1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна

1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Обновена: 11 мар 2022 15:31 | 11 мар 2022 14:01, Веселина Йорданова
120
1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Снимка: БГНЕС

Близо 3100 непълнолетни бежанци са потърсили закрила миналата година у нас. Това каза Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, пред БНР.

Още по темата
От тях 293 са деца от 0 до 3-годишна възраст. Немалка част от тези деца са настанени в приемателните центрове за бежанци и мигранти, които държавата е разкрила към Държавната агенция за бежанците. Най-много непълнолетни бежанци, които са потърсили защита от нашата страна, са от Афганистан - 2600 младежи и девойки, от Ирак - 39, има и деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Винаги ги придружава някой възрастен и в България се установява, че те нямат формален роднина или близък, с който да бъдат, каза той.

Във връзка с военния конфликт в Украйна в страната ни не се отчитат непридружени деца.

"Все още нямаме украински деца, които сами да бягат от войната. Това почти не е възможно. Едно дете няма как да се справи само с този дълъг път", посочи Миланов.

Според експресно допитване сред приемните родители у нас една трета от тях са готови да приютят деца бежанци.

"Приемните родители се грижат за деца, които никой не иска или не може да се погрижи за тях в този конкретен момент. Българските приемни родители имат опит в отглеждането на деца, които са обект на насилие или злоупотреба, ние гледаме деца с увреждания и се грижим за деца от различни етноси и култури. Българите ще се погрижат за непридружените деца от Украйна, стига те да стигнат до нашата страна", коментира Александър Миланов.

Той направи паралел с бежанските вълни от Сирия и Афганистан.

"Ние в България подхождахме към тази група доста предубедено, виждахме в тях потенциални терористи, докато нашите колеги от европейските държави мобилизираха всичките си усилия и там тази бежанска вълна от непридружени младежи беше добре овладяна", посочи още Миланов.

Александър Миланов отчита, че настоящата бежанска криза е мобилизирала държавата.

"Защото при предишната бежанска криза бежанците бяха затворени в лагери като нещо страшно и опасно и, видиш ли, потенциалните терористи ще разрушат нашата държава. Изключително съм впечатлен от това как българите отвориха домовете и сърцата си, но това е един манталитет, който няма как да подминем – българите, ако могат да осиновяват дете, то винаги ще е русо, синеоко, което пее песничката за патенцето още на шестия месец от раждането си. Така че е лесно да се погрижиш за бели хора, които страдат. Надявам се сърцата ни да са отворени и за други етноси и нации, които страдат и бягат от военни конфликти", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Масата ислямисти идващи от третия свят, просто вземаха случайно дете, за да събудят съчувствие и след това го захвърляха при влизане, сравняването на двете вълни е нелепо, източна Европа да приема укрианците, запада да си взема онези дето изнасилват жените им и децата им ;) !!!
77
1
 
0
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Аз си взех породист Померан за 1300 лв с родословие ,въпреки че можех да си взема улична превъзходна за 0лв. Това трябва да отговаря на въпроса ви!
76
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Гледах репортаж за приемните "родители" у БГ и се отвратих. 90% шведски ***.... за пари!!! За едно мушкато не могат да себгрижат, камо ли за дете!
75
0
 
3
 
! Отговори
той преди 2 години
Миланов да каже колко от картотекираните при него приемни семейства са само с основни образование и колко са от ромски произход. В каква високо интелектуална среда ще настани децата.Повечето приемни семейства на неговата асоциация са такива, че той самия няма да си даде собствените деца. Но чуждите може.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са ми полубратя, а с чалмарите нямам нищо общо културно, религиозно или каквото и да е било.
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уведомила съм СЕМ за това заглавие. Извършва се проверка!
72
1
 
1
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До пена - какво ти говори Пена? Например, че мъжете имат достатъчно достойнство за да се бият за Родината си ли?
71
3
 
9
 
! Отговори
пена преди 2 години
Факта, че 95% от украинските бежанци са жени и деца, говори достатъчно...
70
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
Съгласете се, че ако някой иска да приема деца то той има право да изибира, какво дете ще вземе. Не е редно друг да налага каквото и да е за приемни семейства, важното е, че дават дом на деца.
69
0
 
12
 
! Отговори
друга култура преди 2 години
На 31.12.2015 'имигранти' поканени от Меркел опитаха да насилят сексуално над 1200 германки в Кьолн.
68
0
 
1
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Мария - защо? Защото е много заядливо, страхливо и шумно ли? Това ли е отговора на въпроса?
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, по-лесно е. Проблем?
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат право да делят хората по този начин. Журналистите, вие добре ли сте?
65
2
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Нормално да помагаме на деца и народи,които са близки до нас! За сирия ,афганистан и подобни пет пари не давам. Хайде стига сте ревали на чужди гробища.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "RUSNACITE OTKRITO KAZAHA 4E NA RED SA MOLDOVA I BALGARIQ. SA6TATA SADBA Q 4AKA I BALGARIQ. GOTVETE SE" --- хахахахахаха... дай линк, бе бот! Дай да видим къде какво са казали за България! А дано да е вярно, че да започваме празненствата ама надали...
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
RUSNACITE OTKRITO KAZAHA 4E NA RED SA MOLDOVA I BALGARIQ. SA6TATA SADBA Q 4AKA I BALGARIQ. GOTVETE SE
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости пишете в тази статия.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ден на ден, тоя сайт и журналисти деградират, ходете си бийте 234 доза ваксина и да се приключва с вас, аман
60
6
 
15
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Проблемът е, че арабите не се интегрират с живота в Европа. Аз като българка, ако отида да живея в Германия ще опитам да свикна с тяхната култура. Няма да започна да буйствам, че тоалетните не са с клекало. Ако искам тоалетна с клекало ще ходя в Ориента. Така е и с арабите, ако искат да носят бурки, мъжете да не се държат на равно с жените е редно да отидат в друга арабска страна. Ако искат да водят европейски живот да приемат, че тук се носят европейски дрехи, че жените са равни и имаме гейове
59
1
 
6
 
! Отговори
До Ужас преди 2 години
Я се прибирай в махалата и несе обяждай.Айде че децета ти се прибраха от просия.Отивай да ги отчетеш !