Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст

Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването
103
Кой ще ни лекува? Джипитата са малко, а 30% от тях са в пенсионна възраст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Това каза пред БНТ директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Още по темата

Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостъци в системата, а напротив - системата доста добре се е спралила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, докато Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според проф. Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев.

Генчо Начев коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 Джипитата и регистратурите нямат нищо общо!!!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На когото плащате по европейски той ще ви лекува.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се разкарат перуките от здравеопазването, футбола, държавата, тогава има шанс да започнем нещо да градим. Докато такива като Генчо се въртят из министерства, здравни каси, болници и където има вакантен директорски пост нищо няма да се промени. Там всичко е чугунено.
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще търпим ужасните последици от 12 г. Герберски райх!
18
2
 
22
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Кой ще ни лекува? - Как кой ? Държавате ни е пълна с Инфлуенсъри и Рап / Чалгга певци и певачки .... Ще дойдат.... ще ви направят едно клипче как страдате от болеста си ... ще ви изпеят някоя песен .... останалите здрави ще ви съберат капачки .... на мъжете от бира ... на жените - тапи от щампанско ... ще се пролеят няколко виртуални сълзи по форумите ... и накрая ....... ПРИ ДЕДО ПОП . Вие какво си мислите? Да не сте решели да живеете вечно ?
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетихте ли се? Аз като лежах със счупен крак, всичките сестри не само бяха в пенсионна възраст, но и прехвърлили с по 20 годин. Ни една поне около 50, което би я вкарало в графата млади.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Задължиха ги. От преди 2 год всички джипита имат специалност.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали и кога ще има реформа в здравната система, но не е зле всеки да вземе в свои ръце грижата за здравето си. За всеки случай. Ако иска да живее и то здрав.
14
7
 
26
 
! Отговори
12 продължение преди 2 години
Миналия месец пет поредни дни чаках да ми запише час само за да ми даде направление. Свободните й часове винаги съвпадат с моето работно време. Нейната втора смяна трябва да приключи в 19.30 ч., но тя седи до 17 ч., аз също съм до 17 ч. Не пожела да ми изпрати направлението по вайбър, трябвало лично, но ковид го лекува само по вайбър. Да се неначудиш. Така че махайте тази ***. Това не са лекари, търговци са.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм с 9 и 7 , тези така наречени доктори са трудно откриваеми. Слава богу, че рядко ми се случва да ги търся. Преди години за едно направление трябваше да отида 4 пъти с много чакане и т н.Никога не вдигат телефоните си, а на регистратурата в поликлиниките пък видите ли не знаят номерата на кабинетите им. Повечето от тях нямат специалност и сега ще е се чудят какво да правят.
12
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Така! Този въпрос ще идете да го зададете на престъпниците, които ни управляват от 90та година насам. Те са виновни са съсипването на здравната система и изгониха лекарите ни в чужбина!!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
юрул народе на пазарната здравна система. първо бърз кредит за 25% лихва, после ипотекираш апартаментчето за вечни времена и после при доктора да ти гепи кинтити. накрая ти остават 2 бона за погребално бюро "живот и здравр" с двуквадратна гарсонерка "за вечни времена". важното е овцити да не вдигат главица.
10
5
 
10
 
! Отговори
Еми преди 2 години
няма да има кой! Така му се пада на българина - да мре! След като търпи години наред некадърни правителства, довели до следния факт. На някакви си даскали през годините заплатите бяха увеличени с над 400 процента!? А един млад лекар специализант започва с 769 лв. Ми естествено ще дръпне към бели държави, където този труд и квалификация се заплащат достойно. Тук ще ходите на баячки!
9
5
 
12
 
! Отговори
12 преди 2 години
Джипитките станаха само търговци. Моята джипка стана нагла и арогантна, но тъй като живея в голям град никой друг не иска да ме запише, имали много пациенти. Миналата година ме върна, въпреки че бях отишла по спешност, впоследствие колабирах, но тя правела ваксинации на бебета и деня бил за това, но бебета нямаше. То и работното й време реално започва в 9 ч. вместо в 7 ч. и приключва към 11 ч. вместо в 13 ч. защото имала да описва тестове за ковид, да ходи по адреси /при мен не се отзовавала/.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изощо нямам нужда да ме лекува некое джипи с плитки познания по медицина. Лекувам се сам по традиционна българска и китайска медицини
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джипитата са някакъв насаден изкуствено, неработещ модел. Наистина трябва закриване!
6
3
 
1
 
! Отговори
до 7 Анонимен преди 2 години
А ти къде се слагаш?
5
4
 
20
 
! Отговори
. преди 2 години
Закривайте ги тези измислени алчни джипита.Не виждате ли че счупихме всички рекорди по свръхсмъртност. Това не е без помощта на докторягите независимо къде са им практиките.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личен лекар не трябва да има.От моята получавам такова отношение ,че въобще не я посещавам от години.Плащам си за прегледи на специалист.
3
7
 
16
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 години
Никой няма да ви лекува, тази територия трябва да бъде разчистена