Трудностите пред медиците от Украйна да започнат работа у нас

Основната пречка е незнанието на български език
31
Трудностите пред медиците от Украйна да започнат работа у нас
Снимка: БГНЕС

Българската нормативна уредба може да се оптимизира, за да се приобщят медицински специалисти бежанци от Украйна. Това мнение изрази в интервю за БНР Красимир Грудев, председател на Сдружението на частните болници.

По думите му има много желаещи такива специалисти да работят в България.

„Първата и то немалка пречка е езиковата компетентност. Знанието на български език е необходимо за защита на правата и на пациентите, и на самите лекари, ако има неблагоприятен развой на лечението на пациентите. Това е нещото, от което трябва да се започне“, посочи той.

Според Грудев могат да се организират дори неформални езикови курсове, например в градове като Варна и Бургас, където от години живеят украинци, които знаят много добре български.

„Немалко лекари са завършили в Украйна включително – лекари, които са учили в тамошни медицински университети и впоследствие са признати техните дипломи на базата на приравнителни изпити в България и те практикуват“, отбеляза още Грудев.

Един от начините за контакт с реалната здравна система и в процеса на подготовка за официална работа в нея е украинските медицински специалисти да работят като болногледачи, макар това да е вид заобикаляне на закона, поясни Красимир Грудев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
От известно време насам в Бургас започнаха да се появяват българи завършили в Украйна. Масово хората бягат от тях, защото се оказа, че са завършили без един път да стъпят на украинска земя. Иначе очаквам скоро да има и руски бежанци. За мен разлика между уукраинци и руснаци няма. Едини и същи *** са. Лошото е, че се навъдиха още повече в бургас и очаквайте скоро и едните и другите да искат да освободят българското черноморие от българското присъствие.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При украински медик не стъпвам! Като ги гледам тьотките по Графа тези дни, какви намусени и надменни лица имат, не бих поверил живота си в ръцете на такива хора.
27
3
 
6
 
! Отговори
един преди 2 години
До ufuf Пич, тук поне имаш свободен избор на екип, дет се казва. Ходи и си избирай украинци и руснаци да те лекуват, еднакво некомпетентни са.
26
7
 
1
 
! Отговори
ufuf преди 2 години
До един Ти не си "един" а си една *** гадна долна вмирисана *** с *** на кухата глава.
25
3
 
10
 
! Отговори
един преди 2 години
До анонимен И аз съм лекар и съм работил с украински лекари. За нищо не стават, тотално некомпетентнии. Лекуват по някакви руски методи с руски и украински лекарства, които никой не знае какво и колко съдържат. И там човешкият живот няма никакво значение. В буквалния смисъл
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са глупости! Езикът се учи за два три месеца- близки езици са! Да ги взимат щото немците ги прибират и пари дават, а нашите докато се назлъндисват съвсем ще останем без лекари... във Видинско трагедията е огромна... по- скоро местното население ще научи руски, но лекари им трябват спешно!
23
2
 
8
 
! Отговори
Истина преди 2 години
много ми е странно как аз разбирам украинци и руснаци на 90% а те мен на 20% само
22
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз съм лекар. Езикът е близък и те ще се адаптират. Освен това повечето лекари имат понятие от английски. Медицинската терминология ползва латински и старогръцки думи и в Света е една и съща. Добре са дошли колегите. Имаме нужда от още много лекари у нас.
21
1
 
7
 
! Отговори
един преди 2 години
До mm Освен СПИН, те са и на първо място по туберкулоза. Обикновено първо диагностицират туберкулозата, и ако е при млад човек, изследват и СПИН, който почти винаги е положителен. Преди няколко години бях на посещение в няколко болници в Киев, където в туберкулозна болница имаше родилно отделение
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е по-добре да си украинец, отколкото българин...
19
2
 
16
 
! Отговори
един преди 2 години
В БГ специализацията по кардиология е 4 години, по вътрешни болести - 5 години, по коррмна хирургия - 5 години; в Украйна всички специализации са с продължителност 1 година. Смятайте какви специалисти са. Нито една страна в ЕС не им признава нито медицината, нито специализацията
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е извън ЕС и техните дипломи не се признават в Европа. Трябва да държат приравнителен изпит , което предполага владеене на българския. Оттам нататък да работят за смешни заплати в България. Няма как да стане. Ще отидат в западно- европейска държава за същата процедура, но за многократно по-високо заплащане след това. Така че оставете тези мечти да експлоатирате украинските доктори.
17
0
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Основно изискване пред всички медицински специалисти да работят на запад е да знаят местния език.
16
1
 
15
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Хиляди български фармацевти си купиха дипломи в Уркайна , какъв е проблема за уркаинците с купени дипломи в Уркайна да покажат и те талант тука ?!?!?!?
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по добре да умре човек от колкото да го лекуват украински "специалисти"
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие по-добре гледайте до задържите наличните лекари и сестри, и да върнете тези, които вече работя в чужбина. А не да мислите как да прецакате украинските специалисти да работят тук за жълти стотинки.
13
1
 
14
 
! Отговори
mm преди 2 години
В България от 86 година до сега има регистрирани към 3300 болни от СПИН ,а Украйна е на първо място с над 200 000 ,според СЗО са далеч повече ,но просто не са медицинки установени
12
0
 
13
 
! Отговори
Безкористност преди 2 години
Злокобно потъркваме ръце да си "наберем" компетентни и образовани кадри, ама същото правят и на запад... И познайте какво ще стане - тук евентуално да останат някои с местни роднински връзки или БГ произход, или такива които не просто не стават или ги не искат на запад.... А в момента ние просто трябва да помогнем на страдащи хора и да не мислим за "далавера".... Доброто рано или късно се връща ... Някога и ние сме бягали към тях подгонени от османците... и са помагали и са ни приели ...
11
6
 
18
 
! Отговори
mm преди 2 години
До няколко години ще има бум на СПИН из цяла Европа и в частност болничните заведения ,за кво мислите тъпите англичани и американци не искат бежанци от Украйна
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазните български чорбаджии потриват ръце без капка свян.Ама май ще ими излязат криви сметките. Тези "бежанци" са тук за малко и или ще се върнат по домовете си или ще духнат към немско.

Спонсорирани публикации