Хампарцумян: Светът влиза в рецесия, чакат ни трудни времена

Понижението на цените може да отнеме години, смята банкерът
75

Премиерът Кирил Петков съобщи днес, че енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май.

"Най-вероятно ще се опитат с временни мерки да си купят време или да осигурят подкрепа, с цел оцеляване на най-засегнатите компании. Премахването на акциза на газа временно ще свърши работа, но това не е устойчив модел. Вярно, ние не сме големи потребители на газ, ще се намерят новите вериги за доставка и на суров петрол, и на газ", каза председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR".

Според него рафинерията ще си пренастрои процесите така, че да работят с по-лек петрол.

"Това може би ще бъде свързано с поскъпване на горива и енергията. Понижението на цените може да отнеме години. Имаме война, жестока агресия на много близо, имаме нарушаване на традиционните доставки на енергия, които отдавна трябваше да сме диверсифицирали", допълни Хампарцумян в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му има всички признаци, че светът влиза в рецесия.

"Ще удари по различен начин различните държави и различните бизнеси, но ни чакат по-сложни и по-трудни времена. Никой не иска да зависи толкова много от Китай", поясни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

И бе категоричен, че старият свят няма да се върне.

Попитан какво ще се промени при кредитирането, той отговори: "По-труден ще стане достъпът до кредити. Дори Ковид-19 повлия по-малко негативно, отколкото очаквахме."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
22
 
! Отговори
рибока преди 2 години
до 48 - ние ще плуваме без бански,защото повече от половината нямаме и 600евро доход,а еврокомисарите са със 60 000 евро месечно и ни казват трябва да изтърпим несгодите от санкциите,но моралът го изисква,тъй като ние сме олицетворение на морала,а останалите 80% от света още не знаят що е морал и въртят бизнес с Русия,но се надяваме все някога и те ще станат морални,че да има полза от санкциите ни,въпреки че няма гаранция,че Русия може и без света,но ще разберем тогава дали това е така.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще видим, кой плува без бански?!
37
3
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
"Ще удари по различен начин различните държави и различните бизнеси, но ни чакат по-сложни и по-трудни времена. Никой не иска да зависи толкова много от Китай"Точно с тия щуротии дето ги прави запада срещу Русия ,го прави все по зависим от Китай Заводите на ЕС просто ще станат музеи
36
0
 
13
 
! Отговори
125 преди 2 години
ХанПръцомян, кога ще върнете на Марто парите?
35
1
 
15
 
! Отговори
ГЛАД И МИЗЕРИЯ преди 2 години
ОЧАКВА НИ ГЛАД И МИЗЕРИЯ !!!
34
1
 
27
 
! Отговори
Червонец преди 2 години
Ще си позволя да ви припомня извод на аналитическа статия, поместена преди по-малко от месец в The Guardian: Колективният запад се вкара в капана на антируските санкции.
33
6
 
26
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Не тази война разстройва търговията,а санкциите и не разбирам как ще помогнем на украинците с тези санкции след като страдат икономиките на наложилите санкции страни,а на долара сега му е добре,но за колко дълго след като намаляват сделките чрез него.Путин доволно ще потрива ръце от пренасочването на търговията към регионални валути,все пак за него главното е търговията с долари да падне от 73 под 50%,за да влезе САЩ в рецесия с техният външен дълг.Една Северна Корея оцеля,а Русия нямало?
32
17
 
7
 
! Отговори
До Христо Христов преди 2 години
Всеки твой пост е един и същ как рублата постигнала връх.Я покажи къде го пишетова руски мужик.Таева в червения каскет
31
0
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Тъй леко спекулата процъфтява,всеки миг на черни новини.По скъпо хлябасе продава,рецесия зад,ъгъла стои.Как тъй във Турция,всичко поевтинява.От Марс ли взимат,те суровини?Аз сетих се за жабатаи слона,за телевизора и за високите цени.А най-лесно кинтите се правят,днес във мътните води.Добре че вируса а, после и войната,тъй скъпо всичко те ще продадат.А спящите са на ракия и салата,и чакат те,на нов водач,властта да предадат...
30
0
 
9
 
! Отговори
РеалистЪ преди 2 години
Едни влизат, други излизат (подсещане - вижте как се движат валутите в последните месеца - от 150 на 60, що е то?)
29
0
 
28
 
! Отговори
Стагфлация преди 2 години
Да беше само рецесия. Стагнация + инфлация се нарича стагфлация, по-голямо зло от което трудно се излиза. Според някои икономисти започва нов суперцикъл за суровините, които ще са скъпи години, ако не десетилетия, наред.
28
4
 
34
 
! Отговори
SS преди 2 години
Едни се раждат със златна лъжица в устата ,и живота им е осигурен наготово без да се напъват за каквото и да било. Други цял живот учат или работят и никога не постигат това богатство което имат първите ! За трети мизерници се раждат и мизерници умират,някой дори не дочакват пенсия ! Така е устроено обществото и само ядрена война може да го промени !
27
5
 
30
 
! Отговори
РАДЕВ = ГЛАД... преди 2 години
НЕКАДЪРНИ ВОЕННИ ПЕНСИОНЕРИ ДОКАРАХА НА ВЛАСТ НЕГРАМОТНИТЕ СИ ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ......
26
9
 
40
 
! Отговори
123 преди 2 години
У БГ е рецесия за честно работещите от 1944 година. Вече почти 80 години.... Три поколения изживяха живота си в мизерия и ограничения!!! За сметка на "бивши'" комунисти и в момента на внучетата им!Така че не знам кого плаши този скапан крадец!
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитали Радио Ереван:Какво е рецесия? Какво е депресия? Кога ще свърши кризата в България?Радио Ереван отговорило:Рецесия е, когато съседа Ви остане без работа.Депресия е, когато Вие останете без работа.Кризата в България ще свърши, когато министър Кирчо остане без работа.
24
0
 
31
 
! Отговори
Оп Са преди 2 години
Прав е алХимика, нас ни чакат трудни времена, а той е толкова циничен меррзавец, че няма да бъде засегнат в Новото Нормално
23
2
 
28
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Светът се промени още с ковид пандемията, и сега това ще е черешката..
22
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодаримна джуджето че ни бръкна в джобето.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 Има стагфлация инфлация придружена от рецесия.
20
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ваксинираме Света от Путин с три дози ваксина Джавелин.