Константинова: Разпространяват лъжи за кибератаката в "Български пощи"

Последните години е закупувана предимно техника втора употреба
Обновена: 30 апр 2022 21:12 | 30 апр 2022 21:02, Анисия Иванова
83
Константинова: Разпространяват лъжи за кибератаката в "Български пощи"
Снимка: БГНЕС

 В публичното пространство започват да циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини относно кибератаката на Бългжарски пощи. Това написа на страницата си във Фейсбук вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по повод на продължаващото възстановяване на електронните системи на „Български пощи“, които станаха обект на кибератака.

По думите й в последните години поради постоянно влошаващото се финансово състояние е закупувана предимно техника „втора употреба“, а инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани.

„Ден 15 от кибератаката срещу системите на „Български пощи“. И докато ние всеки ден работим, за да реанимираме една от най-важните институции в България, наблюдавам, че в публичното пространство започват да циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини. Затова днес ще споделя част от фактите, с които разполагаме, за кибератаката по „Български пощи”, посочва вицепремиерът. 

Тя припомня, че въпреки забавянето, причинено от хартиения процес на обработка, след удължаване на срока за изплащане и работното време пенсионерите са получили парите си преди празниците. 

Дейностите по проверка, прочистване и възстановяване на системите включват над 6600 компютъра и над 100 сървъра в 2500 пощенски станции, в над 2300 населени места. Прочистването на цялата инфраструктура трябва да предхожда възстановяването на работата на системите, за да се избегне всякакъв риск от повторен срив, посочва още Константинова.

За завареното от новото правителство състояние на националния пощенски оператор Константинова споделя, че около 3000 от компютрите (44%) са на възраст над 15 г. и работят със софтуер извън всякаква възможност за поддръжка, който не може да бъде защитен със съвременни антивирусни решения. Останалите компютри, техника и версии на софтуерите са на възраст от 6 до 15 години.

Изключително жалко е, че политици и партии, които са пряко отговорни за съсипването на „Български пощи“ в последните 12 години, са склонни да принесат в жертва на политическите си игри най-нуждаещите се хора в България – пенсионерите, смята Константинова. 

Едно е сигурно: Проектът за над 100 млн. лв. за модернизация и дигитализация на „Български пощи“, който с моя екип разработихме и включихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е най-стратегическата и мащабна инвестиция в „Български пощи“ за последните 30 години, и е ключов за спасяването и промяната на „Български пощи“, пише тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
24
 
! Отговори
Просто калина преди 2 години
Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики. Това написа във Фейсбук Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление.Не мога да не се смея на тая чутовна идиотщина казана от нея
45
4
 
19
 
! Отговори
Калина преди 2 години
Български пощи са атакувани с вирус, който е настроен да не засяга РусияО свещенна простота - нека обясни на нас как вируса знае в коя дьржава се намира в моментаПродьлжаваме промяната
44
0
 
9
 
! Отговори
Брей? преди 2 години
Бе какви са тия бългжарски пощи бе? Да не се е появила някоя нова джържава Бългжария бе?
43
2
 
11
 
! Отговори
паралелепипед преди 2 години
До Анонимен /// Западните образУвания, с които пледират определени политически безличности съм поставил отдавна под абсолютно съмнение. Познавам доста от онези, които завършиха навремето, завършват и сега (техните деца и внуци) Харвард, Йейл, Оксфорд, Кеймбридж, Колумбия и т.н. Завършилите притежават реални способности да управляват фирми, компании, да се занимават с истински проучвания, да събират информация и я ползват по предназначението, а тези, нашите, са кухи ***.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължение към миналия коментар за ЛогСентинел... Най-смешното е, че сега се опитва да прикрива хакването/падането на системата, щото министър на електронното управление е бившия й шеф в същата провалила се фирма ЛогСентинел - Божидар Божанов. ПП, ДБ, ИТН, ГЕРБ, ДПС, БСП доказани неудачници в извън политическия живот, които сега пренасят недъзите си на световната сцена. Бард, Харвард, Марвард, лъсна истината за западното образование. Пълни посмешища.
41
1
 
16
 
! Отговори
Извратен преди 2 години
Едно време като нямаше компютри пенсии не се ли исплащаха в пощитеПомня , че баба си взимаше нейната
40
4
 
10
 
! Отговори
Извратен преди 2 години
Каква сладурана
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова" - как може тая безполезница чийто трудов стаж се свежда до една фирма - ЛогСентинел, под чието управление е генерирала 50хиляди лева загуби за 2 години да стане министър по ефективно управление? Какви са тия парашутисти, с които "Америка за България" напълни българската политика? От депутатите 90% са абсолютно доказани нули в живота. Казват, че на нула не се дели, но ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, БСП, ИТН доказват обратното.
38
1
 
21
 
! Отговори
Редовен Клиент преди 2 години
Аз чакам по пощата 5 ралични пратки дето закъсняват с 20 дена не с 10 а тя ми казва че това са лъжи и конспирацйи. Редовен клиент съм и това до сега не е било а тази казва че аз и останалите хора имат грешка :Х
37
1
 
11
 
! Отговори
Мърлене преди 2 години
Така се казва когато овена опложда овцата. Нека с теб Калино моме да си поиграем на овчици
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провалът Продължава
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези които са възпитаници на Харвард наистина трябва да се срамуват,виж Шуменският Университет ще ги обучи много по-добре.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече идват други пенсии да се вземат за май, още не са оправени пощите, оле майка това е А отбора
33
8
 
15
 
! Отговори
Киро фашиста преди 2 години
Оставка цялото некадърно правителство . Бойко Борисов на бял кон
32
3
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Оставка цялото некадърно правителство на Кирил *** и компания ИТН ДЕееБ БСП. Цялото семейство съжаляваме че гласувахме за Киро ***. Ще си гласуваме за ГЕРБ Бойко Борисов поне има кой да носи отговорност и сигурност. При тази коалиция не се знае кой какво прави всеки краде повече от другите
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то само с усмивки ако ставаше
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези бият всички рекорди по кражби за толкова кратко време а щяха да борят корупцията, Браво!
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос към мъжката част от публиката:Бихте ли почерпили вицето в някой бар?Аз си признавам с първия плюс
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО НЕКАДЪРЕН А ОТБОР НЕ Е ИМАЛО ЛЪЖЦИ НАСТАНИХТЕ СЕ НА БАНИЦАТА КУМ ДО СВАТ ЛЮБОВНИЦА ДО БРАТ ПОЗОР СТЕ ОСТАВКА
27
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане вън от НС и към килите в затвора за национално предателство на екстремистите