България по пътя към еврото: Еврозоната ще ни донесе сигурност и гаранции

Икономисти и банкери в спор за стабилността на единната валута
Обновена: 9 май 2022 19:19 | 9 май 2022 18:30, Красимир Ангелов
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смяната на българския лев с евро съвсем доскоро беше разглеждана като нещо, което неминуемо ще се случи. На 10 юли 2020 г. България официално влезе във Валутно-курсовия механизъм ERM2, но към днешна дата спорът дали страната ни трябва да премине през тунела на единната валута изглежда все по-сложен.

"В момента еврото не стои особено добре чисто конюнктурно. Обезценката му достигна 10-12% спрямо нивата, на които беше преди 6-12 месеца", коментира по време на днешното издание на форума Banking Today, организиран от Investor Media Group, Красимир Катев, управляващ партньор на Delta Capital Investments и бивш заместник-министър на финансите. Като основни причини той посочи последиците от пандемията, войната в Украйна и негативното позициониране на еврото спрямо долара.

Още по темата
Относно хоризонта пред България и плана за присъединяването на страната ни към единната валута от 1 януари 2024 г., той бе категоричен, че това трябва да бъде абсолютен приоритет, особено в контекста на сегашната геополитическа ситуация.

"Дали България трябва да се присъедини към еврозоната е напълно безсмислена тема. Трябва, категорично, защото това ще повиши кредитния ни рейтинг, ще доведе до намаляване на спредовете и ще улесни достъпа до спасителните кредитни линии на ЕЦБ в случай на нужда. Както при Гърция – добре е да имаш голям и влиятелен приятел с дълбоки джобове. Освен това приемането на еврото ще намали трансакционните разходи. Да не говорим, че по този начин ще затвърдим нашата геополитическа принадлежност към цивилизационния свят“, каза още Красимир Катев.

Банкерът Левон Хампарцумян пък припомни, че приемането на еврото е наш ангажимент още от влизането ни в ЕС, макар и за изпълнението му да не е заложен срок и да не са предвидени санкции, ако не се случи. Той обаче беше категоричен, че влизането в еврозоната ще даде сигурност и гаранции, че няма опасност от резки завои, ако на власт дойде някой с радикални виждания.

"Въпросът не е дали да се присъединим към еврото. Въпросът е кога да стане това и смятам, че колкото по-бързо, толкова по-добре, защото то ще бъде като геополитическа котва в една несигурна среда, от която ще имаме много повече плюсове. 0,4% от стопанския оборот на ЕС идва от България, но ако се оправим икономически, ще стигнем до 1-1,5%. Светът и без пандемията и без войната имаше дисбаланси в системата на доставки. Сега системата се разпада на по-къси вериги и това е нашият шанс да се интегрираме успешно в тях. А еврото ще помогне много", каза банкерът.

Според икономиста проф. Красимир Петров пък еврото е загубило своята сила и стабилност и вече се разглежда като "долнопробна валута" още от кризата от 2008 г. "Оттогава политиката на ЕЦБ е политика на бананова република. За няколко години ЕЦБ буквално утрои паричната си маса, което показва колко слабо е еврото", каза Петров.

"Всички централни банки вдигат лихвите. Единствената, която се бави, е ЕЦБ. Имаме феноменална инфлация, а „мадам Инфлация“ (председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард - бел. ред.) каза, че няма да има повишение. ЕЦБ поддържа най-ниските лихви. От 4,7 млрд. евро сега балансът на ЕЦБ е 9 млрд. евро. Институцията продължава с огромни темпове с количествените улеснения. Според мен в момента еврото прилича на комбинация от гръцката драхма и италианската лира", каза още икономистът.

Красимир Катев обаче не се съгласи с него и посочи, че в момента в общ план, ако се погледнат резервите на големите световни банки ще се види ясен тренд – намаляват резервите в долари, а се увеличават тези в евро и китайски юан.

"Съгласен съм само с това, че политиката на ЕЦБ е абсолютно неадекватна. Трябваше преди повече от година да почнат да вдигат лихвите. Но САЩ са пристрастени към нулевите лихви и печатането на пари, а ЕЦБ и Фед действат  пропорционално. Но никой не говори против американския долар. Проблемът е, че САЩ със закъснение се опита да навакса, а Европа е много, много назад. Вероятно това е свързано и със смяната на ръководството на ЕЦБ, защото ми се струва, че личностните характеристики казват влияние и върху политиките, които се провеждат. Чехия и Полша не са в еврозоната и повече от година вече вдигат лихвите.  За страна като България обаче, която е с много по-различна икономика от тази на Чехия и Полша, плюсовете от въвеждането на еврото са много повече от минусите“, категоричен беше Красимир Катев.

"Рецесията не е нещо невиждано и нечувано, случвало се е и преди и води до намаляване на инфлацията", каза Красимир Катев.

