1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна

1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Обновена: 11 мар 2022 15:31 | 11 мар 2022 14:01, Веселина Йорданова
120
1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Снимка: БГНЕС

Близо 3100 непълнолетни бежанци са потърсили закрила миналата година у нас. Това каза Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, пред БНР.

Още по темата
От тях 293 са деца от 0 до 3-годишна възраст. Немалка част от тези деца са настанени в приемателните центрове за бежанци и мигранти, които държавата е разкрила към Държавната агенция за бежанците. Най-много непълнолетни бежанци, които са потърсили защита от нашата страна, са от Афганистан - 2600 младежи и девойки, от Ирак - 39, има и деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Винаги ги придружава някой възрастен и в България се установява, че те нямат формален роднина или близък, с който да бъдат, каза той.

Във връзка с военния конфликт в Украйна в страната ни не се отчитат непридружени деца.

"Все още нямаме украински деца, които сами да бягат от войната. Това почти не е възможно. Едно дете няма как да се справи само с този дълъг път", посочи Миланов.

Според експресно допитване сред приемните родители у нас една трета от тях са готови да приютят деца бежанци.

"Приемните родители се грижат за деца, които никой не иска или не може да се погрижи за тях в този конкретен момент. Българските приемни родители имат опит в отглеждането на деца, които са обект на насилие или злоупотреба, ние гледаме деца с увреждания и се грижим за деца от различни етноси и култури. Българите ще се погрижат за непридружените деца от Украйна, стига те да стигнат до нашата страна", коментира Александър Миланов.

Той направи паралел с бежанските вълни от Сирия и Афганистан.

"Ние в България подхождахме към тази група доста предубедено, виждахме в тях потенциални терористи, докато нашите колеги от европейските държави мобилизираха всичките си усилия и там тази бежанска вълна от непридружени младежи беше добре овладяна", посочи още Миланов.

Александър Миланов отчита, че настоящата бежанска криза е мобилизирала държавата.

"Защото при предишната бежанска криза бежанците бяха затворени в лагери като нещо страшно и опасно и, видиш ли, потенциалните терористи ще разрушат нашата държава. Изключително съм впечатлен от това как българите отвориха домовете и сърцата си, но това е един манталитет, който няма как да подминем – българите, ако могат да осиновяват дете, то винаги ще е русо, синеоко, което пее песничката за патенцето още на шестия месец от раждането си. Така че е лесно да се погрижиш за бели хора, които страдат. Надявам се сърцата ни да са отворени и за други етноси и нации, които страдат и бягат от военни конфликти", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Колю Джамбаза преди 2 години
да - щото и майка му има големи и сини очи
17
1
 
13
 
! Отговори
ХАХАХХАХАХАХА преди 2 години
Що сте цензурирали думата м.у.р.г..а.в.о . Толкоз и ви дразнят този тип хора .ХАХАХАХХХАХХАХАХ
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е за украинските читатели!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред Бога всички сме равни.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по-трудно ли е да се погрижиш за чисто българче в България? Понеже за повечето такива държавата от 22 години лев не дава! И когато се наложи лечение - събираме капачки! Въпреки че се наляха милиони в тестове с плюнки. Които плюнки трябваше да се доставят директно пред сградата на МС! Срам и позор за управляващите, изредили се на държавното кормило през тези години - това са платени маскари и проводници на чужди интереси, национални предатели и родоотстъпници!
13
4
 
11
 
! Отговори
До Ал Миланов преди 2 години
Другарю ционист и отпа-дък . Това ме българите и истинските европейци си отвориха домовете за БЯЛИ бежанци и в случая ЗА украинци има много отговори.1- САМОСЪХРАНЕНИЕ НА ДНК , 2- Братски нам народ , 3-КРАСИВ ГЕНЕТИЧЕН КОД ЕВРОПЕЙСКИ КАТО НАШИЯ,4- МИРОЛЮБИВ НАРОД ТРУДОЛЮБИВ -ЕВРОПЕЙСКИ (няма как др.яче да е),5- ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ИКОНОМИЧЕСКИ МИГРАНТИ А РЕАЛНО ЗАСТРАШЕНИ ХОРА КОИТО БЯГАТ ИТ РЕАЛНА ВОЙНА И РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА ЖИВОТА СИ,6- Бежанците от Украйна са истински бежанци и те са 99% майки с дец
12
6
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Бежанците от Сирия - 99% млади мъже. От Украйна 99% жени с деца. Ай сиктир!!! Кога ще правим българският Азов?
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобни статии си ги пишете на украинските нацисти!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие какво се опитвате да ни разделите на черни и бели ли? Разделяй и владей.
9
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят се вълнува за украинските бели арийчета, а в Африка поколения израснаха във войни! ЗАПАДналото лицемерие е безгранично
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви е срам. Какви са тези статии, това е расизъм.
7
4
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Бяло и синеоко срещу *** и чернооко е като породиско куче с родители шампиони срещу улична превъзходна. Не ме критикуайте мен,това не е мое мнение а общоприетото мнение!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Ами преди 2 години
И аз да кажа. Да.
5
1
 
26
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Аз на тоя Александър ще му задам следният въпрос. Вижда ли той разликата между жени с деца струпващите се на граничните пунктове и нелегално преминаващите "мигранти" 3 3 през нощта, които интересно защо са само млади мъже?
4
1
 
23
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Егати ЗАГЛАВИЕТО ?
3
0
 
9
 
! Отговори
Герги преди 2 години
Да...
2
1
 
27
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
ЕСТЕСТВЕНО! Никой не иска троянски кон.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da