Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева
4 май 2022 09:22, Анисия Иванова
155

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще приемат български бежанци,който са явно тормозени от укрите
21
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо трябва да са все по курортите? Имаме толкова изоставени села, с изоставени къщи. Какъв е тоя лукс в който ги къпете?
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да ама там има ли молче и салони за красота?
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо там ги настаняват, защото другарeте трябва да замезят. От другаpя с червено куфарче и 3 хотела, бизнесмен не става.... остава си дpyгар дето чака партията да го нарани за ваша сметка
18
5
 
52
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
ЗИМАТА НА МОРЕ...ЛЯТОТО НА ПЛАНИНА В НАЙ ЕЛИТНИ ХОТЕЛИ...А АЗ НЕ СЪМ СТЪПВАЛА И НА ДВЕТЕ МЕСТА ОТ 12 ГОД.....ОТ РАБОТА РАБОТА РАБОТА...ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА,А ОНЯ ДЕН ОКРАЛИ 200 000 ОТ ,,БЕТСТВАЩИТЕ,, БЕДНИ УКРАИНЦИ...
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Охаааа,, от морето на планина.. И едните, и другите ще намажат... Ама ке видиме, какво ще стане. Само да не вдигнат ръце, от неплатени сметки и т.н......
16
1
 
28
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
"но като свършат помощите , като им раздат бълг паспорти тези ще хукнат към запада дай боже"Дано си прав/а, но все ми се струва, че тук ще им е по-добре от на Запад. Не е нужно да полагат особени усилия да учат език - българският е близък до техния, английски надали знаят (ако някои знаят са изключение). Плюс, че тук ни набъкаха с техни мутри и мутреси, за тяхната дейност БГ ще е рай, в Западна Европа ще им е доста по-трудно. Като цяло ще останем без държава, като ще се започне от Черноморието
15
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все се приютяват по Черноморието Банско в четири петзвездни хотели аз не мога да разбера те курортисти ли са или бежанци и кога държавата е отпускала такива пари за болни и бедни българи и то не за месеци а за 10 дни в годината Бежанците могат да се приютят по селата и да обработват земяята за да се изхранват нека държавата да плаща на собствениците на селски къщи така ще живне и селото Не казвам да им дадат съборетини а къщи които седят закл
14
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Банско в мирно време па и сега не приютява поне един бездомен българин, с няколко висши образования, изкаран на улицата от дивия български капитализъм?
13
5
 
33
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 2 години
Аз мога да настаня една украинка у дома. Само да е максимум 25 годишна. Даже ще и платя комбинирания тест СПИН-Васерман преди да дойде.
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да затолкова години толкова пари и накрая 10 процента подръжка за козяк , сега е на път много грубо подменяне на населението , но като свършат помощите , като им раздат бълг паспорти тези ще хукнат към запада дай боже
11
2
 
60
 
! Отговори
f преди 2 години
по цяла европа ги настяняват във временни центрове, палатки и подобни, а ние тук -най-бдната държава , теглим държавни кредити за да храним частните хотелиери и осигурим лукс на бежанците
10
3
 
58
 
! Отговори
т.е преди 2 години
в прав текст казват, че БЪЛГАРИТЕ трябва да изчезнат и територията да се запълни с други същности....То и хотелиерите като ресторантьорите ще съжаляват, но късно ще го разберат....ако заселят тези създания, няма да имат никакъв туристически сезон... ще трябва да разчитат някой да им възстанови разходите и печалбата да я изключат от очакванията им...
9
2
 
41
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
До АнонименЯвно си невеж и неграмотен. Точно сегашните герои на Украйна са ортаците на Хитлер. На съвестта им тежат стотици хиляди избити поляци,евреи,руснаци.
8
3
 
54
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ами приютявайте си ги за ваша сметка! Кво ни занимавате нас!
7
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иракчаните и сирийците що не ги настанявахте по хотели и курорти?
6
1
 
59
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ РОДОПСКИ СЕЛА МОГАТ ДА ПРИЮТЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ХИЛ УКРАЙНСКИ БЕЖАНЦИ ....... за къф ччеп все гледаме да ги настаняваме в луксозни хотели ? Те да не би да са туристи ?
5
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз смятам, че бежанците трябва да бъдат насилствено настанявани в жилищата на ония с украинските знаменца във фейсбук.
4
6
 
30
 
! Отговори
Велев преди 2 години
Радвайте се, че украинците правят оборот по молове и прочие, само че това е за ваша сметка, картите им са пълни с несъществуващата вече валута гривни, но европейският данъкоплатец е благороден:)
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е длъжна да приема хора от Африка и южна Азия, най-малкото като извинение за колониалното минало и войните на САЩ.