Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст

Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването
103
Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Това каза пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Още по темата

Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостъци в системата, а напротив - системата доста добре се е спралила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, докато Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според проф. Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев.

Генчо Начев коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна трябваше да премахнат личните лекари. Да ги изпращат в отделенията и в Спешна помощ, там има глад за кадри.
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от личен лекар. Само направления издава. Нищо не лекува. Само чакане, губене на време, дълги обяснения... Често не изслушва пациента и го праща при неправилния специалист. Пак чакане, пак обяснения и след 1 месец изследвания и прегледи, изпраща пациента при друг специалист- пак чакане, загуба на време, обяснения, изследвания цял месец... От кабинет на кабинет, от лаборатория на лаборатория, време, нерви, обикаляне, чакане... без диагноза, без лечение...
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сега имате банани и тоалетна хартия, какво повече искате?! Преди имахте здравеопазване, но нямахте банани и тоалетна хартия. Затова направихте преврат, за да замените здравеопазването с банани и тоалетна хартия.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мойто джипи не ме е виждало от 15 години. За какво ми е?
58
2
 
9
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Недалновидната политика на слабото правителство продължава.Самата министърка не е завършила медицина и е посредствена търговка на лекарства.При над 1500 случея на Ковид се сваля пандемичния режим.Той се въведе при има няма 30 случея ако помните преди 2 години. Това означава , че в бюджета няма средства за довършване на пандмията като цяло.Много слаб е и финансовият министър , който няма визия за приоритетни разходи, което ще доведе до плачевно състояние на здравната система.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви каза, че можете лБъркате си в хазната, която пълним ние, как ви скимне.екувате украинци безплатно? Питахте ли ни? Аз искам да знам къде ми отиват данъците и защо трябва да издържам украинци. Без
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля, че са малко. Ако някои услуги станат он лайн няма да има такива струпвания пред кабинетите. Има нужда от реформи и органиация на здравния процес, както и адекватно високо заплащане за тази професия, както и за медицинските сестри.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можете ли да си представите-до мен в стаята лежа една жена на 85 също със счупен крак, същата фактура. Лекар и при това работещ и без капка свян и поискаха 3 бона. Ся за дреболии като престой и прочие-па да не издребняваме. И аз я питам за какво са тия осигуровки и тя вика, ми за заплати на лекарите, за консумативи....Моля? А за какво са осигуроввките, а? Нали затова?
54
3
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
В КИТАЙ ЕДИН КОМПЮТЪР ЗАЩИТИ ДОКТОРСКО ЗВАНИЕ, КАТО ОТГОВОРИ НА 500 ОТ 700 МЕДИЦИНСКИ ВЪПРОСА /ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ/. АКО ИЗПИТАМЕ НАШИТЕ ЛЕКАРИ И НА 50 ВЪПРОСА НЯМА ДА ОТГОВОРЯТ. 1/3 СА ПЕНСИОНЕРИ, УЧИЛИ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ МЕДИЦИНА И ЗНАЯТ ДА ЛЕКУВАТ КАТО БАБА МИ - С КОМПРЕСИ!
53
1
 
13
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 2 години
ВИДЯ СЕ ПРИ КОВИДА, ЧЕ ЛИЧНИТЕ СЕ СКРИХА И НЕ ИСКАХА ДА ЛЕКУВАТ. ТЕ И НЕ ЗНАЕХА И НЕ МОЖЕХА. ОКАЗА СЕ ЧЕ САМО В БОЛНИЦИТЕ СА ИСТИНСКИТЕ ДОКТОРИ.
52
0
 
8
 
! Отговори
до преди 2 години
кога болниците ще са търговски дружества! До кога ще се точи ЗК със скъпи и убийствени процедури. По здравна каса ти изписват най-скъпите лечения и лекарства. Не е нормално! Но в това направление няма и не виждаме промяна! Ще се лекуваш ако имаш парил Това е истината. Здравеопазването стана лукс, особено за пенсионерите! Същото е и за зъболекарите! Там нещата са още по-плачевни! Хората не могат да лекуват зъбите си - директно ги вадят! Ставаме най-беззъбата нация
51
0
 
8
 
! Отговори
ДЖИ ПИ преди 2 години
В ЕРАТА НА КОМПЮТРИТЕ И ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ТОВА ПИСАНЕ И ЧАКАНЕ ПРЕД КАБИНЕТА ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЗА КРЪВНО?
50
0
 
6
 
! Отговори
петрова преди 2 години
E нали ще ги махат скоро и ще ходим направо на специалисти при нужда.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 При все това се нарича здравна :), а не - болнична, примерно.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Този 59 Това е Вашата гледна точка. Съсловието идеално, но го плюят.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен -Правилният въпрос е как да се поддържаме здрави, а не кой ще ни лекува. -...- Този въпрос е доста встрани от здравната система!
46
3
 
6
 
! Отговори
Този преди 2 години
От просотията няма кой да ви излекува.От там произлиза всичко вкл. и липсата на лекари.Да не говорим за специалисти щото за такъв се учи поне 10 години и се пароботи още толкова.А за сериозни болести от които може човек да умре попадаш при такива .Ама нали се водихте по медиите с тяхната политика да се плюе съсловието.Та сега има проблеми.А за джи питата - може и без специалност.Там е първи фронт ако не сте разбрали.Но има и интернет.Там пише всичко.Защо са ви доктори.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ххх 57 Най-напред няма демокрация, затова и другите проблеми. Ние сме си в пост соц период.
44
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 2 години
Личните лекари са регистрирани като еднолични търговци. Те на практика не са към Здравната каса и останалата система за лечение. Има поликлиники където не взимат сестри ,за да не им плащат и на тях. Всичко е сведено до едни пари и затова в кабинетите и извън тях е пълна мизерия. Ние очакваме от тези хора лечение, направления ,документи за ТЕЛК и какво ли не , а те искат само фирмата им да печели... Кошмар някакъв...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладът ще ни лекува и не е шега. Цикличният глад отключва процесите на самолечение и самовъзстановяване на тялото.