1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна

1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Обновена: 11 мар 2022 15:31 | 11 мар 2022 14:01, Веселина Йорданова
120
1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Снимка: БГНЕС

Близо 3100 непълнолетни бежанци са потърсили закрила миналата година у нас. Това каза Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, пред БНР.

Още по темата
От тях 293 са деца от 0 до 3-годишна възраст. Немалка част от тези деца са настанени в приемателните центрове за бежанци и мигранти, които държавата е разкрила към Държавната агенция за бежанците. Най-много непълнолетни бежанци, които са потърсили защита от нашата страна, са от Афганистан - 2600 младежи и девойки, от Ирак - 39, има и деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Винаги ги придружава някой възрастен и в България се установява, че те нямат формален роднина или близък, с който да бъдат, каза той.

Във връзка с военния конфликт в Украйна в страната ни не се отчитат непридружени деца.

"Все още нямаме украински деца, които сами да бягат от войната. Това почти не е възможно. Едно дете няма как да се справи само с този дълъг път", посочи Миланов.

Според експресно допитване сред приемните родители у нас една трета от тях са готови да приютят деца бежанци.

"Приемните родители се грижат за деца, които никой не иска или не може да се погрижи за тях в този конкретен момент. Българските приемни родители имат опит в отглеждането на деца, които са обект на насилие или злоупотреба, ние гледаме деца с увреждания и се грижим за деца от различни етноси и култури. Българите ще се погрижат за непридружените деца от Украйна, стига те да стигнат до нашата страна", коментира Александър Миланов.

Той направи паралел с бежанските вълни от Сирия и Афганистан.

"Ние в България подхождахме към тази група доста предубедено, виждахме в тях потенциални терористи, докато нашите колеги от европейските държави мобилизираха всичките си усилия и там тази бежанска вълна от непридружени младежи беше добре овладяна", посочи още Миланов.

Александър Миланов отчита, че настоящата бежанска криза е мобилизирала държавата.

"Защото при предишната бежанска криза бежанците бяха затворени в лагери като нещо страшно и опасно и, видиш ли, потенциалните терористи ще разрушат нашата държава. Изключително съм впечатлен от това как българите отвориха домовете и сърцата си, но това е един манталитет, който няма как да подминем – българите, ако могат да осиновяват дете, то винаги ще е русо, синеоко, което пее песничката за патенцето още на шестия месец от раждането си. Така че е лесно да се погрижиш за бели хора, които страдат. Надявам се сърцата ни да са отворени и за други етноси и нации, които страдат и бягат от военни конфликти", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес страдат наши братя,славяни.Да отворим широко сърцата и домовете си за тях,както направиха поляците,защото утре ние може да сме на тяхното място.Да не дава Господ.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- Бежанската криза преди - 99% Мъже между 18-45г. идващи от Афганистан, Иран, Ирак, Сирия и региона, където от 1979г. са обучавани за партизанска война от Руснаци, САЩ, талибани и т.н. И са готови да пребият и майка си с камъни.- Украинските бежанци - 100% Жени и деца (вкл. момчета под 18г.) И не на последно място - в земите на днешна Украйна и региона е имало няколко български държави, а сега има милиони хора с българска кръв и право да учиш в училище български до 4класНяма разлика, нали? :S
56
6
 
10
 
! Отговори
Бай Х преди 2 години
Което си е истина си е истина. С различно око гледаме на украинските и афганистански нежанци.
55
0
 
10
 
! Отговори
Уникално преди 2 години
Уникална журналистика, вие разцепихте с интелект
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще сезирам СЕМ за заглавието, подбуждащо към расизъм още сега!!!
53
3
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Както виждате и чувате белите европейци от Украйна НЯМАТ никакви проблеми със съседните държави и никой не казва нищо за подобни имигранти, които на са наша кръв и ген, сиреч ЕВРОПЕЙЦИ. Всички са Уелкъм и се надявам мнението на останалите българи да съвпада с моето. Това не е расизъм, а РЕАЛИЗЪМ.
52
1
 
0
 
! Отговори
точилар преди 2 години
До 4 (55) с други думи, точно расизъм.
51
1
 
1
 
! Отговори
Бай 100ян до днес преди 2 години
Имам още 100000000000000000000000000 ип адреса . Ако искаш да пробваме да видим кой е по корав!
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам да осиновя украинче.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите сме си добрички от където и да ни погледнеш.
48
3
 
14
 
! Отговори
4 преди 2 години
Не е върпоса са, че са бели, а че приличат на нас. По-лесно се съчуства на човек, който изглежда като теб. Не става въпрос за расизъм.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ми направи впечатление,че всички бягащи от Украйна са бели майки с красиви дечица и си помислих те нямат ли си от тъмните,които у нас са на път да ни претопят и ако си нямат да направим бартер.
46
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Разликата е, че украинците след войната искат да се върнат в страната си. Бягат предимно майки с деца и взрастни хора. Мъжете им се остават да се бият. Приемаме ги радушно, защото са близки до нас като рабиране и култура.
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не търсете под вола теле, всеки би помогнал на брат, сестра, братовчед от колкото на напълно не познат.Нас с хора от арабски, кюрдски и афганистански етноси нищо не ни свързва, нито език, религия, етнос!Защо тези от Близкият изток не отидоха в богатите на петрол държави, ами напинят за Европа?Защото и техните братя араби не ги искат.
44
0
 
17
 
! Отговори
mazen преди 2 години
Пак толерастия.Автора е някой ляв съединител, щом не прави разлика между мъжете, които са икономически емигранти, прикрити и спящи клетки на терористи (мюсулмански) и бягащите от насилие жени и деца.Бял ден да не види тоя автор, честно.
43
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кои им викате ариици това не са българи това е неква друга раса,българи няма със сини очи това са руснаци.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София има църква, синегога и джамия на разстояние 300 м. една от друга. И това ако не е либерално.
41
4
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
А съпруга ти какво е работил,за да взема 300 лв.пенсия?А осигурявал ли се е?Стига сте плакали за неща,за които сами сте си виновни.
40
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Винаги съм искал 3-тата световна да е Християни срещу Мюсюлмани , Бели срещу Брадати , Хора срещу При.***.ти. Много ми е гадно че сами ние се избиваме !!
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са потомци на обединените племена-прабългари и славяни. Прабългарите са тъмни с тъмни коси и очи, славяните със светли очи и коси. Така, че при нас има от всичко.