Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст

Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването
103
Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Това каза пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Още по темата

Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостъци в системата, а напротив - системата доста добре се е спралила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, докато Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според проф. Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев.

Генчо Начев коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ни лекува?Това са всички членове на финансираната от еврофондовете мафия притежаващи строителния бизнес, банките, ЖИПОВЕТЕ, яхтите, частните самолети и т.н.С много пари всичко става - това е лозунг за 97% от населениено, успешно наложен от 9 септември 1944!!!Колкото си по елементарен толкова си и по-алчен!!!или С нахалство всичко се постига!!!
81
0
 
7
 
! Отговори
ЕС ЕС преди 2 години
ЕС е супер като идея, но на практика не работи. Трябва тотална реформа и повече инициатива за малките държави. Швабите тотално се провалиха с управлението на съюза, да не говорим за Фон дер *** и сделките с Файзер и Модерна...
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно тези които държавата изучи и после избягаха в чужбина.
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕС провал 90 Кой е искал, да не би да са ни питали? Вие кой сте и какъв сте, та ръсите тук непрекъснати обвинения към нас? Някой соц партиен секретар, който не е успял да се прикачи да краде някъде ли?
78
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Ето това е по-страшно и от войната в Украйна и от пандемията,та дори и от непосилните вече цени в страната.Но на никой не му дреме за болната и изчезваща Майка България
77
1
 
11
 
! Отговори
ЕС провал преди 2 години
Нали искахте в ЕС - ето ви и резултатите - работоспособното и квалифицирано население замина на Запад, а територият ни завзе финансираната от еврофондовете мафия. След Сомалия, България е на път да стане провалена държава.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 82 88 И досега само на частно се преглеждам при специалисти, но стои въпросът с отговорността. Когато лекарите бъдат добре заплатени и в добри условия, нямат никакво оправдание за грешките, лошото отношение, нулевия ефект от лечението и т.н.
75
3
 
4
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
До Анонимен... Никой лекар не е длъжен да работи със здравна каса, "всеки сам си преценя" дали да сключи договор с нея. А като няма по каса - отиваш кеш, да се преглеждаш на частно. И така ще стане с повечето специалности.
74
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Муахаха 78 Всъщност се наложи да "станем", защото не можем да разчитаме на тях. Грешката Ви е, че не сте забелязали кое повика, кое беше първо.
73
0
 
1
 
! Отговори
Путин = БОГ преди 2 години
Спокойно, Светий Путин ще ни излекува всички с няколко атомни
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 75 79 Изключая мангоджери, не мисля, че към лекарите има лошо отношение. По-скоро те се отнасят лошо към пациентите.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79 Нещо ще споменеш ли за отношението на лекарите към пациентите. Неслучайно хората не искат лични лекари, за да нямат много контакти с голям брой медицински лица. Пациентите са принудени да търпят настроенията на всеки.
70
0
 
12
 
! Отговори
до Анонимен 65 преди 2 години
Защо ме изтрихте? Лечението в ортопедиите е едно от най- скъпите. А престоят в отделението е 100 лв. на ден, за избор на лекар 900 лв. За едното нищо оставяш 1500 лв. Имплантите (отделно) им са над 1000 лв. винаги и са задължителни. За да лекуваш травма ти трябва най- малкото 5000 лв. После другаде ходиш да се долекуваш. Със заплата 600-700 лв. нето как се заделят такива суми?
69
7
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
"Не всичко е пари" !! И отношения трябва! Виж отношението на австрийци, немци към лекарите, учителите, полицаите... виж го в БГ! Научение сме да мислим, че щом някой взема заплата от държавата, то той ние длъжен и ни е роб и може да го унижаваме! Гарантирам ти, че и да направят заплатите на медицинския персонал като в Германия, повечето пак няма да се върнат в БГ!! С диваци на никой не му се занимава вече и срещу пари!!!
68
3
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Е как кой бре, нали всички сте вирусолози, имунолози, експерти медици?! Нали медиците в БГ са некадърници, убийци, мафия в бели престилки?! Лекувайте се с ракия и сланина, сухите съчки да мрът и това е! Каквото повикало, такова се е обадило - е казал този народ, ама едно време като е бил мъдър!
67
0
 
11
 
! Отговори
Народна преди 2 години
Голяма част от сестрите ходят на 2 места на работа Безобразие толкова ли не може да имат прилично заплащане
66
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
В общинските болници 80% от сестрите са пенсионери Наскоро видях парадокс болна помагаше на сестрата да отиде до тоалетна защото е на 70 и я болят краката Докарват я на работа и до там за да попълва бройка
65
0
 
9
 
! Отговори
Големия Робот преди 2 години
Както написа по-долу един колега. Всичко се свежда до пари. Докато сме омотани от люлка до гроб в тази система нищо никога няма да се промени. Ние сме неспособни да се променим, затова идните поколения, ако изобщо оцелеят, ще наследят от нас една Земя, опустошена от алчност и малоумие
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИКОЙ НЕ ПИТА ПАЦИЕНТИТЕ КАК Е УДОБНО ЗА ТЯХ, КАКВО Е МНЕНИЕТО ИМ, КОЕ БИ БИЛО ПО- УДАЧНО, а уж здравеопазването е за пациентите. Ама май здравеопазването не е за пациентите, а е за пълнене на джобовете на лекарите. Реформите ги правят лекари и министри според нуждите на лекарите и в тяхна угода, а не според нуждите на пациентите.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 Какво общо? Бананите са много полезни за здравето, между другото и какъв беше проблемът да ги има и по соц-а, вместо да им взимаме рогозките и другите непотребни продукти? Същото е и с тоал.хартия - какъв беше проблемът да я имаме? Превратът си беше вътрешнопартиен, та да обвинявате нас е просто лъжа. А лекарите и тогава бяха с малки заплати, но не можеха да отидат в чужбина, това е + на онова здравеопазване - затвор за бедните лекари.