 300лв на месец!
3
3
 
25
 
! Отговори
SS преди 2 години
и как разбра че са образовани, да не си им чел бележниците от 5 клас до сега? или щото са бели и руси са образовани. Не ви виждам логиката как съдите дали някой е образован....
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за българите?
1
1
 
31
 
! Отговори
Мислете за беднитеБГ преди 2 години
А безработните българи? А старците с по 15 лв. на ден? КОГА????