Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте

Владимир Иванов: Не се налага да спираме износа на зърно
21 мар 2022 17:15, Анисия Иванова
143
Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените". Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Войната в Украйна оказа сериозен ефект върху увеличението на цените на храни, основни стоки и горива. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища. Това доведе и до презапасяване от страна на потребителите.

Още по темата
Иванов подчерта, че презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.

"Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме ситуации от преди 20 години и да останем без зърно.

Попитан докога ще продължи поскъпването на олиото, Владимир Иванов отговори: "Олиото за седмица отбеляза ръст с 1 лев, буквално стигнахме до ниво 4,64 лв. Създаде се много паника, много държави започнаха да си прибират резервите. Че има определени играчи, които искат да спечелят страшно много в такъв тип напрежение, има, но не е това причината. Основната причина е, че доста количество олио се прибра заради войната в Украйна. Но е нормално да се случи, тъй като Русия и Украйна са основни производители на олио и пшеница."

От думите му стана ясно още, че има и поскъпване на захарта - то е от 0,25 лв.

"При захарта имаме относителен стабилитет, а поскъпването се дължи на международното такова. Не мисля, че със захарта ще имаме проблем. Брашното вече регистрира ръст около 0,30 лв. на годишна база. Тези процеси започнаха от нестабилния енергиен пазар. А по-скъпа газ означава и по-скъпи торове, по-скъпи фуражи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Той успокои, че страната ни разполага с достатъчно олио.

"Пресните плодове и зеленчуци влизат в период на по-голямо предлагане, наблюдаваме намаление на краставиците. Средната цена е 4,16 лв. При домата също регистрирахме намаление. Ще започне и предлагането на много българска стока. А най-добрата новина за потребителите е, че свинското месо е точно на равнището от миналата година. Това е супер развит сектор, но са необходими помощи от страната на държавата. "Птицевъдство" - отново много развит сектор, достатъчно предлагане на висококачествени яйца и едно от най-качественото пилешко месо в Европа", посочи Владимир Иванов.

При млечните продукти пък имаме поскъпване от 20-22% на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
27
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
И какво минимална заплата не ви ли стига,украинските бежанци вземат някакви си 1200 лв
78
10
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Еснафлъка у българина веднага без връх В момента Украйна води война за опазване на цивилизацията *** се запасява с олио дето ще му се наложи утре да го изхвърли
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха ,нека Петков публично да излезе и да цитира заглавието на новината.Ще бъде линчуван публично
76
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Току що по ТВ-то казаха че стоките поскъпнали с 13%, а сметките за ел, и газ 14%. Сметката ми за газ се вдигна 3-пъти, а хляба от 90-1.05 сега е 150-160. Как ги смятат тия проценти аз не мога да разбера." - Производителя го дига с 13%, купувача на едро го дига с 26%, преработвателя го дига с 39%, разпространителя го дига с 52%, магазинера го дига с 65% и те ти ляб от 1.00 на 1.65. Ко не разбра вдигнаха го всички с по 13% :D
75
2
 
15
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Астралният брат на виденов ще ни довьрши - който има шанс да се спасява от тук
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време средната класа, дето никога не се бяха занимавали с бизнес се оплакваха, че Бойко мачка бизнеса. Те, ти бизнесмени без каиш. :D
73
1
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
На 7.04. от пенсията ще похарча максимум за пакетирани стоки, защото няма инфлация.
72
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП на просто Киро -Поскъпването Продължава-Продължаваме Подмяната.Което си изберете, все ще е вярно.
71
2
 
9
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Аз ли съм *** , или немога а смятам. Току що по ТВ-то казаха че стоките поскъпнали с 13%, а сметките за ел, и газ 14%. Сметката ми за газ се вдигна 3-пъти, а хляба от 90-1.05 сега е 150-160. Как ги смятат тия проценти аз не мога да разбера.
70
3
 
20
 
! Отговори
Продължаваме пеша преди 2 години
Поскъпването продължава
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе комунократунковци, включително и тези от редакцията. Не си струва да триете коментари неизгодни за чорбаджиите. Не се интересувам колко пари са изхарчили по сегашните управляващи и колко са си върнали досега. Явно бързат, щото не се знае утре какво ще последва. Той червения бизнес го понатиснаха да увеличи заплатите срещу някаква компенсация от вдигането на цените. Нещата отиват към равновесие на ниско ниво, щото този номер върви само вътре в държавата
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е "нашите" хора да кажат "Нищо не можем да направим, такова е положението в целия свят" вместо хората на "другите". Помпозният театър с уволненията и изчегъртването беше ясно, че няма да промени нищо съществено в държавата.
67
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем, евролидерите вече ни призоваха да стоим гладни и на студено, за да му е гадно на Путин.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качамак, качамак вчера ядох, днеска пак. Що да сторя, сиромах, с празен, изгладнял стомах. Качамак, качамак вчера ядох, днеска пак
65
0
 
20
 
! Отговори
истина преди 2 години
Владимир Иванов - цените ще скачат, не се призапасявайте, по малко ще ядете. Искахте промяна, получехте я. Още нищо не сте видели. Вижте как руснаците се вталяват.
64
2
 
25
 
! Отговори
Споко ! преди 2 години
Вече без свян и срам ни казват , че ще обедняваме сигурно и с гаранция от министри и самия Просто Киро ! Е, честита да ни е "промяната" - скоро всички ще ровим кофите за отпадъци !
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се защо ли у нас толкова ревностно гледат властите на притежанието на лично оръжие от обикновените хора . Толкова ли е страшно?
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех си че поне в началото ще се въздържат от ченгесарско-чалгарските си номера. Веднага се видя по движението на икономиката кой е МУТРА. Цените са следствие . Една година президенските хора цоцаха държавата. Кой се уреди със службичка ? - Най верните. Е, Фуражков също е кремълско-позитанска кукла - по манталитет и произход. Там вече не се плаща с пари, но издънката струва скъпо. Не можеш да вземеш самолета за Канада
61
2
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Промяната ви излезе през носа с 40% инфлация. Ще плащате яко с тези смотани и мизерни заплати и пенсии, които няма да се увеличат никога.
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Иванов бил голям шегаджия. Не се презапасявайте, за да си купите същите стоки след месец с 10% увеличение, хахах!