Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст

Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването
103
Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Това каза пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Още по темата

Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостъци в системата, а напротив - системата доста добре се е спралила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, докато Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според проф. Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев.

Генчо Начев коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви лекува другаря Радев, по устав в бяла престилка!:)))))
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да се запитаме кой и какво ни разболява и как да го избегнем. Какъв е правилният начин на живот, за който сме предназначени. Човешкият организъм е много добре проектиран и изпълнен. Просто трябва да го опознаем и да не го разболяваме.
40
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До никой няма да ни лекува - а защо врещяхме, според вас? Да не би да бяхме прави, че и сега да изискваме някакво суперздравеопазване с гениални лекари при подобна държава? Ами че никъде по света няма подобно нещо! Богат ли си, ще си лекуван по последната дума на медицината, беден ли си, не и точка по въпроса.
39
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Никой няма да ни лекува, защото дружно врещяхме срещу тях, макар че срещу някои с основание, но въпреки това и те са хора, а хитрия ЕС ни изсмука де що читаво имаше, че и селското ни стопанство по някакви начини ликвидира, едновременно им създаваме работа на тях, и им ядем пластмасите. С лекарите и сестрите е същото, причините явно са и в нас, и навън, защото солидарност има само на приказки.......
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравната система изобщо е сбъркана, защото задава неправилни въпроси. Правилният въпрос е как да се поддържаме здрави, а не кой ще ни лекува. Като задаваме неправилни въпроси, получаваме неправилни отговори. Твърде много хора са болни. Това може да се промени.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
GP-та не са лекуващи лекари! Те са посредника за назначаване на лечение. Необходими са за сега! Най-големият провал в системата са т.нар. "Мед-центрове" с "кабинетни специалисти на бюро"! Там само губят ценното време на хора със заболявания! Убедих се, след многократно заблудено ходене по "центрове", че само в клиника е възможно да се получи помощ, ако не е късно! Останалото е блъф за смучене грешни пари от ЗдрКаса!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те без друго рядко лекуват някого. Ползват се като разпределителна гара и за болнични.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разработват ваксини за всичко, що са ни джипи? Скоро и хирурзи да няма - пак ще има нови ваксини. Постепенно ще отпадне и храната и водата като необходимост ... нямам онова предвид, няма да имате апетит от ваксини.
34
1
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Че кой разчита на ДжиПито? Измислени направления за очен ,ушен лекар или хирург? За настинките си се лекуваме сами!
33
1
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
личните лекари тази институция се доказа като изключително вредна 2 часа вмръсния и непроветрен коридор на дкц и накрая се оказва че няма направлениесъс здравната книжка всеки да ходи където му е наи удобно стига с тезинаправление вие ни съсипахте здравето ами електр рецепта на всеки 3 месецада се ходи при л лекар ами тои е диспечер които прибира 3 лв потр такса
32
1
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
То не а само лекари, недостиг има във всички сфери където се изисква малко повече мозък от средното. Аз се занимавам с геодезия и не мога да насмогна от работа.. жена ми се сърди, че работя до 9-10 вечерта, клиентите ми се сърдят, че ги бавя. По общините само бабички работят, младите не могат да пишат правилно, как ще им дадеш да работят с документи. Пълна скръб.. и то на тази немотия, един да има малко в час и се приема, че е голям специалист. Особено в малките градове е много зле
31
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 2 години
До Анонименвзема ,но не от джоба ти
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ми обясняват евроЖендъретЕ, колко било убажо в ес. Да хубаво е , но за тях. Получават работна ръка от слугинажа си
29
1
 
16
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Ако за толкова години "демокрация" вместо да симулират дейност и да крадат парите да бяха направили истинска реформа сега щяхме да сме здрави!Трябваше който бачка и му удържат здравни осигуровки да се внасят по негова лична сметка и при нужда да се вземат парите отттам а не 40 години да ми удържат и да не съм ползвал никога лекарските "услуги"!Пред кабинетите из задънената провинция не можеш да се уредиш от тумби вечноболни индийци никога нищо неплащали.в болниците същите се излежават на почивка
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво лекуват джипитата - настинка с антибиотици?Повечето лични са обикновени медицински администратори, по-скоро стопери, за да няма държавно плащане и квалифицирани прегледи по-горе по веригата на истинската специализация. Някой лични са даже хомеопати и са търговци на хранителни добавки.От 15 години не съм стъпвал при моят личен, а той взима пари за това, че има името ми в негов списък, пълен абсурд!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналета , я кажете нещо за убиеца на Милен Цветков каква му е присъдата ????
26
5
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
За две години пара направиха и сега трудно ще ги отвикнете!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се направят регионални поликлиники за първична и отчасти специализирана медицинска помощ, които да работят 24/7 и да имат линейка и след бърз триаж да транспортират спешните случаи в регионална болница. И поликлиниките да са на брой население или на диаметър от 25/50 км радиус
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни трябват .Те доказаха с лъжите си ,че са нескопосани и че играят с фарматефтиката .Медицината е една разруха която след повече от 60 70г излезна изцяло с некъдарнистта си .Да налучваме няма нужда има по добре знахари и не е нужно да се крият неспасияеми болести хората не са животни
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на пЛандемията бяха достатъчни?