Той обаче подчерта, че по-скоро е притеснително дали към 2024 г. страната ни ще покрива критериите за инфлация за влизане в еврозоната. "Мисля, че няма да успеем. Правителството трябва да направи кампания като Хърватия,  да се изключи този критерий. Сега е моментът да го договорим това. Присъединяването към еврозоната е огромен плюс, просто трябва да го направим по правилния начин, да лавираме и да бъдем гъвкави. Защо не говорим за мерките и начина, по който това ще стане? Вече е време, надявам се в Плана по просъединяването да го има това. От лятото следващата година ще трябва вече задължително да се наблегне на тази тема", каза бившият заместник-министър на финансите.

Още за събитието четете в Investor.bg

Какво още казаха експертите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са MFG, БОРИКА АД и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на TBI Bank, Neterra и Acronis.

Институционални партньори на събитието са Българската стартъп асоциация, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската финтех асоциация, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Betahaus Sofia, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Български форум на бизнес лидерите, Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори
са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и сп. „Мениджър“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С разгрома на Русия от украинските войски ,България се освобождава от РУСКОТО РОБСТВО !!!! Еврото ще направи страната ни богата и просперища държава .!!!!
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро в еврозоната ще се наложи рублата като единна европейска валута -това е мечтата на един чичо с ботокс от Изток
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На гол тумбак, чифте пищови! Още да си лаем, по форумите. Във Верона, какво шествие имаше , срещу Нато, ние Трайко Китанчев.
28
1
 
18
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
то след 3 години няма да ума ес, какво се напъваме, не знам
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не знам някоя държава приела еврото,която да е доволна от това. След еврото хората обедняват а цените се вдигат. Това ще стане и при нас. Трябва да има референдум дали го искаме а не да ни го набутат без позволение както стана с НАТО и ЕССР
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 - Значи за нас ще е по 3 - нали сме член и се ползваме с преференции ?!
25
2
 
9
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
Ще има стабилност и гаранции ама за такива хиени и прислужници като вас за хората знаем какво! Хубавото за народа се погреба преди тридесетина години Има дето ще напълнят гуша както тогава .
24
0
 
9
 
! Отговори
Загрижен Ганю преди 2 години
И какво ще ги правим толкова сигурности игаранции , че от 90-та насам само това ни дават - Мазетата и таваните са фрашканои догоре нямаме къде да ги слагаме вече ?!
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им вярвайте, мои близки в Германия, бяха ужасени, като влезна еврото. Всичко, по 2.
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе еврото си е евро. Върви си купи нещо с лефчета извън бегето а? Ша си купиш едно ништо. Ако лефчето не беше вързано за еврото досега да е по-ефтино от хартията, на която е напечатано.
21
6
 
5
 
! Отговори
д преди 2 години
алооо форумните икономисти, вие май не знаете, че ние еврото сме го приели още през 90те , ние не принтираме пари!!!! ах,че сте кухи
20
1
 
1
 
! Отговори
Абе Питащ преди 2 години
Те вече са успяли. За нищо не ставаш.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Затова ли Швеция например не пожела да приеме еврото?И след кризата 2008 се оправиха много по-бързо и нямаха такава криза както например в съседна Финландия,където са с евро
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зад ъгъла е
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечти за еврозоната , докато ни управляват комунисти никога няма да на пуснат там
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стабилност на кого, Родшилд, Сорррос? Абе ние *** нямаме, гайда искаме!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начи страшни ползи ще донесе тва евро, особено ще донесе една система 2 : 4 - ще имаш два пъти по-малко хартийки в джоба и ще можеш да си купиш 4 пъти по-малко неща от преди. Спомням си едно време и за Европата така се изказваха разни "експерти" - мляко и мед ще тече! Само не уточниха за кой точно...
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе селчовци щом сме в ЕС и еврото трябва да приемем колкото се може по-бързо!!!Иначе рублата хлопа на вратата!!!Саполиви селяни са тези които са против еврото!!!
13
4
 
7
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
да, сигурност и гаранции, че няма да имате, Газ, Нефт, Горива, няма от къде да взечете дори Стомана на цени, дето ще ви позволят и един апартамент да построите, щото видиш ли трябва арматурно желязо! Не е Лесно, да си Враг на Русия и да си не само без Ресурси, но да си Изнесъл Индустрията си в Приятел на Русия - Китай!! това е Рецепта за тотално потъване и то завинаги, защото в 21 век, веднъж потънеш ли повече изплуване няма - това не е 10 век преди Христа, че да може да завладееш нови земи...
12
4
 
2
 
! Отговори
ами преди 2 години
ТО АКО БЕШЕ ЗЛЕ ГЪРЦИТЕ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ЩЯХА ДА ИЗЛЯЗАТ