НПО-та писаха "3" на държавата за политиките за децата

Най-високата е за перо "Образование" - добър 3,65
17
НПО-та писаха "3" на държавата за политиките за децата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средната оценка, която гражданските организации поставят на държавата в грижата и политиките ѝ за децата, е "среден" 3.18. Това каза журналистът Жени Марчева по време на представянето на мониторинговия доклад „Бележник 2022: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", предаде БТА.

Най-ниската оценка - 2.98, е за действията на държавата в сектор спорт, култура и свободно време.

Най-високата е за перо „Образование“ - добър 3,65.

„Бележник“ е независим доклад, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни, в областите, свързани с участие на децата, благосъстояние на децата, семейна среда и алтернативни грижи, закрила от всички форми на насилие, правосъдие за деца, ранно детско развитие, детско здраве, образование, спорт, култура и свободно време. Той включва и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавата и институциите.

Автори на Бележник 2022 са 30 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 160 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори” от Националния Юрочайлд форум.

Акцент в Бележник 2022 е темата за управление в криза и как се отразиха пандемията от COVID-19, политическата криза през 2021 г., социално-икономическата ситуация и войната в Украйна върху системата за социална закрила в България.

Общата оценка за работата на държавата и институциите през 2020 г.  в грижата за децата беше среден 3.09. Предишният доклад беше представен на 27 април 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: правителстводеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
НПО-смях. преди 2 години
Оценка от НПО. Пълен смях. Като чуя НПО и си представям едни пари, които отиват за определени цели, но не и за благото на децата. Така, че изобщо не е миродавна за мен тази оценка. Относно грижата за децата мога да благодаря изцяло на съвестта и загрижеността от страна на някой възпитатели. Учители, които дата всичко от себе си, за да образоват и възпитат децата ни. Но тези преподаватели нямат нищо общо с НПО-та.
13
0
 
5
 
! Отговори
ДедоШорош и 7 НПО-та преди 2 години
Ейй, тоя еврейски пенционер не се спря .... Добре че "независимия" доклад не съобщава кои са тия НПО-та дето ни ощеняват . Сред оценителите ли са "Българско-Хелзинския Комитет" детоп помага на крадливите ромейчета да съдят България щото са били хванати да убиват или крадат от българи? Там ли са " Отворено общество" дето освен вреда , нищо друго не са донесли на страната ни? А разните ЛГБТ фондации дето организират третополовите прайдове ? .... А инкубаторите на тролски коментатори по медиите ?
12
0
 
6
 
! Отговори
НПО да си преди 2 години
Е П М, че чак вътре!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатното образование става все по-скъпо.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахаха честито!
9
0
 
15
 
! Отговори
Q преди 2 години
НПОтата нямат работа в България.Да си заминават.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
sega e vreme da prihvanete prezidentstvoto i minsaveta. chorbadjiite im v stranstvo. raiata razpasana.
7
0
 
9
 
! Отговори
не ме трийте преди 2 години
Колко е оценката на читателите по принцип за т.нар. ***?
6
1
 
18
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Бездетните лесбийки от НПО-тата да не се месят там, където не им е работа. Също така държавата не е длъжна да гледа нечии деца, а да налага вътрешен ред, да създава условия за бизнес и да поддържа инфраструктурата.
5
0
 
20
 
! Отговори
А НПО-тата преди 2 години
как се грижат за децата? Като издават книжки от сорта на "Мравин" и се опитват да пробутват проекти за ранно сексуално образование и толерантност към "различните" в училищата? Оценката, която заслужават, не може да е с цифри - само бой до спукване ще ги оправи!
4
2
 
20
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Станахме васална държавка на Сащ.
3
0
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Пак е много!Аз оценявам всичко на Слаб 2!А щом става дума за НПО ясна е работата!Лентяи цоцащи отнякъде пари срещу нищо правене!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак им е много! Грижа за децата и от това и предишни правителства НЯМА. Родителите се спасяваме както можем. Децата за държавата не съществуват, освен тези на ромите, но те са електорат, там е друго! Или пък украинци, там е подмазване. Срам и позор!
1
1
 
20
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Щом НПОтата се чумерят,значи сме добре