СЗБ: Няма персонал, много заведения не могат да отворят за летния сезон

Не можем да разчитаме на украинските граждани, каза Емил Коларов
Обновена: 18 май 2022 09:57 | 18 май 2022 09:19, Анисия Иванова
60

Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да протестират днес. Те се надяват диалогът с правителството за подпомагане на бранша да продължи.

"Очаквахме, че в последния момент ще бъдат повикани работодателските оrганизации на разговори. Поне 25-30 хил. човека щяха да излязат на площада и това може би щеше да е последният протест срещу това правителство. Надяваме се, че този път договорките ще бъдат изпълнени. Протестът не е обвързан с нито една партия и няма политически цели", заяви председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов в "България сутрин".

Той подчерта, че от СЗБ категорично подкрепят днешния протест на превозвачите и таксиметровите шофьори в София. И определи исканията им за горивата като "доста справедливи".

По думите на Коларов ситуацията в заведенията започва да се нормализира след повече от две години, в които са работили под много голям натиск.

"Абсолютно неуспешно всички се спрягаха върху нашия бранш да си решават проблема с Ковид. Това ще води след себе си много негативни явления много години. За тези 2 години и половина всички министри на здравеопазването успяха да откажат голяма част от колегите да работят в този бранш. Бяхме като изкупителна жертва на пандемията. Изведнъж тя изчезна, паднаха маските и мерките", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"Нямаме персонал и много обекти не могат да отворят за летния сезон. Персоналът е най-големият проблем. Заведенията почти не можем да разчитаме на украинските граждани у нас. Не знаят езика, може да работят като помощен персонал в кухнята. Те са несигурни - наемаш ги на работа и след седмици напускат държавата. В болшинството от случаите не ги устройват условията в България", изтъкна Коларов.

В писмо до ЕК ресторантьорите настояват помощта по мярката "60/40" да бъде продължена.

"Един бизнес не трябва да се крепи на компенсациите, но е нормално да те компенсират, когато те затворят за толкова време. Мярката "60/40" така я промениха, че голяма част от нашите колеги да не могат да кандидатстват по нея. Нереални са условията. Надяваме се да получим отговор, мярката да продължи и да бъде възстановена в началния ѝ вид. Какво правим от 1 юли, ако дотогава не приемат промени в закона?", коментира Коларов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
34
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
преди повече от 10 години се отказах от БГ туризма поради следните причини: 1. Заетот 3 месеца(през останалите се оправяш както можеш) 2."Работодателите" не се интересуват от обучения и развитиер на персолана 3.Няма бонус схеми 4.Няма привлекателно заплащане 5.Лошо отношение към служителите. И всичко това на добре платена позиция(но не ти подсигурява 12 месеца спокойствие). От към квалификация мога да се похваля с 15 години опит и 4 свободно говорими западни езици. жалко, но К19 не ви е проблема
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отворете заведения тип закусвални на поточно самообслужване с много видове блюда на нормални цени и ще е пълно с ллиенти от сутрин до вечер. Отворете шкембеджийници, бърза скара, опли ксчествени тестени закуски и ще имсте цъфтящ бизнес. Ама искатв да си я карате по далаверския формат. Нищо старо не забравили, нищо ново не научили.
14
0
 
29
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 1 година
Нали казвахте на нас - като нямаме работа да учим и да си сменим професията . Сега и ние ви казваме учете и си сменете професията ! И идете на работа ! ! ! ! Не бъдете ресторантьори , продавачи и търговци . Има работа колкото искате . . . за 700лв. В ПРОИЗВОДСТВОТО - НА СМЕНИ ! ТАМ ВИ Е МЯСТОТО ! ПРИ ТАКАВА ЗАПЛАТА ! ЗА ХОРАТА ОТ БРАНША ВИ ИСКАЩИ ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВАТА . И С МНОГО ГОЛЯМО МНЕНИЕ ЗА СЕБЕ СИ .
13
0
 
32
 
! Отговори
Ужаа преди 1 година
И 10 000 лв. да дават, ако Алибегов ти е шеф не си заслужава
12
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинките са мързеливи, повечето разчитат да се гаджосат за някой Бг да им плаща сметката. Жените се изкарват големи домакини, връзват се за мъжа с деца и после не ги пускат на детска градина, с какви ли не доводи, само и само да не работят.
11
1
 
46
 
! Отговори
? преди 1 година
Когато няма персонал, значи проблемът е в заплатите. Лесно е, вдигате заплатите двойно, плащате на точно уговорената дата и без измислени глоби. Спазвате трудовият кодекс, 8 часовият работен ден и отпуската, и ще си намерите хора. Аз ли да ви уча. Учете се от ИТ бранша. Те така правят и не мрънкат, въпреки огромните разходи за заплати и социални придобивки.
10
0
 
36
 
! Отговори
Haha преди 1 година
На украинците не им харесвар условията ... ми то на никой нормален човек не му се работи за без пари. Време е тези така наречени бизнесмени, че ЕС не са само субсидии, а и отворе пазар. Когато на работника не му харесват условията, взема първия полет до някоя нормална държава, където има по-добри.
9
0
 
38
 
! Отговори
ДА си мобилизират преди 1 година
децата и роднините, да бачкатСтига са врякалиБаламите са на привършване
8
0
 
42
 
! Отговори
hahahahaha преди 1 година
Точно ковид им е проблемът на тия, не, че плащат малко, осигуряват на минимална и плащат на ръка, смените са по 16 часа, условията са отвратителни, отношението е отвратително, едвам взимаш отпуска, едвам взимаш болничен, а често и не взимаш. Работил съм в този бранш (ужасни) години наред и НИЩО не заслужават тия. Нито една стотинка помощ, нито един работник.
7
1
 
47
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Какво общо има държавата с това, че няма персонал??? И децата вече не са толкова наивни, да бачкат по 10-12 часа 7 дни в седмицата за едни обещани пари, дето често се случва и да не ги видят накрая. Наред с другите евтини кръчмарски номерца които редовно въртят родните ресторантьори, мисля, че бранша сами си подляха вода..
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барайте меча!
5
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах доста познати в този бранш и общо взето при всички беше едно и също - минимална заплата, разчита се на бакшиша (освен работниците в кухнята). 10-12 часов работен ден. Минимални осигуровки. Отпуски по 5-7 дена годишно. А да не говорим за тези по морето, които работят без почивен ден.
4
1
 
57
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Докато се подиграват с труда на работниците така ще бъде,плащат малко а искат работници...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за мен е лесно, ама батковците и каките сигурно ще си режат вените
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тоя мързел, ей... гответе си бе хора. Защо все към ресторанта ви дърпа.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква загуба за целия народ, който просто ще трябва да купува готова храна или да готви

Спонсорирани публикации